Οικονομία

ΟΑΕΕ ψηφιακοί οι φάκελοι ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων

ΟΑΕΕ ψηφιακοί οι φάκελοι ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων ΟΑΕΕ ψηφιακοί οι φάκελοι ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων
ΟΑΕΕ ψηφιακοί οι φάκελοι ασφαλιστικού βίου των ασφαλισμένων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Την ψηφιοποίηση των ασφαλιστικών φακέλων, σε μια προσπάθεια να γίνει συνολική καταγραφή του ασφαλιστικού βίου, προωθεί η διοίκηση του ΟΑΕΕ

Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο, από την 1η Ιουνίου και μετά, όλες οι αποφάσεις και τυχόν λοιπές πράξεις που εκδίδονται από τα περιφερειακά τμήματα και από τα τμήματα ασφάλισης και εσόδων των περιφερειακών διευθύνσεων, θα καταχωρούνται υποχρεωτικά με ηλεκτρονικό τρόπο στη νέα μηχανογραφική εφαρμογή, που έχει δημιουργήσει η διεύθυνση πληροφορικής του Οργανισμού. Θα αξιοποιηθεί και το μητρώο εισφορών που διατηρεί η ΗΔΙΚΑ, έτσι ώστε να επιτευχθεί η ηλεκτρονική πρόσβαση της ασφαλιστικής κατάστασης, όλων των ασφαλισμένων.

Θα απεικονίζονται όλες οι διοικητικές πράξεις που καθορίζουν την ασφαλιστική διαδρομή του κάθε ασφαλισμένου, με συνέπεια τη δημιουργία ενός προσωπικού ηλεκτρονικού φακέλου. Στο εξής, η πρόσβαση στον ηλεκτρονικό φάκελο θα βοηθήσει ώστε να υπάρξει ταχύτητα στην εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων, αλλά και να ελαφρυνθούν οι υπηρεσίες του Οργανισμού, από τον φόρτο εργασίας τους. Αντίστοιχα, θα μπορεί να γίνει άμεση παρακολούθηση των οικονομικών υποχρεώσεων των ασφαλισμένων, να επισπευσθεί η έκδοση διοικητικών πράξεων, να συντομεύσει και να απλοποιηθεί η διαδικασία χορήγησης των συνταξιοδοτικών πράξεων.

Από τις αρμόδιες υπηρεσίες έχει ήδη γίνει μια πρώτη ομαδοποίηση των καταχωρήσεων που θα ακολουθήσουν. Οι πρώτες ομάδες που έχουν επιλεγεί αφορούν αποφάσεις αναγνώρισης χρόνου ασφάλισης, εξαίρεσης από την ασφάλιση, λοιπές αποφάσεις ασφάλισης – εσόδων και γραμμάτια.