Διεθνή

Αποκάλυψη Λιβάνου: Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του

Αποκάλυψη Λιβάνου: Ο Νασράλα είχε συμφωνήσει για κατάπαυση του πυρός λίγες μέρες πριν τη δολοφονία του
Ο υπουργός Εξωτερικών του Λιβάνου Aμπντάλα Μπου Χαμπίμπ αποκάλυψε πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Χασάν Νασράλα είχε συμφωνήσει στην εκεχειρία 21 ημερών λίγο πριν δολοφονηθεί από το Ισραήλ.

Σε συνέντευξή του στο CNN, ο ΥΠΕΞ του Λιβάνου ισχυρίστηκε την Τετάρτη πως ο ηγέτης της Χεζμπολάχ είχε συμφωνήσει στο αμερικανικό-γαλλικό σχέδιο για εκεχειρία 21 ημερών στον Λίβανο.

«Ο Νασράλα συμφώνησε», σημείωσε ο Χαμπίμπ στην Κριστιάν Αμανπούρ.

«Συμφωνήσαμε απόλυτα. Ο Λίβανος συμφώνησε σε κατάπαυση του πυρός, αλλά σε συνεννόηση με τη Χεζμπολάχ. Ο πρόεδρος της [λιβανέζικης Βουλής] Ναμπίχ Μπέρι συμβουλεύτηκε τη Χεζμπολάχ και ενημερώσαμε τους Αμερικανούς και τους Γάλλους για το τι συνέβη. Και μας είπαν ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε επίσης με τη δήλωση που εξέδωσαν οι δύο πρόεδροι [Μπάιντεν και Μακρόν]».

Ο ανώτερος αξιωματούχος του Λευκού Οίκου, Άμος Χόχσταϊν, επρόκειτο στη συνέχεια να μεταβεί στον Λίβανο για να διαπραγματευτεί την κατάπαυση του πυρός, συνέχισε ο Χαμπίμπ.

«Μας είπαν ότι ο Νετανιάχου συμφώνησε και έτσι πήραμε και το "ναι" της Χεζμπολάχ και ξέρετε τι συνέβη μετά».

Υπενθυμίζεται πως ο Νασράλα σκοτώθηκε σε ισραηλινή αεροπορική επιδρομή την Παρασκευή στα νότια προάστια της Βηρυτού.

Μία ημέρα νωρίτερα, με κοινή δήλωση που εξέδωσαν οι Ηνωμένες Πολιτείες, η Γαλλία, η Αυστραλία, ο Καναδάς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ιαπωνία, η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Ηνωμένο Βασίλειο και το Κατάρ, καλούσαν σε κατάπαυση του πυρός 21 ημερών, προκειμένου «να δοθεί η ευκαιρία στη διπλωματία να επιτύχει και να αποφευχθεί περαιτέρω κλιμάκωση στα σύνορα».

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη φθίνουσα επιρροή των Ηνωμένων Πολιτειών στην περιοχή, ο Χαμπίμπ δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον ήταν «πάντα σημαντική».

«Δεν νομίζω ότι έχουμε εναλλακτική λύση. Χρειαζόμαστε τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Το αν θα τη λάβουμε ή όχι, παραμένει ασαφές, αλλά [οι] Ηνωμένες Πολιτείες είναι πολύ σημαντικές για μια κατάπαυση του πυρός».

Πηγή: CNN