Οικονομία

Τι ζητάει η τρόικα για περισσότερες δόσεις για οφειλές στα Ταμεία

Τι ζητάει η τρόικα για περισσότερες δόσεις για οφειλές στα Ταμεία Τι ζητάει η τρόικα για περισσότερες δόσεις για οφειλές στα Ταμεία
Τι ζητάει η τρόικα για περισσότερες δόσεις για οφειλές στα Ταμεία Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας που έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία, αναμένεται να συνδεθεί με τα αντίστοιχα προβλήματα που εντοπίζονται στις εφορίες και στις τράπεζες. Αυτή είναι η πρόθεση της τρόικας, όπως προκύπτει από τις έως τώρα διαπραγματεύσεις. Στο πλαίσιο αυτό, εντάσσονται οι ερωτήσεις που πραγματοποίησαν χθες τα τεχνικά κλιμάκια της τρόικας στη συνάντηση που είχαν με κορυφαία στελέχη της κοινωνικής ασφάλισης, αλλά και με διοικητές ασφαλιστικών ταμείων.

Οι τεχνοκράτες της τρόικας ζήτησαν εάν υπάρχουν στοιχεία για οφειλέτες ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών εισφορών, που ταυτόχρονα έχουν οφειλές σε εφορίες και τράπεζες και εάν έχουν γίνει αντίστοιχες διασταυρώσεις. Επίσης, ζητήθηκαν στοιχεία που αφορούν τις παλαιότερες ρυθμίσεις, για να διαπιστωθεί εάν υπήρχε αποδοτικότητα και εάν είχαν εισπραχθεί τα έσοδα που αναμένονταν.

Κάποια από τα στοιχεία αυτά, θα παρουσιαστούν σήμερα στη συνάντηση που αναμένεται να πραγματοποιηθεί στις 3 το μεσημέρι ανάμεσα στον υπουργό Εργασίας, Γιάννη Βρούτση και στους επικεφαλής της τρόικας. Η συνάντηση θα λάβει χώρα ξανά στο υπουργείο Οικονομικών, αλλά αυτή τη φορά φαίνεται ότι η τρόικα θέλει να οδηγήσει τη διαπραγμάτευση σε διαφορετική κατάληξη. Δεν ενδιαφέρεται τόσο για το εάν θα αυξηθούν οι δόσεις της ρύθμισης, κάτι που «καίει» την ελληνική πλευρά, αλλά για το εάν μπορούν να εισπραχθούν οι ληξιπρόθεσμες οφειλές που έχουν δημιουργηθεί. Στο πλαίσιο αυτό θα ζητήσει συνολική αντιμετώπιση των χρεών, είτε αυτά έχουν γίνει λόγω μη καταβολής ασφαλιστικών εισφορών, είτε αυτά αφορούν μη καταβολή φορολογίας, είτε αφορούν μη καταβολή δόσεων δανείων προς τις τράπεζες.

Ουσιαστικά η τρόικα θα αποκλείσει από πιθανή είσπραξη εσόδων,  όλες εκείνες τις περιπτώσεις που θα φαίνεται ότι «το φέσι» αποτελεί πάγια και μόνιμη τακτική, είτε πρόκειται για ασφαλιστικές εισφορές, είτε για εφορία, είτε για τράπεζες. Στη συνέχεια θα ψάξει να βρει ποιες είναι οι περιπτώσεις εκείνες που υπάρχουν περισσότερες πιθανότητες να εισπραχθούν τα οφειλόμενα. Θα απαιτήσει στις περιπτώσεις αυτές να εστιαστούν οι διωκτικές αρχές, έτσι ώστε να ασκηθούν οι μέγιστες δυνατές πιέσεις για να αποδοθούν τα οφειλόμενα. Ταυτόχρονα θα ζητήσει από την ελληνική πλευρά, να δεσμευτεί ότι δεν θα συνεχίσουν να αυξάνονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές και θα υπάρχουν οι έλεγχοι που πρέπει, έτσι ώστε τουλάχιστον οι τρέχουσες εισφορές προς τα Ταμεία, για παράδειγμα να καταβάλλονται χωρίς καθυστερήσεις. Όλα τα παραπάνω δείχνουν ότι η τρόικα «στρώνει το έδαφος» για να προχωρήσει στην επόμενη φάση της διαπραγμάτευσης που θα κορυφωθεί τον Σεπτέμβριο: Στο ενδεχόμενο που τα έσοδα των ασφαλιστικών ταμείων δεν θα παρουσιάσουν αξιόλογη μεταβολή προς το καλύτερο, τότε θα ζητήσει να πραγματοποιηθεί η επόμενη περικοπή στις δαπάνες, κάτι που σημαίνει νέες μειώσεις στις συντάξεις....