Οικονομία

Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης «έβγαλε» η Σύνοδος υπουργών Απασχόλησης

Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης «έβγαλε» η Σύνοδος υπουργών Απασχόλησης Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης «έβγαλε» η Σύνοδος υπουργών Απασχόλησης
Αλλαγές στα όρια συνταξιοδότησης «έβγαλε» η Σύνοδος υπουργών Απασχόλησης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ολοκληρώθηκε σήμερα η σύνοδος κορυφής των υπουργών Απασχόλησης και Κοινωνικής Πολιτικής (EPSCO) στο Λουξεμβούργο, η τελευταία στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας. Κατά την πρωινή συνεδρίαση συζητήθηκαν θέματα απασχόλησης και συντάξεων.

Αναφορικά με τις συντάξεις, από τη συζήτηση προέκυψε ότι η σύνδεση της θεσμοθετημένης ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής αποτελεί μια από τις επιλογές για τη βελτίωση της βιωσιμότητας των συνταξιοδοτικών συστημάτων. Αυτό σημαίνει ότι, θα πρέπει στο εξής να μειώνεται το όποιο χάσμα προκύπτει μεταξύ θεσμοθετημένης και πραγματικής ηλικίας συνταξιοδότησης. Άρα όσο θα ανεβαίνει το προσδόκιμο ζωής, τόσο αντίστοιχα θα αναπροσαρμόζεται προς το χειρότερο το όριο της ηλικίας συνταξιοδότησης.

Σχετικά με τα ζητήματα απασχόλησης και κοινωνικής πολιτικής, οι υπουργοί εκτίμησαν ότι απαιτούνται περαιτέρω προσπάθειες για να διασφαλιστεί η αποτελεσματικότητα των ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης, η αύξηση της συμμετοχής των γυναικών, η άρση των αναντιστοιχιών μεταξύ προσφοράς και ζήτησης εργασίας και η ενίσχυση της συμβολής της εργατικής νομοθεσίας στην προσφορά περισσότερων και καλύτερων θέσεων εργασίας.

Κατά τη διάρκεια του γεύματος, οι Υπουργοί συζήτησαν το θέμα «Διαχείριση του άγχους και των ψυχοκοινωνικών κινδύνων στην εργασία», ένα από τα βασικά ζητήματα της πρόσφατης ανακοίνωσης της Επιτροπής «Πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια».

Ο Υπουργός Εργασίας, κ. Βρούτσης, κλείνοντας τις εργασίες της Συνόδου, ευχαρίστησε τα κοινοτικά όργανα και τα Κράτη-Μέλη για την αγαστή τους συνεργασία και τη στήριξή τους στην επιτυχία της Ελληνικής Προεδρίας να πραγματοποιήσει πρόοδο και να ολοκληρώσει τις εργασίες της σε σημαντικούς φακέλους για την πορεία ολοκλήρωσης της ΕΕ. Πρόσθεσε ότι «Πετύχαμε την ανάπτυξη εκείνων των εργαλείων και πολιτικών που μας βοηθούν να ανταποκριθούμε στις αγωνίες, τις ανάγκες, τις προσδοκίες των Ευρωπαίων πολιτών. Στις ανάγκες για μια αξιοπρεπή διαβίωση, για ποιοτικές θέσεις απασχόλησης για όλους, για ευκαιρίες εξέλιξης στη διάρκεια του βίου για όλους μας».