Οικονομία

Τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας 340 εκατ. τεμαχίων τσιγάρων εξιχνίασε η ΑΑΔΕ

Τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας 340 εκατ. τεμαχίων τσιγάρων εξιχνίασε η ΑΑΔΕ
Τη μεγαλύτερη υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων που έχει εντοπιστεί στην Ευρώπη έβγαλε στο «φως» η ΑΑΔΕ μετά από πολύμηνες έρευνες σε συνεργασία με τις διεθνείς διωκτικές αρχές. Η υπόθεση αφορά 340 εκατομμύρια τεμάχια λαθραίων τσιγάρων, τα οποία εάν έμπαιναν στην αγορά η απώλεια των δασμών και των φόρων θα ήταν τουλάχιστον 72 εκατ ευρώ.

Ενδεικτικό του μεγέθους της υπόθεσης είναι ότι έως τώρα, σε ετήσια βάση το σύνολο των λαθραίων τσιγάρων που έχει εντοπίσει η ΑΑΔΕ ήταν κατά μέσο όρο στα 250 εκατομμύρια τεμάχια, ενώ αποκλειστικά η συγκεκριμένη υπόθεση αφορά 340 εκατομμύρια τεμάχια.

Τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας 340 εκατ τεμαχίων τσιγάρων εξιχνίασε η ΑΑΔΕ

Η υπόθεση ξεκίνησε πριν από τρεις μήνες, όταν η πρώτη αποστολή των πρώτων τεσσάρων κοντέινερ κίνησε τις υποψίες των αρχών. Συνολικά οι λαθρέμποροι σε τρεις μήνες έκαναν προς το λιμάνι του Πειραιά τέσσερις αποστολές με το σύνολο των κοντέινερ να φτάνουν τα 35.

Το κουβάρι της υπόθεσης ξεκίνησε να ξετυλίγεται, όταν οι αρχές κατάφεραν να εντοπίσουν κάποιους από τους κοινούς αριθμούς τηλεφώνου, αλλά και κοινές διευθύνσεις που δήλωναν. Αποτέλεσμα ήταν οι αρχές να καταφέρουν να ξεκινήσουν την έρευνα και να διαπιστώσουν ότι τα κοντέινερ ήταν γεμάτα λαθραία τσιγάρα και όχι ήδη διατροφής όπως ήταν δηλωμένα.

Οι Ελληνικές αρχές σε συνεργασία με διεθνείς διωκτικούς μηχανισμούς κατάφεραν να εντοπίσουν και τελικά να εξαρθρώσουν το κύκλωμα. Τα κοντέινερ ξεκινούσαν από το λιμάνι του Ντουμπάι, και ήταν δηλωμένα ότι περιέχουν σκευάσματα διατροφής. Επίσημα ο τελικός προορισμός των κοντέινερ ήταν η Συρία, ωστόσο, στόχος ήταν τελικά τα λαθραία τσιγάρα να καταλήξουν σε Ευρωπαϊκές χώρες.

Το κύκλωμα που μετά από πολύμηνες έρευνες κατάφερε να εξαρθρώσει ο ελεγκτικός μηχανισμός είναι πολυεθνικό, ενώ αυτός που παρουσιαζόταν ως «μπροστινός» στην υπόθεση είχε Συριακή καταγωγή.

H αποκάλυψη των φορτίων έγινε με τη χρήση αυτοκινούμενων συστημάτων ελέγχου X-RAY, αλλά και τη σημαντική συμμετοχή του Καλ, του ειδικευμένου σκύλου της ΑΑΔΕ.

Τεράστια υπόθεση λαθρεμπορίας 340 εκατ τεμαχίων τσιγάρων εξιχνίασε η ΑΑΔΕ

Σύμφωνα με τον διοικητή της ΑΑΔΕ Γιώργου Πιτσιλή, «οι λαθρέμποροι πλέον δεν μπορούν να κρυφτούν» και τόνισε ότι η Αρχή κινείται σε τρεις πυλώνες δράσεις για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου:

-Συνεχή βελτίωση της αποτελεσματικότητας της επιχειρησιακής δράσης με διαρκή ανασύνταξη των υπηρεσιών και εκσυγχρονισμό του εξοπλισμού
-Διαμόρφωση ολοκληρωμένου πλαισίου παρακολούθησης της εφοδιαστικής αλυσίδας
-Συνεργασία με όλους τους αρμόδιους φορείς.