Οικονομία

Στις 29.4 αναδρομικά οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας

Στις 29.4 αναδρομικά οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας Στις 29.4 αναδρομικά οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας
Στις 29.4 αναδρομικά οι αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας Στις 29.4.2014 θα λάβουν αναδρομικά τις αναπηρικές συντάξεις και τα επιδόματα αναπηρίας οι δικαιούχοι της εξάμηνης παράτασης για τα εκκρεμή αιτήματα στα ΚΕΠΑ.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του ΙΚΑ που παρουσιάζει το dikaiologitika.gr στις 29.4.2014 θα γίνει αυτομάτως (μέσω ΗΔΙΚΑ Α.Ε.) η πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων της παράτασης καταβολής των αναπηρικών συντάξεων και των επιδομάτων αναπηρίας σύμφωνα  με την παροχή που ελάμβαναν και είχε λήξε.

Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι θα πάρουν :

α) Τη σύνταξη λόγω αναπηρίας, που θα παραταθεί για πρώτη φορά ή κατά παράταση της πρώτης εξάμηνης παράτασης που έληξε.

β) Το εξωϊδρυματικό επίδομα που είχε λήξει στο χρονικό διάστημα που ίσχυσε και ισχύει για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας.

γ) Τη σύνταξη λόγω γήρατος που χορηγείται με τις ειδικές διατάξεις για ορισμένο διάστημα, το οποίο έληξε στο χρονικό διάστημα που ίσχυσε και ισχύει για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας. Ανάλογα με το αίτημα που βρίσκεται σε εκκρεμότητα στις υγειονομικές επιτροπές ΚΕ.Π.Α. για τη συγκεκριμένη κατηγορία συνταξιούχων, θα ενεργοποιηθεί η πληρωμή που αφορά την παράταση της συγκεκριμένης παροχής που έληξε στο χρονικό διάστημα που ίσχυσε και ισχύει για τους συνταξιούχους λόγω αναπηρίας (εξωϊδρυματικό επίδομα, σύνταξη, προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας).

Επισημαίνεται ότι, λόγω μηχανογραφικής δυσχέρειας της ΗΔΙΚΑ Α.Ε., στους ασφαλισμένους που πληρώνονται μέσω του συστήματος αυτού δεν είναι εφικτή η αυτόματη παράταση των συντάξεων λόγω θανάτου που χορηγούνται σε ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων καθώς και της προσαύξησης λόγω απόλυτης αναπηρίας. Για την παράταση της πληρωμής αυτών των παροχών στους δικαιούχους θα δοθούν ειδικές οδηγίες σε επόμενο Έγγραφο.

Επίσης, στις 29.4.2014 θα γίνει αυτομάτως και η πίστωση στον τραπεζικό λογαριασμό των δικαιούχων που πληρώνονται μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος (Ο.Π.Σ.) ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και θα αφορά τόσο τις ανωτέρω κατηγορίες (α, β και γ) όσο και: δ) τη σύνταξη λόγω θανάτου που χορηγείται σε ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία τέκνα ασφαλισμένων ή συνταξιούχων και ε) την προσαύξηση λόγω απόλυτης αναπηρίας.

Διευκρινίζεται ότι στο αρχείο πληρωμής θα συμπεριληφθούν και οι περιπτώσεις που στο μηχανογραφικό σύστημα πληρωμής εμφανίζονται με λήξη 1/5/2014, χωρίς όμως να υπάρχει δυνατότητα για χορήγηση παράτασης για τρίτη φορά εάν έχουν εξαντληθεί δύο εξάμηνα παράτασης.