Οικονομία

Στουρνάρας : Ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες

Στουρνάρας : Ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες Στουρνάρας : Ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες
Στουρνάρας : Ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες «Η Ελλάδα εισήλθε σε νέα εποχή, επομένως ξεφορτώθηκα τις τρύπες από τις σφαίρες». Με αυτή τη χαρακτηριστική φράση ο έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Στουρνάρας θέλησε να δείξει με συνέντευξη του στην καναδική εφημερίδα Globe and Mail πως η οικονομική κρίση για την Ελλάδα ανήκει στο παρελθόν.

Όπως τονίζει η εφημερίδα, «ο πιο μισητός άνθρωπος της Ελλάδας, πάλι κατά δήλωσή του, αφού ήταν ο φορέας των σκληρών μέτρων που πάρθηκαν τα τελευταία τρία χρόνια, τώρα είναι ένας πιο χαρούμενος άνθρωπος».

«Η εξαετής ύφεση - για την ακρίβεια κατάθλιψη - είναι στα πρόθυρα του τέλους αν δεν έχει ήδη λήξει και ο ιδιωτικός τομέας επιτέλους προσλαμβάνει περισσότερους από όσους απολύει, αν και όχι σε μεγάλους αριθμούς» αναφέρεται στο άρθρο.

«Το χρέος είναι υψηλό, και θέλουμε να το μειώσουμε για να κάνουμε τις ετήσιες πληρωμές χρεολυσίων και τόκων. Έτσι ώστε τους πόρους να μπορούσε να τους χρησιμοποιήσουμε περισσότερο στην ανάπτυξη και τις επενδύσεις. Έχουμε μεγάλη ανάγκη από επενδύσεις και ανάπτυξη για να μειώσουμε την ανεργία. Πρέπει να εκτρέψουμε πόρους από την εξυπηρέτηση του χρέους στην ανάπτυξη» τόνισε ο κ,Στουρνάρας, εκτιμώντας πως για την απομείωση του χρέους υπάρχουν πολλές επιλογές.

Για την καναδική εφημερίδα ωστόσο υπάρχουν στην πραγματικότητα απλά τρεις επιλογές για το ελληνικό χρέος: η επέκταση των προθεσμιών εξόφλησης του χρέους, η μείωση του επιτοκίου ή ένα «κούρεμα» τμήματος του χρέους.

Σύμφωνα με τον κ.Στουρνάρα, η Ελλάδα έχει το ηθικό δικαίωμα να διαπραγματευτεί σκληρά για άλλη μια μείωση του χρέους. «Αυτό που θέλουμε είναι μια αναγνώριση των θυσιών του λαού, σοβαρές θυσίες με όρους απώλειας εισοδήματος και απώλειας εργασίας» εξήγησε .

Αλλά πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να έχουμε μια συμβολή με έναν τρόπο που δεν βλάπτει τους εταίρους μας», εκείνων δηλαδή που κρατούν το χρέος μας, «αν είναι απρόθυμοι να αναλάβουν ένα κούρεμα, τότε οι επιλογές για τη μείωση του χρέους θα μειωθούν σημαντικά».

«Ο κ. Στουρνάρας φαίνεται πιο χαρούμενος για το γεγονός του πρωτογενούς πλεονάσματος κάτι που ενίσχυσε την εμπιστοσύνη των επενδυτών και επέτρεψε στην Ελλάδα να επιστρέψει στις αγορές. Όμως αν δεν υπάρχει σταθερός ρυθμός ανάπτυξης το επόμενο έτος, τότε η Ελλάδα θα μπει ξανά σε φαύλο κύκλο» εκτιμά από την πλευρά της η δημοσιογράφος της εφημερίδας.

Σχολιάζοντας τα σενάρια για ανασχηματισμό, ο υπουργός Οικονομικών παραπέμπει στον Αντώνη Σαμαρά «Είναι η αποκλειστική του ευθύνη, όλα τα άλλα είναι απλά φήμες» είπε χαρακτηριστικά ο "τσάρος" της ελληνικής οικονομίας.