Οικονομία

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ

Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ
Συζητήθηκε στο ΣτΕ η προσφυγή των εργαζομένων στην ΕΛΣΤΑΤ Στο Δ' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) συζητήθηκε σήμερα, με πρόεδρο την αντιπρόεδρο Μαίρη Σαρπ, και εισηγήτρια την πάρεδρο Χάιδω Ευαγγελίου, η αίτηση του Πανελλήνιου Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικής Γραμματείας Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Ελλάδος και μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του.

Οι υπάλληλοι της ΕΛΣΤΑΤ ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματική και παράνομη η ενέργεια του Ανδρέα Γεωργίου να υποχρεώσει όλους τους εργαζόμενους να υπογράψουν «Δήλωση Τήρησης Στατιστικού Απορρήτου».
 
Η δήλωση αυτή δεσμεύει τους εργαζομένους στην ΕΛΣΤΑΤ, καθώς προβλέπει ότι αν παραβιάσουν τους όρους της κινδυνεύουν με πρόστιμα από 10.000 έως 200.000 ευρώ και απόλυση.
 
Ακόμη, η δήλωση δεν επιτρέπει στους εργαζομένους της ΕΛΣΤΑΤ να καταθέσουν κανένα στατιστικό ή άλλο στοιχείο που αφορά την υπηρεσία τους, ακόμη και ενώπιον των δικαστηρίων, των ανακριτικών, αστυνομικών και άλλων αρχών. Δηλαδή, επιβάλλει τη σιωπή για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στα δικαστήρια. Το ΣτΕ επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφασή του.
 
Παράλληλα, με αφορμή τη σημερινή συζήτηση στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο ο πρώην αντιπρόεδρος της ΕΛΣΤΑΤ, Νίκος Λογοθέτης, και το πρώην μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΛΣΤΑΤ, Ζωή Γεωργαντά, σε ανακοίνωσή τους υπογραμμίζουν ότι «η μονοπρόσωπη προεδρική ΕΛΣΤΑΤ προσπάθησε να φιμώσει τους ήδη υπάρχοντες και μελλοντικούς μάρτυρες κατηγορίας (υπαλλήλους της ΕΛΣΤΑΤ) για οιεσδήποτε στατιστικές αλχημείες και κυρίως για την ψευδή βεβαίωση του δημοσίου χρέους και ελλείμματος του 2009».