Διεθνή

Reuters: Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε δύο φορές τον Νασράλα ότι το Ισραήλ σχεδιάζει τη δολοφονία του

Reuters: Ο Χαμενεΐ προειδοποίησε δύο φορές τον Νασράλα ότι το Ισραήλ σχεδιάζει τη δολοφονία του Φωτογραφία: EPA/ ABEDIN TAHERKENAREH
Φόβοι για Ισραηλινούς πράκτορες στη Χεζμπολάχ και το ιρανικό καθεστώς, χάθηκε η εμπιστοσύνη.

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ προειδοποίησε τον επικεφαλής της Χεζμπολάχ, Χασάν Νασράλα, να εγκαταλείψει τον Λίβανο λίγες ημέρες προτού δολοφονηθεί και τώρα ανησυχεί για παρείσφρηση Ισραηλινών πρακτόρων στα ανώτατα κυβερνητικά κλιμάκια της Τεχεράνης, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters.

Μετά την επίθεση με τις εκρήξεις των βομβητών εναντίον της Χεζμπολάχ, στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Χαμενεΐ έστειλε μήνυμα με ειδικό απεσταλμένο με το οποίο εκλιπαρούσε τον ηγέτη της Χεζμπολάχ να φύγει για το Ιράν. Επικαλούνταν αναφορές των υπηρεσιών πληροφοριών που έδειχναν ότι το Ισραήλ είχε πράκτορες εντός της Χεζμπολάχ και σχεδίαζε να δολοφονήσει τον Νασράλα, ανέφερε η μία από τις πηγές του Reuters, υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Ο αγγελιοφόρος ήταν ένας ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, ο ταξίαρχος Αμπάς Νιλφορουσάν, ο οποίος ήταν με τον Νασράλα στο καταφύγιό του, όταν το έπληξαν ισραηλινές βόμβες και σκοτώθηκε επίσης.

Ο Χαμενεΐ έκανε και δεύτερη προσπάθεια

Ο Χαμενεΐ προσπάθησε και δεύτερη φορά, στέλνοντας άλλο ένα μήνυμα στον Νασράλα με τον Νιλφορουσάν, την προηγούμενη εβδομάδα. Τον παρακαλούσε ξανά να εγκαταλείψει τον Λίβανο και να εγκατασταθεί στο Ιράν, σε ασφαλή τοποθεσία. Όμως, ο Νασράλα επέμεινε να παραμείνει στον Λίβανο.

Ο ηγέτης της Χεζμπολάχ ήταν σίγουρος για την ασφάλειά του και εμπιστευόταν απόλυτα τον στενό κύκλο του, παρά τις σοβαρές ανησυχίες της Τεχεράνης για πιθανούς κατασκόπους στις τάξεις της οργάνωσης.

Μετά τις επιθέσεις με τις εκρήξεις έγιναν πολλές συσκέψεις στην Τεχεράνη, σε ανώτατο επίπεδο, με αντικείμενο τη Χεζμπολάχ και την ασφάλεια του Νασράλα.

Ταυτόχρονα, στον Λίβανο η Χεζμπολάχ ξεκίνησε μια μεγάλη έρευνα για Ισραηλινούς κατασκόπους εντός της οργάνωσης, ανακρίνοντας εκατοντάδες μέλη της. Επικεφαλής της έρευνας ήταν ο Ναμπίλ Καούκ, υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Χεζμπολάχ, ο οποίος σκοτώθηκε σε ισραηλινή έφοδο μία ημέρα μετά τη δολοφονία του Νασράλα.

Φόβοι για την ασφάλεια του Χαμενεΐ, χάθηκε η εμπιστοσύνη

Ο Χαμενεΐ, που είναι σε ασφαλή τοποθεσία εντός του Ιράν από το Σάββατο, έδωσε προσωπικά την εντολή για το μπαράζ των πυραύλων που εκτοξεύθηκαν εναντίον του Ισραήλ την Τρίτη, δήλωσε υψηλόβαθμος Ιρανός αξιωματούχος.

Η επίθεση ήταν τα αντίποινα για τους θανάτους του Νασράλα και του Νιλφορουσάν, όπως και του ηγέτη της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια στην Τεχεράνη και για τις επιθέσεις του Ισραήλ στον Λίβανο, ανέφεραν οι Φρουροί της Επανάστασης σε ανακοίνωση.

Το Ιράν φοβάται για την ασφάλεια του Χαμενεΐ και για την απώλεια της εμπιστοσύνης εντός της Χεζμπολάχ και του καθεστώτος της Τεχεράνης, αλλά και ανάμεσα στις δύο πλευρές, σύμφωνα με τις πηγές του ειδησεογραφικού πρακτορείου. Η κατάσταση που περιέγραψαν θα μπορούσε να περιπλέξει την αποτελεσματική λειτουργία του άξονα της αντίστασης, των ένοπλων οργανώσεων κατά του Ισραήλ.

