Οικονομία

Υπουργείο Εργασίας :Light η αξιολόγηση της Τρόικας

Υπουργείο Εργασίας :Light η αξιολόγηση της Τρόικας Υπουργείο Εργασίας :Light η αξιολόγηση της Τρόικας
Υπουργείο Εργασίας :Light η αξιολόγηση της Τρόικας Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη, είχε στο υπουργείο Οικονομικών, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, εν όψει και της άφιξης των επικεφαλής της τρόικας, με τους οποίους ο κ. Χαρδούβελης συναντάται αύριο και ο κ. Βρούτσης την Παρασκευή.

Σύμφωνα με κορυφαίο παράγοντα του υπουργείου Εργασίας «η επικείμενη μίνι αξιολόγηση δεν έχει "ειδικό βάρος" και το μεγάλο review είναι τον Σεπτέμβριο (σ.σ. με την 5η αναθεώρηση του Μνημονίου)».

Σημειώνεται ότι, στα βασικά θέματα μεταξύ υπουργείου Εργασίας και τρόικας, περιλαμβάνονται η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στο ασφαλιστικό σύστημα, η περαιτέρω μείωση του κόστους εργασίας και η κυβερνητική πρόταση για τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς τα ασφαλιστικά ταμεία, η οποία πιθανόν να είναι ενιαία και για τις οφειλές προς το Δημόσιο.

Ραντεβού Βρούτση με την Τρόικα για τα εργασιακά την Παρασκευή 

Σε... ουδέτερο έδαφος, στο υπουργείο Οικονομικών, θα συναντηθούν την Παρασκευή στις 10 το πρωί, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης και η τρόικα. Όπως έγινε γνωστό, η τρόικα θα πραγματοποιήσει όλες τις συναντήσεις της, με τους υπουργούς της κυβέρνησης, στο υπουργείο Οικονομικών, για λόγους ασφαλείας. Σε ό,τι αφορά τη συνάντηση με τον κ. Βρούτση, στην πρώτη γραμμή βρίσκεται το θέμα της αλλαγής του συνδικαλιστικού νόμου, με στόχο να αλλάξουν οι διαδικασίες που ισχύουν για τις απεργίες.

Στο εξής για να είναι νόμιμη μια απεργία θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50% +1 των μελών ενός συνδικάτου, ενώ έως τώρα αρκεί η πλειοψηφία στο διοικητικό συμβούλιο ή στη γενική συνέλευση ενός κλάδου. Επίσης θα επανεξεταστεί ο τρόπος χρηματοδότησης των συνδικάτων, αλλά και οι συνδικαλιστικές άδειες. Το θέμα του lock out (ανταπεργία) επίσης αναμένεται να αποτελέσει αντικείμενο διαπραγμάτευσης, με την ελληνική πλευρά να θεωρεί ότι είναι εξαιρετικά δύσκολη η εφαρμογή του στη χώρα μας, λόγω του γεγονότος ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιχειρήσεων, έχουν περιορισμένο αριθμό εργαζομένων.

Είναι πιθανό να γίνει αναφορά και στην πορεία των ασφαλιστικών ταμείων, με έμφαση στη ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών για τα Ταμεία, καθώς τα έσοδα είναι περιορισμένα και οι «τρύπες» στην Κοινωνική Ασφάλιση, διογκώνονται. Στο πλαίσιο αυτό θα τονιστεί από την ελληνική πλευρά η ανάγκη αύξησης των δόσεων, με την τρόικα πάντως να μην είναι διατεθειμένη να αποδεχτεί τις ελληνικές θέσεις. Μόνιμα ανοιχτό παραμένει και το θέμα της κατάργησης των τριετιών στο δημόσιο τομέα, μιας και το ΔΝΤ έχει εκφράσει ανοιχτά την επιθυμία του να προωθηθεί μια ανάλογη διάταξη. Σε κάθε περίπτωση πάντως η έμφαση αναμένεται να δοθεί στο συνδικαλιστικό νόμο και στα έως τώρα πεπραγμένα των ρυθμίσεων.

Οι ευρύτερες αλλαγές στο ασφαλιστικό πάντως, αναμένεται να συζητηθούν εκτενέστερα στις διαπραγματεύσεις του Σεπτεμβρίου, όταν θα είναι έτοιμη και η σχετική μελέτη του ΚΕΠΕ, που θα δείχνει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να συμπτυχθούν τα ασφαλιστικά ταμεία και να υπάρξει ένα υπερ – ταμείο, που θα έχει υπό τον έλεγχό του τρία μικρότερα, ένα για τους μισθωτούς, ένα για τους ελεύθερους επαγγελματίες και ένα για τους αγρότες.

 

NETWORK