Οικονομία

Μπαίνει ''τάξη'' στο πρόγραμμα Voucher απο το 2014

Μπαίνει ''τάξη'' στο πρόγραμμα Voucher απο το 2014 Μπαίνει ''τάξη'' στο πρόγραμμα Voucher απο το 2014
Μπαίνει ''τάξη'' στο πρόγραμμα Voucher απο το 2014 Να βάλει τέλος στην ''αυθαιρεσία'' ορισμένων ΚΕΚ που υλοποιούν τα προγράμματα voucher και θα υλοποιήσουν και το 2014 , επιχειρεί το υπουργείο Εργασίας , με απόφαση που δημοσιεύτηκε σήμερα και κατηγοριοποιεί τις παραβάσεις και τις παρατυπίες ενώ καθορίζει και την επιβολή κυρώσεων εφόσον εντοπιστούν στους δικαιούχους ,από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς, πλαστά δικαιολογητικά ή τυχόν παρατυπίες.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με υπουργική απόφαση του υπουργού Εργασίας καθορίζονται οι κυρώσεις ανάλογα τις παραβάσεις ή τις παρατυπίες που εντοπίζονται σε Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ) που υλοποιούν το πρόγραμμα voucher (Επιταγή Εισόδου στην Αγορά Εργασίας).

Είναι γνωστές πλέον οι μέθοδοι που χρησιμοποιούν ορισμένα ΚΕΚ ωστε να προσελκύσουν ''ανέργους πελάτες''' δικαιούχους των voucher αφού με διάφορες παραπλανητικές πρακτικές προσπαθούν να εκμαιεύσουν στοιχεία ανέργων ώστε να λάβουν την προβλεπόμενη επιδότηση.(δείτε εδώ το σχετικό αποκλειστικό ρεπορταζ του dikaiologitika.gr)

Η απόφαση προβλέπει όπως προαναφέραμε την κατηγοριοποίηση των παρατυπιών και των παραβάσεων ανάλογα το είδος τους. Δηλαδή άλλες κυρώσεις προβλέπονται για παραβάσεις στην διαδικασία κατάρτισης και άλλες στην προσέλκυση ενδιαφερομένων.

Όπως αναφέρει η απόφαση στις περιπτώσεις που διαπιστώνεται πλημμελής τήρηση των ενεργειών προβολής, δημοσιοποίησης και ενημέρωσης των δυνητικά ωφελουμένων τόσο κατά τη διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων όσο και κατά την υλοποίηση του προγράμματος (έντυπα, αφίσες, ανάρτηση στην ιστοσελίδα του αναδόχου κλπ), επιβάλλεται περικοπή μέχρι 1% επί του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Ετσι τα ΚΕΚ που παραπλανούν τους ανέργους με διάφορες ''γνωστές'' τακτικές θα τους επιβάλλονται κυρώσεις απο την ΕΥΕ-ΕΚΤ

Κυρώσεις όμως δεν περιμένουν μόνο τα ΚΕΚ αλλά και τους επιτυχόντες που εχουν προσκομίσει παραποιημένα δικαιολογητικά και που αφορούν στη διαδικασία επιλογής καταρτιζομένων .Ο έλεγχος αυτός κρίθηκε αναγκαίως αφού έχουν ήδη εντοπιστεί περιπτώσεις όπου ΚΕΚ ενώ διαπίστωναν ότι οι δικαιούχοι δεν πληρούσαν τις προϋποθέσεις για να μην χάσουν την επιδότηση έκαναν δεκτούς τους επιτυχόντες ώστε να μην χάσουν την επιδότηση.

Ετσι το υπουργείο Εργασίας θέσπισε κυρώσεις για την παραπάνω περίπτωση που εάν κατά τη διενέργεια της επαλήθευσης ή του ελέγχου διαπιστωθεί, από τον έλεγχο στα παραπεμπτικά σημειώματα των υποδειχθέντων από τα Κέντρα Προώθησης της Απασχόλησης (ΚΠΑ2) και επιλεγέντων καταρτιζομένων ότι υπάρχουν ορισμένοι, στο παραπεμπτικό σημείωμα των οποίων αναγράφεται εκπαιδευτικό επίπεδο διαφορετικό από εκείνο που ορίζεται στο πρόγραμμα κατάρτισης και, παρά την ύπαρξη αυτής της διαφοροποίησης, συμμετείχαν στο πρόγραμμα κατάρτισης, με υπαιτιότητα του Αναδόχου, τότε η συμμετοχή τους θεωρείται άκυρη και επιβάλλεται γραμμική μείωση του προϋπολογισμού του προγράμματος κατά τον αριθμό των καταρτιζόμενων των οποίων η συμμετοχή κρίθηκε άκυρη.

