Οικονομία

Οριστική λύση στο θέμα του εφάπαξ των αστυνομικών, με αίτηση τους η συνέχιση ή όχι για την καταβολή εφάπαξ παροχών

Οριστική λύση στο θέμα του εφάπαξ των αστυνομικών, με αίτηση τους η συνέχιση ή όχι για την καταβολή εφάπαξ παροχών
Οριστική λύση δόθηκε στο θέμα της καταβολής των εφάπαξ στους αστυνομικούς υπαλλήλους μετά την συνάντηση που είχε η ΠΟΑΣΥ με τον Υποδιοικητή του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ), κ. Επαμεινώνδα ΑΤΣΑΒΕ.

Ειδικότερα είχε προκύψει ένα θέμα αναφορικά με το εξάμηνο που δίνεται στον ασφαλισμένο για να επιλέξει αν θα συνεχίσει να καταβάλλει εισφορές υπέρ εφάπαξ ή όχι.

Ειδικότερα, ασφαλισμένοι οι οποίοι κατέβαλαν καλόπιστα εισφορές στον Κλάδο Εφάπαξ Παροχών του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) ή σε πρώην Ταμεία, Τομείς, Κλάδους και Λογαριασμούς Πρόνοιας, οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε αυτόν, ενώ δεν συνέτρεχαν οι νόμιμες προϋποθέσεις για την υπαγωγή τους, δικαιούνται να συνεχίσουν την ασφάλισή τους, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές και υποβάλλοντας σχετική αίτηση στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης και Εφάπαξ Παροχών (Ε.Τ.Ε.Α.Ε.Π.) εντός αποκλειστικής προθεσμίας έξι (6) μηνών από τη διαπίστωση της μη υποχρέωσης υπαγωγής τους ή από τη διακοπή της ασφάλισής τους ή τη δημοσίευση του παρόντος.

Σε περίπτωση που δεν επιθυμούν την συνέχιση της ασφάλισής τους, δικαιούνται να λάβουν αχρεώστητα τις καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές, υπό την επιφύλαξη των διατάξεων περί παραγραφής, όπως ισχύουν, εφόσον υποβάλλουν αίτημα διαγραφής και επιστροφής εισφορών στο Ταμείο.

Κατά την συνάντηση ο Υποδιοικητής, από την πλευρά του τόνισε ότι, με εντολή του προς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, το θέμα των προθεσμιών διευθετήθηκε. Συγκεκριμένα έκανε σαφές, βάσει εγγράφου που κοινοποιηθηκε ότι η προθεσμία των 6 μηνών που ορίζουν οι πρόσφατες διατάξεις θα ενεργοποιείται κατόπιν απάντησης της αρμόδιας Υπηρεσίας του e-ΕΦΚΑ, ήτοι μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης από την/τον ενδιαφερόμενη/ο και τη διαπίστωση από την Υπηρεσία της ύπαρξης του λάθους και της απόρριψης ή μη των όποιων ενστάσεων.

Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Φορέας δε δύναται να ενημερώσει άμεσα και ονομαστικά κάθε υπόχρεο, αφενός γιατί οι ατομικές μερίδες των υπηρετούντων στην Ελληνική Αστυνομία τηρούνται από τον Νοέμβριο του 2011 στον Φορέα, αφετέρου δε, δεν υπάρχει πλήρης φάκελος των συναδέλφων μας, από τον οποίο να προκύπτει η αναγκαστική ή μη υπαγωγή στο Τ.Π.Δ.Υ., ο τρόπος κατάταξης στο Σώμα κ.ά.

Τέλος, μας αποσαφήνισε ότι οι αιτήσεις αυτές που περιγράφονται στις ως άνω διατάξεις αφορούν αποκλειστικά και μόνον τους ασφαλισμένους στα Ταμεία της τέως Ελληνικής Χωροφυλακής (Ε.Χ.) και καταταγέντες στην Ελληνική Αστυνομία, μέσω πανελληνίων εξετάσεων, ενώ τόνισε ότι, με βάση την αρχή της τυπικής ασφάλισης, όσοι ήδη καταβάλλουν εισφορές, ανεξάρτητα αν έχουν υποβάλει αίτημα υπαγωγής ή όχι, θα λάβουν κανονικά το εφάπαξ τους.

Από την πλευρά των αρμοδίων Διευθυντών, γνωστοποιήθηκε επίσης ότι, μετά την ενίσχυση των Υπηρεσιών με ανθρώπινο δυναμικό, οι κύριες συντάξεις απονέμονται, για τις μεν πρωτοκολλημένες αιτήσεις από την 1/1/2020 και έπειτα, στο μήνα τους, για τις δε παλαιότερες (2017, 2018 & 2019), που έχουν ήδη εκδοθεί προκαταβολές σύνταξης, τμηματικά και παράλληλα με τις νέες.

Πιο αναλυτικά για τις παλαιότερες, ενημέρωσαν την ΠΟΑΣΥ ότι από τις 660 εκκρεμότητες έχουν τακτοποιηθεί οι 110, ενώ οι υπόλοιπες 550 εκκρεμότητες θα περαιωθούν μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, στις οποίες εννοείται ότι δεν συμπεριλαμβάνονται περιπτώσεις θανάτου ή λόγω υγείας, διότι εκδόθηκαν άμεσα και κατ’ εξαίρεση.

Τέλος ενημέρωσαν ότι όσοι έχουν λάβει κύρια οριστική σύνταξη έχουν λάβει παράλληλα και την επικουρική τους, ενώ για τα εφάπαξ βοηθήματα γίνεται επεξεργασία των οριστικών συνταξιοδοτικών πράξεων που έχουν εκδοθεί από τον Απρίλιο του 2020 και μετά.