Οικονομία

Η ΔΑΚΕ ζητά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εγχώρια αγορά εργασίας

Η ΔΑΚΕ ζητά Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την εγχώρια αγορά εργασίας
Καμπανάκι στην κυβέρνηση κρούει η ΔΑΚΕ ζητώντας Εθνικό Σχέδιο Δράσης καθώς είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά για την κατάσταση, τις προκλήσεις, και την προοπτική της εγχώριας αγοράς εργασίας τα αποτελέσματα της Έρευνας της Eurostat αναφορικά με τo ποσοστό των διαθέσιμων θέσεων απασχόλησης (Job Vacancy Rate) τόσο για τα 1ο ,2ο και 3ο τρίμηνο του 2019, όσο και ως προς τη διαχρονική τους εξέλιξη την τελευταία τριετία που διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα.

Πιο συγκεκριμένα, οι κενές ή διαθέσιμες θέσεις εργασίας, δηλαδή αυτές που δημιουργήθηκαν ή αναμένεται άμεσα να προκύψουν με τους εργοδότες να αναζητούν τους κατάλληλους εργαζόμενους, ανέρχονται στη χώρα μας σε 0,7% έναντι μέσο όρου 2,2% στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Ευρωζώνη.

Η Ελλάδα και τα τρία αυτά χρόνια παραμένει σε θέση ουραγού.Είναι χαρακτηριστικό ότι το 4ο τρίμηνο του 2018 το εν λόγω ποσοστό δεν ξεπερνούσε το 0,4% δικαιώνοντας απόλυτα την έντονη κριτική της ΔΑΚΕ Ι.Τ. στην προηγούμενη Κυβέρνηση πως οι πολιτικές της οδηγούν σε μια αναιμική, εύθραυστη και ουσιαστικά άνεργη ανάκαμψη με κοινό παρανομαστή την εγκληματική υποαξιοποίηση των παραγωγικών δυνατοτήτων της χώρας.

Η διάρθρωση των διαθέσιμων θέσεων (0,5% στη Βιομηχανία & τις Κατασκευές – 0,8% Υπηρεσίες) επιβεβαιώνει σύμφωνα με την ΔΑΚΕ την ισχύουσα τάση ενίσχυσης του Τριτογενή τομέα (τομέας υπηρεσιών).

Η ΔΑΚΕ υπογραμμίζει ότι η σημαντική διάσταση του κενού των "ενδεδειγμένων δεξιοτήτων” οφείλει να αναζητηθεί στην τεχνολογική υστέρηση της παραγωγικής βάσης και στην αδυναμία ανταπόκρισης των προγραμμάτων σπουδών (τυπικής και μη τυπικής εκπαίδευσης) στις σύγχρονες και διαρκώς μεταβαλλόμενες ανάγκες.

Χωρίς αμφιβολία, η ΔΑΚΕ ζητά ένα ολοκληρωμένο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το μετασχηματισμό του αναπτυξιακού μοντέλου και την αποτελεσματική στήριξη του νέου παραγωγικού προτύπου.