Κυρώσεις όμως επιβάλει το υπουργείο Εργασίας και για παρατυπίες ή παραβάσεις που αφορούν στους εκπαιδευτές .

Όπως για παράδειγμα σε περίπτωση που διαπιστωθεί η απασχόληση εκπαιδευτή (τακτικού ή αναπληρωτή) μη πιστοποιημένου από τον ΕΟΠΠΕΠ, και η απασχόληση αυτή δεν εμπίπτει σε κάποια από τις εξαιρέσεις που προβλέπονται στις οικείες διατάξεις του Ενιαίου Συστήματος Διαχείρισης, Αξιολόγησης, Παρακολούθησης και Ελέγχου Ενεργειών Επαγγελματικής Κατάρτισης Συγχρηματοδοτούμενων από το ΕΚΤ ή το ΕΤΠΑ (ΕΣΔΕΚ), τότε επιβάλλεται περικοπή του προϋπολογισμού του προγράμματος ανάλογη με τις ώρες που δίδαξε ο εκπαιδευτής

Οι παρατυπίες και παραβάσεις που αφορούν το ωρολόγιο πρόγραμμα κατάρτισης, στα παρουσιολόγια και στις αξιολογήσεις θα ''τιμωρούνται'' στην περίπτωση που διαπιστωθεί αλλαγή του εκπαιδευτικού προγράμματος είτε ως προς το ωρολόγιο πρόγραμμα είτε ως προς τις ενότητες, και η αλλαγή δεν έχει εγγράφως γνωστοποιηθεί έγκαιρα στην ΕΥΕΕΚΤ, τότε επιβάλλεται στον Ανάδοχο σύσταση.

Επίσης κυρώσεις θα επιβάλλονται στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι οι υποχρεωτικές εκπαιδευτικές ενότητες δεν διδάχθηκαν.

Παρατυπίες παραβάσεις που αφορούν στις υποχρεώσεις του Αναδόχου ως προς την παροχή υπηρεσιών

Η διανομή του εγκεκριμένου βάσει της τεχνικής προσφοράς διδακτικού υλικού γίνεται κατά τη διάρκεια της υλοποίησης της θεωρητικής κατάρτισης και έως την ολοκλήρωσή της. Αν διαπιστωθεί ότι το διδακτικό υλικό δεν διανεμήθηκε μέχρι την ολοκλήρωση της υλοποίησης της θεωρητικής κατάρτισης, τότε επιβάλλεται περικοπή 1% επί του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Αν διαπιστωθεί κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επαλήθευσης ή ελέγχου, ότι αποδεδειγμένα δεν έχουν χορηγηθεί εδέσματα και αναψυκτικά/χυμοί/καφέδες στους καταρτιζόμενους, ενώ υφίσταται σχετική υποχρέωση του Αναδόχου σύμφωνα με τα όσα ορίζει το ΕΣΔΕΚ ή/και η σχετική προκήρυξη ή/και η σύμβαση παροχής υπηρεσιών, επιβάλλεται περικοπή 1% επί του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Αν διαπιστωθεί ότι δεν έχουν καταβληθεί οι δαπάνες μετακίνησης των καταρτιζόμενων, καθ' όλη τη διάρκεια υλοποίησης της θεωρητικής κατάρτισης ή/και πρακτικής άσκησης προς και από το χώρο υλοποίησης της θεωρίας ή/και προς και από το χώρο υλοποίησης της πρακτικής, εντός και εκτός έδρας, και σε όσες περιπτώσεις υφίσταται τέτοια υποχρέωση, που πηγάζει από το ΕΣΔΕΚ ή/και από την σχετική προκήρυξη ή/και σύμβαση παροχής υπηρεσιών, τότε στον Ανάδοχο απευθύνεται σύσταση για την καταβολή τους και τάσσεται προθεσμία 15 ημερών για τη συμμόρφωση του Αναδόχου με τις υποδείξεις της ΕΥΕΕΚΤ. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Αναδόχου και μη καταβολής αυτών στο δικαιούχο καταρτιζόμενο, επιβάλλεται περικοπή 3% επί του προϋπολογισμού του προγράμματος.