Η δολοφονία του Νασράλα σκόρπισε τη δυσπιστία ανάμεσα στην Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ, αλλά και εντός της οργάνωσης, ανέφερε ένας από τους αξιωματούχους. «Η εμπιστοσύνη που τα κρατούσε όλα ενωμένα, εξαφανίστηκε», ανέφερε. Ο ανώτατος ηγέτης «πλέον δεν εμπιστεύεται κανέναν», δήλωσε τρίτη πηγή.

Επιπλέον, η αναταραχή δυσκολεύει τη Χεζμπολάχ να επιλέξει νέο ηγέτη, καθώς υπάρχει ο φόβος ότι η συνεχιζόμενη παρείσφρηση των Ισραηλινών θα θέσει σε κίνδυνο τον διάδοχο του Νασράλα, σύμφωνα με τέσσερις πηγές από τον Λίβανο.

«Ουσιαστικά, το Ιράν έχασε τη μεγαλύτερη επένδυση που έκανε τις τελευταίες δεκαετίες», δήλωσε ο Μάγκνους Ράνστορπ, ειδικός για τη Χεζμπολάχ στο Σουηδικό Πανεπιστήμιο Άμυνας, αναφερόμενος στη μεγάλη ζημιά που προκλήθηκε στην οργάνωση, η οποία- σημείωσε- μείωσε την ικανότητα του Ιράν να χτυπήσει στα σύνορα του Ισραήλ.

«Δείχνει επίσης τη βαθιά διείσδυση στο Ιράν: δολοφόνησαν όχι μόνο τον Νασράλα, αλλά και τον Νιλφορουσάν», επεσήμανε, αναφερόμενος στον έμπιστο σύμβουλο του Χαμενεΐ. Η απώλεια των στρατιωτικών δυνατοτήτων και της ηγεσίας της Χεζμπολάχ μπορεί να ωθήσουν το Ιράν προς επιθέσεις εναντίον πρεσβειών και προσωπικού του Ισραήλ στο εξωτερικό, σημείωσε ο Ράνστορπ.

Ποιους υποψιάζονται

Ο θάνατος του Νασράλα οδήγησε τις ιρανικές αρχές σε έρευνα για πιθανή παρείσφρηση στις τάξεις τόσο των Φρουρών της Επανάστασης, όσο και των υψηλόβαθμων αξιωματούχων ασφαλείας. Έχουν επικεντρωθεί ιδιαίτερα σε εκείνους που ταξιδεύουν στο εξωτερικό ή έχουν συγγενείς εκτός της χώρας, ανέφεραν οι πηγές του Reuters.

Η Τεχεράνη είναι καχύποπτη για συγκεκριμένα μέλη των Φρουρών της Επανάστασης που ταξιδεύουν στον Λίβανο, δήλωσε ο ένας εκ των Ιρανών αξιωματούχων. Η ανησυχία προκλήθηκε όταν ένας από αυτούς άρχισε να ρωτά πού βρισκόταν ο Νασράλα και για πόσο καιρό θα παρέμενε σε συγκεκριμένες τοποθεσίες.

Ο συγκεκριμένος συνελήφθη, μαζί με αρκετούς άλλους. Η οικογένεια του υπόπτου είχε εγκατασταθεί εκτός της χώρας.

Τα «καμπανάκια» άρχισαν να χτυπούν στην Τεχεράνη και τη Χεζμπολάχ για πιθανή παρείσφρηση της Μοσάντ μετά τη δολοφονία του διοικητή της οργάνωσης Φουάντ Σουκρ. Το Ισραήλ έκανε αεροπορική επιδρομή σε μυστική τοποθεσία στη Βηρυτό, τον Ιούλιο, την ώρα που ο Σουκρ συναντούσε διοικητή των Φρουρών της Επανάστασης. Λίγες ώρες αργότερα δολοφονήθηκε ο ηγέτης της Χαμάς, Ισμαΐλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Στο μεταξύ, λόγω της κατάστασης, η Χεζμπολάχ δεν έχει οργανώσει μεγάλης κλίμακας κηδείας που θα αντικατοπτρίζει το στάτους του Νασράλα. «Κανείς δεν μπορεί να εγκρίνει μια κηδεία σε αυτές τις συνθήκες», δήλωσε πηγή από τη Χεζμπολάχ. Διοικητές της οργάνωσης που σκοτώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα ετάφησαν διακριτικά τη Δευτέρα.

Η Χεζμπολάχ εξετάζει την επιλογή να ταφεί προσωρινά ο Νασράλα και να γίνει επίσημη κηδεία όταν το επιτρέψει η κατάσταση, σύμφωνα με τέσσερις πηγές από τον Λίβανο.