Οικονομία

Σε κρίσιμη καμπή το φάρμακο – Έκτακτη συνεδρίαση του ΣΦΕΕ

photo: Eurokinissi photo: Eurokinissi
Έντονη είναι πλέον η ανησυχία για τη διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης των ασθενών σε νέα φάρμακα, αλλά και τη βιωσιμότητα των φαρμακευτικών επιχειρήσεων.

Της Βασιλικής Αγουρίδη

Τις επιπτώσεις του εκτροχιασμού του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, αλλά και των επικείμενων αλλαγών στην κατανομή του, για τους ασθενείς αλλά και τις φαρμακευτικές επιχειρήσεις, συζητούν σήμερα τα μέλη του ΣΦΕΕ.

Έκτακτη Γενική Συνέλευση έχει συγκαλέσει για σήμερα το πρωί ο Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, προκειμένου να συζητηθεί η ανάγκη συντεταγμένης αντίδρασης απέναντι στο μέτρο του clawback και των επιπτώσεων του.

To clawback, όπως είναι γνωστό το μέτρο της υποχρεωτικής επιστροφής του ποσού της υπέρβασης της φαρμακευτικής δαπάνης, φέτος αναμένεται βγει εκτός κάθε έλεγχου και να εκτοξευθεί μόνο για την εξωνοσοκομειακή δαπάνη στα 810 εκατ. ευρώ!

Αυτά τα 810 εκατ. ευρώ, λοιπόν, θα πρέπει να κατανεμηθούν μεταξύ των φαρμακευτικών επιχειρήσεων. Μέχρι σήμερα αυτό υπολογίζεται βάσει της αναλογίας «90-10», δηλαδή 90% της υπέρβασης διαμοιράζεται στο σύνολο των εταιρειών και το 10% σε όσες εταιρείες αυξάνουν το τζίρο τους.

Μόνο που το Υπουργείο Υγείας έχει εκφράσει τη σαφή πρόθεση να αλλάξει αυτή την αναλογία, σε «75-25». Με την αγορά να έχει στερηθεί νέα φάρμακα για περίπου 19 μήνες, λόγω των δυσμενών συνθηκών που έχουν προκαλέσει οι υποχρεωτικές επιστροφές, μια τέτοια εξέλιξη αναμένεται να προβάλλει και νέα εμπόδια στην είσοδο νέων σκευασμάτων.

Οι λόγοι είναι πρακτικοί. Οι φαρμακευτικές εταιρείες, υπό το βάρος του αυξημένου clawback δεν θα μπορούν να εισάγουν νέα φάρμακα που θα αυξήσουν το μερίδιο τους στο ποσό της υπέρβασης και θα φρενάρουν την άφιξη τους,. Πιθανόν, δε, να αποσύρουν και κάποια από τα φάρμακα που ήδη κυκλοφορούν. Στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση αναμένεται να συζητηθούν οι τρόποι αντίδρασης και η πρόταση ΣΦΕΕ για την αλλαγή στη διαδικασία επιμερισμού.