Οικονομία

Ποιοι φόροι θα πληρωθούν μέσα στο 2014

Ποιοι φόροι θα πληρωθούν μέσα στο 2014 Ποιοι φόροι θα πληρωθούν μέσα στο 2014
Ποιοι φόροι θα πληρωθούν μέσα στο 2014 Το χέρι στην τσέπη θα πρέπει να βάζουν κάθε μήνα από το τέλος Ιουλίου μέχρι και τον Δεκέμβριο 5,5 εκατομμύρια φορολογούμενοι για να πληρώσουν μέχρι και έξι φόρους συνολικού ύψους 11 δισεκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για εκκαθαριστικά σημειώματα των φετινών φορολογικών δηλώσεων που ενσωματώνουν τον φόρο εισοδήματος, την ειδική εισφορά αλληλεγγύης, το τέλος επιτηδεύματος, τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης, τον νέο Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.

Ο φόρος που θα προκύψει με την εκκαθάριση των δηλώσεων θα πρέπει να πληρωθεί είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε τρεις ίσες διμηνιαίες δόσεις (τέλος Ιουλίου η πρώτη, τέλος Σεπτεμβρίου η δεύτερη και τέλος Νοεμβρίου η τρίτη).
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πρέπει να εξοφλήσουν τον ΕΝΦΙΑ σε έξι μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη θα πρέπει να καταβληθεί μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα. Ολοι οι φόροι θα πρέπει να πληρωθούν αποκλειστικά στις τράπεζες ή στα ΕΛΤΑ.
Ο λογαριασμός
Ετσι, από τον Ιούλιο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να προετοιμάζονται για ένα «καυτό» εξάμηνο καθώς
α κληθούν να πληρώσουν μαζεμένους φόρους για τα εισοδήματά τους και την ακίνητη περιουσία τους.
Από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων το υπουργείο Οικονομικών έχει υπολογίσει ότι θα εισπράξει φέτος συνολικά 6,334 δισεκατομμύρια ευρώ, από την ειδική εισφορά αλληλεγγύης ακόμη 1,178 δισεκατομμύριο ευρώ, από το τέλος επιτηδεύματος 227,7 εκατ. ευρώ, από τον φόρο πολυτελούς διαβίωσης 141 εκατ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι έχουν καταβάλει για φόρο εισοδήματος πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ και στους επόμενους έξι μήνες μαζί με τα «φουσκωμένα» εκκαθαριστικά σημειώματα που θα λάβουν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι ατομικές επιχειρήσεις θα πρέπει να πληρώσουν άλλα 6,858 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρο εισοδήματος, εισφορά αλληλεγγύης, τέλος επιτηδεύματος και φόρο πολυτελούς διαβίωσης.
Από το τέλος Ιουλίου θα αρχίσουν να «τρέχουν» και οι δόσεις για την πληρωμή του νέου Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, από τον οποίο προσδοκώνται 2,650 δισεκατομμύρια ευρώ, κάτι που σημαίνει ότι κάθε μήνα θα πρέπει να μπαίνουν στα ταμεία του Δημοσίου 442 εκατ. ευρώ.
Στον φετινό φορολογικό «λογαριασμό» των νοικοκυριών θα προστεθούν και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015, τα οποία υπολογίζονται στο 1,53 δισ. ευρώ και θα πρέπει να εξοφληθούν μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου.
Η είσπραξη 11 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το τέλος του έτους θεωρείται ένας ιδιαίτερα δύσκολος στόχος όταν κάθε μήνα οι φορολογούμενοι αφήνουν απλήρωτους φόρους 1 δισεκατομμύριο ευρώ.
Στο πλαίσιο αυτό, η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών σχεδιάζει να προωθήσει άμεσα, στις συζητήσεις με την τρόικα τον Ιούλιο, το αίτημα για αύξηση του αριθμού των δόσεων της πάγιας ρύθμισης έως 48 αντί 12, που ισχύει σήμερα, τη μείωση του επιτοκίου, το οποίο χαρακτηρίζεται υψηλό, καθώς και την κατάργηση της υποχρέωσης εμπράγματων εγγυήσεων.
Πάγια ρύθμιση
Η σημερινή πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων δεν έχει αποδώσει τα αναμενόμενα λόγω της χαμηλής ανταπόκρισης των οφειλετών, οι οποίοι σε πολλές περιπτώσεις αδυνατούν να αντεπεξέλθουν στο ύψος των δόσεων που προκύπτουν από αυτήν.
Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών, η πάγια ρύθμιση δεν έχει ανακόψει τη διόγκωση των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών, δηλαδή εκείνων που δημιουργήθηκαν από τις αρχές του 2014.
Σημειώνεται ότι στα τέλη Απριλίου 3.344.246 φορολογούμενοι, δηλαδή περισσότεροι από ένας στους τρεις, είχαν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.
Τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα από τις αρχές του 2014 είχαν διαμορφωθεί στο τέλος Απριλίου στα 4,323 δισεκατομμύρια ευρώ και εκτιμάται πως σήμερα έχουν υπερβεί τα 5 δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ συνολικά οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο υπερβαίνουν τα 66 δισεκατομμύρια ευρώ.
Μια νέα ρύθμιση με ευνοϊκότερους όρους εκτιμάται ότι θα συμβάλει στην αύξηση των δημοσίων εσόδων καθώς θα μπορέσουν να υπαχθούν σε αυτήν περισσότεροι φορολογούμενοι.
Οπως αναφέρει ανώτερος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, οι αλλαγές στη ρύθμιση τμηματικής εξόφλησης των ληξιπρόθεσμων χρεών θα πρέπει να προωθηθούν άμεσα καθώς οι φορολογούμενοι έχουν ένα πολύ δύσκολο εξάμηνο μπροστά τους αφού θα πρέπει να καταβάλουν περισσότερα από 11 δισεκατομμύρια ευρώ σε φόρους εισοδήματος, έκτακτη εισφορά, τέλος επιτηδεύματος, φόρο πολυτελούς διαβίωσης, Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακίνητων και σε τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Είναι ενδεικτικό ότι από τις φορολογικές δηλώσεις που έχουν υποβληθεί και εκκαθαριστεί μέχρι σήμερα προκύπτει ότι 4 στους 10 φορολογουμένους καλούνται να πληρώσουν έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησαν το 2013, με τον μέσο φόρο να φθάνει τα 1.100 ευρώ.
ΜΕΧΡΙ ΤΙΣ 25 ΙΟΥΛΙΟΥ
Παράταση για να κλείσουν τα αδρανή «μπλοκάκια»
Παράταση στην προθεσμία για να κλείσουν τα αδρανή «μπλοκάκια» μέχρι τις 25 Ιουλίου έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αντίθετα καλεί τους φορολογούμενους να υποβάλουν τις δηλώσεις εισοδήματος μέχρι το τέλος Ιουνίου.
Σύμφωνα με απόφαση της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, οι φορολογούμενοι μπορούν να προχωρήσουν σε εκπρόθεσμη διακοπή εργασιών ελευθέριου επαγγέλματος ή επιχείρησης έως και τις 25 Ιουλίου και να γλιτώνουν μία σειρά από επιβαρύνσεις από φόρους και εισφορές. Ετσι για παράδειγμα, φορολογούμενος που ασκούσε ελευθέριο επάγγελμα μέχρι το τέλος του 2012 και το 2013 είχε μηδενικό εισόδημα μπορεί μέχρι και στις 25 Ιουλίου να προχωρήσει σε εκπρόθεσμη δήλωση διακοπής εργασιών από την 1η/1/2013 και γι' αυτήν την περίοδο να απαλλαγεί από την υποχρέωση υποβολής φορολογικών δηλώσεων και καταβολής εισφορών.
Σχετικά με τα δημοσιεύματα περί παράτασης της προθεσμίας υποβολής φορολογικών δηλώσεων, «το υπουργείο Οικονομικών καλεί τους φορολογουμένους να σπεύσουν και να υποβάλουν τη φορολογική τους δήλωση εντός των υπαρχουσών προθεσμιών, δηλαδή έως τις 30 Ιουνίου. Υπενθυμίζεται ότι μέχρι σήμερα έχουν υποβληθεί 3 εκατομμύρια δηλώσεις και εκκρεμούν ακόμη περίπου 2,8 εκατομμύρια». Στο μεταξύ, οδηγίες για την εκκαθάριση τροποποιητικών δηλώσεων φόρου εισοδήματος και ΕΝΦΙΑ δίνει με εγκύκλιο το υπουργείο Οικονομικών.
Ειδικότερα αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει ποσό για καταβολή, τότε βεβαιώνεται το οφειλόμενο ποσό και καταβάλλεται. Αν το αποτέλεσμα είναι μηδενικό και προκύψει ποσό προς επιστροφή, η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης. Αν το αποτέλεσμα είναι πιστωτικό και προκύψει μείωση του πιστωτικού αποτελέσματος ή μηδενικό αποτέλεσμα, τότε βεβαιώνεται η διαφορά ως αχρεώστητα εισπραχθέν ποσό και καταβάλλεται. Αν το αποτέλεσμα της είναι πιστωτικό και κατά την εκκαθάριση της τροποποιητικής δήλωσης προκύψει αύξηση του πιστωτικού αποτελέσματος, τότε η επιπλέον διαφορά επιστρέφεται με Ατομικό Φύλλο Εκπτωσης.

ΠΗΓΗ:Εθνος

# TAGS