Οικονομία

Ετοιμάζουν αγωγές οι συνταξιούχοι της ATE που έχασαν τη σύνταξή τους

Ετοιμάζουν αγωγές οι συνταξιούχοι της ATE που έχασαν τη σύνταξή τους Ετοιμάζουν αγωγές οι συνταξιούχοι της ATE που έχασαν τη σύνταξή τους
Ετοιμάζουν αγωγές οι συνταξιούχοι της ATE που έχασαν τη σύνταξή τους Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κόπηκε η επικουρική σύνταξη σε 1.200 συνταξιούχους της πρώην Αγροτικής Τράπεζας (ATEbank), με απόφαση του ΕΤΕΑ. Το αιτιολογικό είναι ότι έληξε το διάστημα που το ταμείο είχε αναλάβει την υποχρέωση να καταβάλλει τη συγκεκριμένη παροχή και τώρα οι συνταξιούχοι ετοιμάζονται να ξεκινήσουν δικαστικό αγώνα. Άλλωστε σε ανάλογο κίνδυνο μπορεί να βρεθεί και η κύρια σύνταξή τους, με ότι αυτό συνεπάγεται για το πρόβλημα επιβίωσης που θα κληθούν να αντιμετωπίσουν.

Στο υπουργείο Εργασίας, «ξεσκονίζουν» παλαιότερες διατάξεις προσπαθώντας να δώσουν λύση σε ένα πρόβλημα που έχει, δυστυχώς, «λογική εξήγηση», όσο λογικό μπορεί να είναι να κόβει ένα ταμείο τη σύνταξη σε 1.200 συνταξιούχους.

Σύμφωνα με το καταστατικό λειτουργίας της πρώην ΑΤΕ, είχε θεσπιστεί συγκεκριμένος λογαριασμός, ο οποίος κάλυπτε, μέσω εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων τις ανάγκες για επικουρική σύνταξη, συν ένα ποσό 380 εκατ. ευρώ που κατέβαλλε η Τράπεζα. Ο λογαριασμός αυτός είχε ημερομηνία λήξης και στη συνέχεια την ευθύνη καταβολής των επικουρικών συντάξεων επρόκειτο να αναλάβει η ΑΤΕ. Στη συνέχεια όμως οι συνταξιούχοι της ΑΤΕ μεταφέρθηκαν με το «έτσι θέλω» στο ΙΚΑ για την κύρια σύνταξη και στο ΕΤΕΑ για την επικουρική και η ΑΤΕ με τη σειρά της έγινε ένα τμήμα του ομίλου Πειραιώς. Συνεπώς, η ευθύνη για τη χορήγηση της σύνταξης μεταφέρθηκε από την Τράπεζα στα δύο ταμεία. Οι εισφορές έπαψαν να καταβάλλονται και τελικά το ΕΤΕΑ, αποφάσισε στις 21 Μαϊου να κόψει από τον Ιούνιο και μετά τις συντάξεις σε 1.200 άτομα.

Το πρόβλημα θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί, αν το υπουργείο Οικονομικών, όταν αποφάσιζε να μεταφέρει τους συνταξιούχους από το ταμείο τους (ΕΤΑΤ) στο ΙΚΑ και στο ΕΤΕΑ, υπολόγιζε καλύτερα το κόστος που απαιτείται και φυσικά την εύρεση των απαραίτητων κονδυλίων. Σήμερα όμως σχεδόν μια δεκαετία μετά από αυτές τις αποφάσεις, το υπουργείο Εργασίας καλείται να λύσει αυτή τη δύσκολη εξίσωση. Μέχρι να γίνει κάτι τέτοιο όμως οι συνταξιούχοι αναμένεται να βρίσκονται σε δικαστική διαμάχη με το ελληνικό δημόσιο και να διεκδικούν το σύνολο των χρημάτων που δικαιούνται, με αναδρομική ισχύ.