Παρατυπίες/παραβάσεις που αφορούν στην πρακτική άσκηση

Αν διαπιστωθεί ότι πραγματοποιήθηκε η πρακτική άσκηση σε μία επιχείρηση χωρίς να έχει υπογραφεί σύμβαση ή/και χωρίς αυτή να έχει υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ, εντός της προθεσμίας που κατά νόμον απαιτείται, τάσσεται καταρχήν 10ήμερη προθεσμία προς τον Ανάδοχο για την υπογραφή ή/και τη θεώρηση της σύμβασης στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και την προσκόμισή της στην Υπηρεσία. Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης του Αναδόχου, επιβάλλεται περικοπή 1% επί του προϋπολογισμού του προγράμματος.

Σε περίπτωση που τοποθετηθούν σε μία επιχείρηση περισσότεροι καταρτιζόμενοι από το ανώτατο επιτρεπόμενο όριο όπως αυτό καθορίζεται από τις κείμενες διατάξεις (ΕΣΔΕΚ, σχετική προκήρυξη), τότε μειώνεται το Φυσικό αντικείμενο και επιβάλλεται περικοπή του προϋπολογισμού του προγράμματος ανάλογη με τα επιπλέον άτομα.

''Τάξη'' και στις αμοιβές των καταρτιζόμενών

Η απόφαση του υπουργού Εργασίας προβλέπει ότι στην περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αμοιβή του καταρτιζόμενου είναι μικρότερη από αυτή που θα έπρεπε, τότε απευθύνεται σύσταση για την ορθή καταβολή της και τάσσεται στον Ανάδοχο 10ήμερη προθεσμία προς συμμόρφωση και προσκόμιση του ανάλογου δικαιολογητικού της καταβολής στην ΕΥΕΕΚΤ.

Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης, η μη καταβληθείσα μικτή διαφορά καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές περικόπτονται από το συνολικό προϋπολογισμό του προγράμματος.

Σε κάθε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι η αμοιβή του καταρτιζόμενου είναι μεγαλύτερη από αυτή που θα έπρεπε, τότε η διαφορά θεωρείται μη επιλέξιμη και περικόπτεται καθώς και οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές

Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ο Ανάδοχος προέβη σε πληρωμή καταρτιζόμενου που έχει πραγματοποιήσει απουσίες άνω του επιτρεπτού ορίου, επί της συνολικής διάρκειας των ωρών του προγράμματος, τότε επιβάλλεται μείωση ίση με το μικτό εκπαιδευτικό επίδομα του καταρτιζόμενου και των αναλογουσών ασφαλιστικών εισφορών καθώς και την αμοιβή της επιχείρησης πρακτικής άσκησης για όσες ώρες πρακτικής άσκησης αναλογούν στον καταρτιζόμενο.

Ο Ανάδοχος υποχρεούται να καταβάλλει το σύνολο του εκπαιδευτικού επιδόματος στους καταρτιζόμενους το αργότερο ένα μήνα από τη λήξη του εκπαιδευτικού μέρους κάθε προγράμματος κατάρτισης και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει εκταμιευθεί η δεύτερη δόση χρηματοδότησης. Σε περίπτωση καθυστέρησης είσπραξης της Β'δόσης με υπαιτιότητα του αναδόχου και εφόσον έχει παρέλθει τουλάχιστον ένας μήνας μετά την όχληση από πλευράς του δημοσίου υπολόγου επιβάλλεται ποινή ίση με 2% ανά μήνα.

δείτε εδώ όλη την απόφαση για τις κυρώσεις στην περίπτωση παραβάσεων στο πρόγραμμα κατάρτισης voucher

NETWORK