Πολιτική

Τα μυστικά του δεύτερου γύρου στο ΠΑΣΟΚ

Τα μυστικά του δεύτερου γύρου στο ΠΑΣΟΚ
Προφανώς το debate (πιθανότατα στις 24/9) θα παίξει ρόλο με τον Δήμαρχο Αθηναίων να έχει στο βιογραφικό του μια επιτυχημένη εμφάνιση απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη.

Η εκλογή ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ θα κριθεί στον δεύτερο γύρο (13/10) και αυτό είναι το μόνο βέβαιο μέχρι στιγμής. Επομένως, οι συμμαχίες που θα γίνουν πριν ή μετά τον πρώτο γύρο θα καθορίσουν το αποτέλεσμα πολύ περισσότερο από τη νίκη στις 6 Οκτωβρίου.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι φαβορί είναι ο Χάρης Δούκας και ο Νίκος Ανδρουλάκης, με την Άννα Διαμαντοπούλου και τον Παύλο Γερουλάνο να δίνουν τη μάχη του «μικρού τελικού», για την τρίτη και την τέταρτη θέση.

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο «δίδυμα» είναι σημαντικές:

Στην περίπτωση Δούκα-Ανδρουλάκη, τα στρατόπεδα είναι σκληρά οριοθετημένα και, ενώ η δεξαμενή είναι κοινή, δεν υπάρχει εσωτερική διαρροή, δηλαδή μετακινήσεις από τον έναν στον άλλο. Επομένως, αν ο ένας από τους δύο έρθει τρίτος στον πρώτο γύρο, αποκλείεται στον δεύτερο γύρο να στηρίξει τον άλλο. Οι αντιπαραθέσεις μεταξύ υποστηρικτών τους στα social media είναι ενδεικτικές της μη αναστρέψιμης έντασης μεταξύ τους.

Στην περίπτωση Διαμαντοπούλου-Γερουλάνου, αντίθετα, αντλεί δυνάμεις ο ένας από τον άλλο και λειτουργούν συμπληρωματικά, με την έννοια ότι η πρώην Επίτροπος έχει κεντρώο προφίλ και ο πρώην υπουργός-βουλευτής κοιτάζει πιο αριστερά. Επομένως, αν ο ένας από τους δύο περάσει στον δεύτερο γύρο, το κοινό του άλλου θα τον ακολουθήσει και, εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου, θα κερδίσει τη μάχη για την ηγεσία.

Τίποτα δεν δείχνει αυτή τη στιγμή ότι η Άννα Διαμαντοπούλου και ο Παύλος Γερουλάνος προσανατολίζονται σε μια τέτοια συμφωνία, παρόλο που, αν το έκαναν, θα είχαν αφήγημα: Ο ένας θα εκπροσωπεί το κόμμα στη Βουλή και η άλλη στις διεθνείς σχέσεις, ενώ, εκφράζοντας διαφορετικές ιδεολογικές τάσεις, θα εγγυηθούν την αναγκαία συσπείρωση δυνάμεων από κεντροδεξιά και από αριστερά. Εχουν και οι δύο ισχυρή πρωθυπουργική εικόνα, μετριοπάθεια και τεχνοκρατικό πλεονέκτημα, οπότε θα μπορούσαν να σταθούν απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη στις επόμενες εκλογές.

Για την ώρα, αυτό που ισχύει είναι ότι ο Παύλος Γερουλάνος είχε ένα «τζαρτζάρισμα» με τον Χάρη Δούκα σε σχέση με το άρθρο του καταστατικού για τα ασυμβίβαστα των υποψήφιων και, συνεπώς, έχουν απομακρυνθεί, ενώ κάθε νέα δημοσκόπηση σταθεροποιεί το δίδυμο Δούκα-Ανδρουλάκη ως νικητές του πρώτου γύρου.

Προφανώς το debate (πιθανότατα στις 24/9) θα παίξει ρόλο με τον Δήμαρχο Αθηναίων να έχει στο βιογραφικό του μια επιτυχημένη εμφάνιση απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη.