Οικονομία

Επανέρχεται η διαιτησία στα εργασιακά . Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τον κατώτατο μισθό

Επανέρχεται η διαιτησία στα εργασιακά . Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τον κατώτατο μισθό Επανέρχεται η διαιτησία στα εργασιακά . Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τον κατώτατο μισθό
Επανέρχεται η διαιτησία στα εργασιακά . Προσφυγή στα ευρωπαϊκά δικαστήρια για τον κατώτατο μισθό Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Στα ευρωπαϊκά δικαστήρια θα καταφύγει η ΓΣΕΕ σε μια προσπάθεια να κριθούν αντισυνταγματικές οι μειώσεις που επιβλήθηκαν στον κατώτατο μισθό στον ιδιωτικό τομέα. Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας που συνεδρίασε για να κρίνει την 6η Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου (ΠΥΣ), με την οποία συντελέστηκαν σημαντικές αλλαγές στην αγορά εργασίας, απεφάνθη ότι πρέπει να ακυρωθούν μόνο η διατάξεις του άρθρου 3 της συγκεκριμένης πράξης, που ενσωματώθηκε στο 2ο Μνημόνιο.

Στο άρθρο αυτό υπάρχουν διατάξεις που περιόριζαν το δικαίωμα προσφυγής στον Οργανισμό Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), καθώς κάτι τέτοιο επιτρεπόταν μόνο εάν υπήρχε κοινή συμφωνία των μερών (εργοδοτών και εργαζομένων), γεγονός εξαιρετικά σπάνιο. Επίσης, με τις ίδιες διατάξεις η προσφυγή στη διαιτησία είχε περιοριστεί αποκλειστικά στον καθορισμό του βασικού μισθού και το βασικού ημερομισθίου. Επίσης, όσες προσφυγές στον ΟΜΕΔ εκκρεμούσαν, έμπαιναν στο αρχείο αν είχαν κατατεθεί μονομερώς.

Αφού η Ολομέλεια του ΣτΕ έκρινε ότι πρέπει να ακυρωθούν οι συγκεκριμένες διατάξεις μπορεί να αναβιώσει το δικαίωμα της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία, δηλαδή να αποκτήσει ξανά λόγω ύπαρξης ο ΟΜΕΔ.

Σύμφωνα με τη Συνομοσπονδία, θα υπάρξει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για τα υπόλοιπα μέτρα του 2ου Μνημονίου που δεν ακυρώθηκαν από το ΣτΕ, όπως είναι η μείωση του κατώτατου μισθού στον ιδιωτικό τομέα κατά 22% στα 586 ευρώ μικτά και ειδικά για νέους έως 25 ετών κατά 32% στα 511 ευρώ μικτές αποδοχές. Επίσης για όλα τα άλλα νομοθετήματα που συνιστούν, σύμφωνα με τη ΓΣΕΕ, παραβίαση του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Χάρτη (ΕΚΧ), όπως και του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα κατατεθούν ξεχωριστές προσφυγές στο Συμβούλιο της Ευρώπης. Ήδη η νομική υπηρεσία της Συνομοσπονδίας προετοιμάζει τη σχετική διαδικασία, σε συνεργασία με νομικούς τόσο από την Ελλάδα, όσο και από τη Διεθνή Συνδικαλιστική Συνομοσπονδία (ITUC) και τη Συνομοσπονδία Ευρωπαϊκών Συνδικάτων (ΣΕΣ).