Οικονομία

Έρχεται το Εθνικό Ταμείο, μαζί με μειώσεις στις συντάξεις

Έρχεται το Εθνικό Ταμείο, μαζί με μειώσεις στις συντάξεις
Έρχεται το Εθνικό Ταμείο, μαζί με μειώσεις στις συντάξεις Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η διαρροή της έκθεσης του ΔΝΤ που θα παρουσιαστεί επίσημα την ερχόμενη εβδομάδα, «φωτογράφισε» την εναρμόνιση εισφορών με τις παροχές για το ασφαλιστικό σύστημα της Ελλάδας.

Ήδη στο υπουργείο Εργασίας προετοιμάζουν το έδαφος για τη δημιουργία ενός Υπερ-Ταμείου, που θα ενσωματώσει όλους τους ασφαλισμένους και τους συνταξιούχους της χώρας. Σε αυτό το Εθνικό Ταμείο, αναμένεται να δημιουργηθούν τρία μικρότερα, τα οποία θα διαχωρίζουν όσους ασφαλισμένους και συνταξιούχους προέρχονται από τον ιδιωτικό και το δημόσιο τομέα (ΙΚΑ), όσοι είναι αγρότες (ΟΓΑ) και όσους ασκούν ή άσκησαν στο παρελθόν κάποιο ελεύθερο επάγγελμα (ΟΑΕΕ).

Ουσιαστικά, η μελέτη του ΚΕΠΕ που πρόκειται να είναι έτοιμη προς το τέλος του καλοκαιριού και θα αφορά στο ασφαλιστικό σύστημα συνολικά, θα στηρίζεται στους παραπάνω πυλώνες. Δηλαδή ένα ταμείο – γίγας, με τρία μικρότερα εντός του και φυσικά εναρμόνιση εισφορών με παροχές. Αυτό πρακτικά όμως σημαίνει ότι θα υπάρξει δραματική περικοπή στις συντάξεις, που θα προέρχονται από τα ταμεία εκείνα, όπου οι εισφορές που καταβλήθηκαν ήταν και συνεχίζουν να είναι, αισθητά μικρότερες από τις συντάξεις που χορηγούνται.

Εντός του τρέχοντος έτους, θα καταβληθούν προσπάθειες έτσι ώστε να υπάρξει η απαραίτητη αναδιοργάνωση του ΙΚΑ, στο οποίο θα ενταχθεί και το σκέλος της επικούρησης, του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ, που θα ενσωματώσει κάθε μορφής αυτοαπασχολούμενων εργαζομένων. Στόχος θα είναι, να θεσμοθετηθούν οι αλλαγές έως το τέλος του έτους, αλλά σε ό,τι αφορά την επίσημη έναρξη λειτουργίας του Εθνικού Ταμείου, αυτή δεν αναμένεται πριν από το τέλος του 2015.

Η δημιουργία αυτού του υπερ – ταμείου, το ΔΝΤ θέλει να συνοδεύεται και από ενιαίο θεσμικό πλαίσιο, που σημαίνει ενιαίοι όροι ασφάλισης και συνταξιοδότησης. Μπούσουλας θα είναι από τη μία το καθεστώς που ισχύει για τη συνταξιοδότηση στο ΙΚΑ, και από την άλλη η λειτουργία της εθνικής σύνταξης, από την 1.1.15 και μετά. Σε κάθε περίπτωση οι περικοπές στις συντάξεις θα είναι σημαντικές χωρίς ακόμα να μπορούν να προσδιοριστούν. Αυτό που επίσης μένει να αποσαφηνιστεί είναι αν θα δοθεί και πόσος θα είναι , ο χρόνος απορρόφησης των αλλαγών, δηλαδή αν θα υπάρξει μια περίοδος προσαρμογής. Θυμίζουμε ότι και για την εφαρμογή της εθνικής σύνταξης, υπήρξε μια πενταετία που μεσολάβησε από την ψήφιση του συγκεκριμένου νόμου (ν.3863/2010), έως την πλήρη εφαρμογή του.