Οικονομία

Ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ: Έκδοση συντάξεων σε δευτερόλεπτα - Το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας

eurokinissi eurokinissi
Με το πάτημα ενός κουμπιού θα εκδίδονται χιλιάδες συντάξεις, ενώ μέχρι τέλος του έτους θα ενταχθούν στην ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ οι συντάξεις αναπηρίας. Το Dikaiologitika News σας παρουσιάζει το χρονοδιάγραμμα του υπουργείου Εργασίας.

Ειδικότερα, πότε θα ξεκινήσει η πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής σύνταξης για κάθε ταμείο και πότε θα απονέμονται κανονικά, μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα όλες οι συντάξεις.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα οι συντάξεις αναπηρίας γήρατος υγειονομικών, πρώην ΤΣΑΥ θα απονέμονται πιλοτικά από τον Δεκέμβριο του 2020 και κανονικά από τον Μάρτιο του 2021. Οι συντάξεις γήρατος μισθωτών πρώην ΙΚΑ, γήρατος Δημοσίου και γήρατος μηχανικών πρώην ΤΣΜΕΔΕ θα ενταχθούν πιλοτικά τον Απρίλιο του 2021 και κανονικά τον Ιούλιο του 2021. Επίσης οι συντάξεις γήρατος (πρώην ΟΑΕΕ), γήρατος νομικών και γήρατος (πρώην ΕΤΑΠ ΜΜΕ) θα ενταχθούν πιλοτικά στην ψηφιακή σύνταξη ΑΤΛΑΣ τον Ιούλιο του 2021 και κανονικά τον Νοέμβριο του 2021.

Έτσι όλες οι αιτήσεις των εργαζομένων θα γίνονται με ένα κλικ, θα ενημερώνονται μέσω email χωρίς κανένα δικαιολογητικό καθώς αυτά θα αναζητούνται μέσω της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.
Στην πρώτη φάση της ψηφιακής σύνταξης ΑΤΛΑΣ απονέμονται κατά μέσο όρο 4.000 συντάξεις τον μήνα και καλύπτεται το 40% των νέων συνταξιοδοτικών αιτημάτων.

Πρόκειται για μία πλήρως αυτοματοποιημένη διαδικασία σε όλα της τα στάδια, τόσο στο στάδιο της αίτησης, όσο και στο στάδιο της επεξεργασίας, της έκδοσης και τέλος σε αυτό της κοινοποίησης της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο.

Η ψηφιακή απονομή σύνταξης καταργεί την χρόνια απονομή της σύνταξης και καταργεί την προσκόμιση δικαιολογητικών. Αποτέλεσμα αυτού είναι ότι ουσιαστικά καταργούνται και οι ουρές έξω απο τα υποκαταστήματα του e-ΕΦΚΑ. Η κοινοποίηση της συνταξιοδοτικής απόφασης στον δικαιούχο θα γίνεται ηλεκτρονικά στο e-mail του, κατευθείαν, χωρίς καμία άλλη αναμονή.

Οι αιτήσεις για την απονομή σύνταξης γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου ασφαλισμένου ή συνταξιούχου υποβάλλονται στην πλατφόρμα Ψηφιακής Απονομής Σύνταξης ΆΤΛΑΣ στο gov.gr. Για κάθε παροχή υποβάλλεται ξεχωριστή αίτηση από τους ασφαλισμένους των φορέων, κλάδων, τομέων και λογαριασμών που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Οι δικαιούχοι εισέρχονται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως βάλουν τους κωδικούς TAXIS, στην συνέχεια βάζουν το ΑΜΚΑ τους και το email τους. Οι δικαιούχοι συμπληρώνουν τις πληροφορίες που ζητούνται ανάλογα μετο είδος του αιτήματος της αίτησης και προχωρούν στην υποβολή.

Οι αποφάσεις χηρείας και γήρατος πρώην ΟΓΑ χωρίς χρόνο διαδοχικής ασφάλισης εκδίδονται αυτόματα μέσω της ηλεκτρονικής υπηρεσίας ψηφιακής απονομής ΑΤΛΑΣ. Κάθε απόφαση γνωστοποιείται αποκλειστικά στην διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχει δηλώσει ο ασφαλισμένος.

Για τα υπόλοιπα αιτήματα συνταξιοδότησης ισχύουν ότι ισχύει σήμερα, δηλαδή μέσω του Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του e-ΕΦΚΑ ή του μηχανογραφικού συστήματος του Δημοσίου τομέα (ΓΓΠΣ).

Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς αιτήσεις συνταξιοδότησης από 1.1.2017 προβλέπεται για τις συντάξεις χηρείας και γήρατος του πρώην ΟΓΑ προβλέπεται να υποβάλλουν νέα αίτηση με την ημερομηνία που κατέθεσαν την αρχική προκειμένου να λάβουν και τα αναδρομικά.