Οικονομία

Εργασιακή «τρέλα» στο Δρομοκαϊτειο

Εργασιακή «τρέλα» στο Δρομοκαϊτειο Εργασιακή «τρέλα» στο Δρομοκαϊτειο
Εργασιακή «τρέλα» στο Δρομοκαϊτειο Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Επίσημη καταγγελία των απαράδεκτων συνθηκών που βιώνουν οι καθαρίστριες στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο «Δρομοκαϊτειο», πραγματοποίησε στη Βουλή, ο Δημήτρης Στρατούλης. Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, κατέθεσε ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, στην οποία αναφέρεται στην εταιρία καθαρισμού JCB.

Στην ερώτηση αναφέρεται συγκεκριμένα ότι, «όπως καταγγέλλει η Παναττική Ένωση Καθαριστριών και Οικιακού Προσωπικού (Π.Ε.Κ.Ο.Π.) η εταιρεία καθαρισμού “JCB” υποχρεώνει τους εργαζόμενους να υπογράφουν μηνιαίες εξοφλητικές αποδείξεις με παραπάνω ποσά από αυτά που πραγματικά τους καταβάλλονται. Παρ’ ότι η εταιρεία είναι υποχρεωμένη να καταβάλλει τους μισθούς μέσω τραπέζης βάσει της σχετικής σύμβασης έργου, εκείνη πληρώνει τους εργαζόμενους δια ζώσης προκειμένου να μπορεί να αποκρύβει τους πραγματικά ποσά που τους αποδίδει».

Ανάλογες καταγγελίες υπάρχουν και για τη δεύτερη εργολαβική εταιρεία που έχει αναλάβει την τραπεζοκομεία του ίδιου νοσοκομείου. Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει στην ίδια ερώτηση ο κ. Στρατούλης «υπάρχουν καταγγελίες για την εταιρεία «ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε» όπως έχει καταγραφεί και από τα αρμόδια ελεγκτικά όργανα του ΨΝΑ «ΔΡΟΜΟΚΟΑΪΤΕΙΟ» και οι οποίες έχουν κοινοποιηθεί και προς τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ του ΨΝΑ, και οι οποίες αφορούν, απόδοση μειωμένου αριθμού ενσήμων, απόδοση απλών ενσήμων αντί βαρέων, εκβιασμό εργαζομένων, έκδοση ετησίων εκκαθαριστικών με παραπάνω ποσά από τα πραγματικά, μη απόδοση δώρων, επιδομάτων και αδειών».

Η ερώτηση προς τον υπουργό Εργασίας, εστιάζει στο σκέλος των ενεργειών που πρέπει να προχωρήσει το Υπουργείο που εποπτεύει προκειμένου να σταματήσει η συστηματική παραβίαση της εργατικής και ασφαλιστικής νομοθεσίας από τις εταιρείες “JCB” και «ΠΑΠΑΧΡΙΣΤΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ Ο.Ε», να πληρωθούν τα δεδουλευμένα των εργαζομένων και να σταματήσει κάθε καταπάτηση των ελάχιστων εναπομεινάντων εργασιακών δικαιωμάτων τους. Επίσης ερωτάται το υπουργείο εάν θα κηρυχθούν έκπτωτες οι συγκεκριμένες εταιρείες και πότε θα ολοκληρωθεί η από το νόμο προβλεπόμενη διαδικασία σύστασης του «Μητρώου Παραβατών Εταιρειών Παροχής Υπηρεσιών Καθαρισμού ή/και Φύλαξης», ώστε να διευκολυνθεί ο έλεγχος τήρησης της εργατικής νομοθεσίας σε αυτούς τους κλάδους.

NETWORK