Οικονομία

Επιτροπή διερευνά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας

Επιτροπή διερευνά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας Επιτροπή διερευνά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας
Επιτροπή διερευνά τις ανάγκες της αγοράς εργασίας Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Τη σύσταση Επιτροπής που θα ασχοληθεί με τη δημιουργία βάσης δεδομένων, από την οποία θα μπορεί στο μέλλον να διαπιστωθούν με ακρίβεια οι ανάγκες που υπάρχουν στην αγορά εργασίας, αποφάσισε να δρομολογήσει το υπουργείο Εργασίας. Σύμφωνα με απόφαση που υπογράφει ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, η επιτροπή αυτή θα απαρτίζεται από κορυφαία στελέχη της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Ασφάλισης, αλλά και από εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΣΕΤΕ, ΕΣΕΕ, ΓΣΕΒΕΕ).

Στόχος της επιτροπής, που έχει ήδη ξεκινήσει τις συνεδριάσεις εδώ και περίπου ένα μήνα, είναι να υπάρξει συνεργασία όλων των μερών, έτσι ώστε να προκύψει με ξεκάθαρο τρόπο η «ακτινογραφία» της αγοράς εργασίας στην Ελλάδα. Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του «δικαιολογητικά», οι πρώτες λίστες με τεχνικά ζητήματα θα καταφθάσουν στην επιτροπή αυτή, στις αρχές του φθινοπώρου.

Ακολούθως θα σταλούν οι απαραίτητες επίσημες αναφορές στο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, το οποίο έχει αναλάβει την χρηματοδότηση αυτής της προσπάθειας. Σημειώνεται ότι ανάλογες ενέργειες έχουν ήδη ξεκινήσει από τους κοινωνικούς εταίρους (ΣΕΒ, ΓΣΕΒΕΕ κλπ). Οι προσπάθειες αυτές θα συνεχίσουν να λειτουργούν αυτόνομα, απλώς θα προστεθεί και η βάση δεδομένων που θέλει να δημιουργήσει το υπουργείο Εργασίας, με την προϋπόθεση να μην παρουσιαστούν αλληλοεπικαλύψεις. Στόχος είναι η συγκεκριμένη βάση δεδομένων του υπουργείου Εργασίας να είναι έτοιμη μέχρι το καλοκαίρι του 2016. Εάν λειτουργήσει με επιτυχία, θα μπορούν μέσω αυτής της βάσης δεδομένων, να διαπιστώνουν στο υπουργείο Εργασίας, ποιοι κλάδοι χρειάζονται ενίσχυση στον τομέα της απασχόλησης και να εστιαστούν προς αυτή την κατεύθυνση τα επόμενα προγράμματα που θα εκπονηθούν.