Οικονομία

Κορονοϊός: Νέα μέτρα για απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία - Επέκταση προστασίας εξετάζει η κυβέρνηση

Κορονοϊός: Νέα μέτρα για απολύσεις και εκ περιτροπής εργασία - Επέκταση προστασίας εξετάζει η κυβέρνηση
Ανοιχτό άφησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας το ενδεχόμενο η προστασία από απολύσεις των εργαζομένων που έχουν ενταχθεί στα έκτακτα μέτρα να παραταθεί και πέραν του ενός μήνα που ισχύει έως τώρα με την πρόσφατη ΠΝΠ.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει η ΠΝΠ, οι εργοδότες έχουν δικαιώμα να αναστείλουν τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων για ένα μήνα ή να τους θέσουν σε εκ περιτροπής εργασία για έξι μήνες με ταυτόχρονη μείωση μισθών 50% ενώ την ίδια ώρα δίνουν προστασία από απολύσεις ένα μήνα. Διευκρινίζεται ότι η απόφαση αφορά τις επιχειρήσεις που έχουν κλείσει με υπουργική απόφαση, δηλαδή στην λίστα με τους ΚΑΔ που ανάρτησε το ΥΠΟΙΚ.

Με αφορμή την ΠΝΠ της κυβέρνησης, η Έφη Αχτσιόγλου δήλωσε πως το συγκεκριμένο μέτρο θα μπορεί να επιβάλλεται μονομερώς από την εκάστοτε επιχείρηση, ανεξαρτήτως εάν έχει περιορισμό δραστηριοτήτων ή είναι κερδοφόρα. Η βουλευτής Επικρατείας και τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορεί την κυβέρνηση πως αντιμετωπίζει την κρίση από την πανδημία ως «ευκαιρία για γενικευμένη επίθεση στην εργασία».

Στις επικρίσεις της κυβέρνησης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως η κυβέρνηση επέλεξε την «εργασία από την ανεργία». Στη συνέχεια άφησε ορθάνοιχτο το ενδεχόμενο το μέτρο προστασίας από απολύσεις να επεκταθεί και για τις επιχειρήσεις που έχουν μεταβάλει τις συμβάσεις των εργαζομένων (εκ περιτροπής εργασία), πέραν του ενός μήνα που ισχύει ως τώρα.

Τι ισχύει με την εκ περιτροπής εργασία

Παράλληλα, διευκρινίσεις θα δώσει, πιθανότατα σήμερα, η υπουργική απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Γιάννη Βρούτση για το προσωπικό ασφαλείας και την εκ περιτροπής εργασία.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, η Υπουργική Απόφαση θα ρυθμίζει τους όρους και κυρίως ποιες επιχειρήσεις μπορούν να προχωρήσουν στο καθεστώς της εκ περιτροπής εργασίας κάνοντας χρήση των ρυθμίσεων που αφορούν το προσωπικό ασφαλείας.

Ειδικότερα η εν λόγω ρύθμιση αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην λίστα των ΚΑΔ, που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών.

Συγκεκριμένα η απόφαση θα αναφέρει ότι η διάρκεια του μέτρου της ειδικής εκ περιτροπής απασχόλησης θα είναι έως έξι μήνες και θα είναι συνδεδεμένη με τα μέτρα αντιμετώπισης του κορονοϊού μόνο για τις επιχειρήσεις που ανήκουν στους ΚΑΔ κι όχι για όλες.

Μάλιστα η επανεξέταση του μέτρου θα γίνει στις 30 Απριλίου και έως τότε οι εργοδότες θα έχουν το δικαίωμα να απασχολούν τους εργαζόμενούς τους 2 εβδομάδες το μήνα, καταβάλλοντας μειωμένους μισθούς κατά 50% των προβλεπόμενων αποδοχών.

Ωστόσο εξαιτίας των όσων ακούγονται τις τελευταίες ημέρες για την εκ περιτροπής εργασία και το δικαίωμα που δίνεται στον εργοδότη θα πρέπει να τονιστεί ότι το προυπάρχον της κρίσης του κορονοιού νομοθετικό πλαίσιο προβλέπει τη δυνατότητα του εργοδότη να προχωρά μονομερώς χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του εργαζόμενου σε σύστημα εκ περιτροπής εργασίας.