Οικονομία

Πικραμένος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ: Να κοιτάξουμε όλοι μαζί το μέλλον με ανοιχτό μυαλό και χωρίς παρωπίδες

Πικραμένος στο συνέδριο της ΓΣΕΕ: Να κοιτάξουμε όλοι μαζί το μέλλον με ανοιχτό μυαλό και χωρίς παρωπίδες
Ομαλά και υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας διεξάγεται το 37ο Συνέδριο της ΓΣΕΕ σε ξενοδοχείο στο Καβούρι, οι εργασίες του οποίου άνοιξαν λίγο πριν από τις 12 το μεσημέρι παρουσία του αντιπροέδρου της Κυβέρνησης Παναγιώτη Πικραμένου και της προέδρου του Κινήματος Αλλαγής Φώφης Γεννηματά.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος καλωσορίζοντάς τους αναφέρθηκε στις έκτακτες συνθήκες «κάτω από τις οποίες διεξάγεται το Συνέδριο», τονίζοντας ότι μοναδικό καθήκον αυτής της διοίκησης είναι οι εκλογές οργάνων και αμέσως μετά θα πραγματοποιηθεί προγραμματικό Συνέδριο θέσεων.

Με αφορμή τις δυο προηγούμενες απόπειρες διεξαγωγής του Συνεδρίου, όπου λόγω επεισοδίων που προκάλεσε το ΠΑΜΕ και της περιφρούρησης αυτήν την φορά από αστυνομικές δυνάμεις, ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Γιάννης Παναγόπουλος δήλωσε ότι «εμείς δεν είμαστε άνθρωποι της βίας και των δυνάμεων καταστολής, οι βιαιτότητες άλλων έφεραν τα ΜΑΤ εδώ». Απευθυνόμενος στον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης, κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στη θεσμοθέτηση ηλεκτρονικού συνδικαλιστικού βιβλιαρίου, για να πάει όπως είπε χαρακτηριστικά «κάθε κατεργάρης στον πάγκο του και να δούμε ποιος είναι ο πραγματικός εκπρόσωπος των εργαζομένων».

Ανοίγοντας τις εργασίες του 37ου Συνεδρίου της ΓΣΕΕ ο αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Παναγιώτης Πικραμένος προανήγγειλε ότι η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και σε ένα σύγχρονο πλαίσιο συνδικαλιστικών δικαιωμάτων. Κάλεσε τα συνδικάτα να μην αφήσουν τη νέα γενιά εργαζομένων απροετοίμαστη. Τόνισε επίσης ότι οι Έλληνες δεν φοβήθηκαν ποτέ τη δουλειά, και απευθυνόμενος στους Συνέδρους είπε χαρακτηριστικά "να κοιτάξουμε όλοι μαζί το μέλλον με ανοιχτό μυαλό και χωρίς παρωπίδες".

Από την πλευρά της, η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά δήλωσε ότι τα προβλήματα στη ΓΣΕΕ έχουν στοιχήσει ακριβά στους εργαζόμενους και πρέπει η κρίση αυτή να τελειώσει εδώ. Δεσμεύτηκε επίσης για την επαναφορά της 13ης σύνταξης, και του ΕΚΑΣ, τον καθορισμό του κατώτατου μισθού από τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και την κατάργηση του Νόμου Κατρούγκαλου.

Ιδιαίτερα ισχυρή παραμένει η παρουσία των αστυνομικών δυνάμεων με άνδρες των ΜΑΤ και κλούβες, που έχουν θέσει σε ισχύ δρακόντεια μέτρα ασφαλείας και από χθες βράδυ έχουν αποκλείσει το ξενοδοχείο περιμετρικά. Σημειώνεται ότι γίνεται έλεγχος και μόνο όσα άτομα περιλαμβάνονται στην επίσημη λίστα της ΓΣΕΕ μπορούν να εισέλθουν.

ΠΑΜΕ

Χιλιάδες μέλη του ΠΑΜΕ διαμαρτύρονται από το πρωί έξω από ξενοδοχείο στο Καβούρι Αττικής, όπου ξεκίνησε το 37ο Συνέδριο της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας έπειτα από τις δύο αποτυχημένες προσπάθειες πέρυσι που είχαν ως αποτέλεσμα να διοριστεί διοίκηση με δικαστική απόφαση.

"Οι “μαφιόζοι” της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΓΣΕΕ αυτή τη στιγμή μεθοδεύουν όχι μόνο τη νομιμοποίηση, χωρίς συζήτηση, των πιο κραυγαλέων περιπτώσεων εργοδοτικής παρέμβασης και νοθείας, αλλά σχεδιάζουν και τον αποκλεισμό ζωντανών, υπαρκτών συνδικαλιστικών οργανώσεων με δράση, όπως το Εργατικό Κέντρο Πάτρας" αναφέρει σε ανακοίνωση του το ΠΑΜΕ. Σημειώνοντας ότι οι αντιπρόσωποι του Εργατικού Κέντρου Πάτρας αν και πήραν κάρτες και διαπιστεύσεις, σχεδιάζεται τελευταία στιγμή ο αποκλεισμός τους.