Οικονομία

Αισιόδοξος για την «επόμενη μέρα» της ελληνικής οικονομίας ο Σκυλακάκης

EUROKINISSI EUROKINISSI
Την αισιοδοξία του για την επόμενη μέρα στην ελληνική οικονομία εξέφρασε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακακης, διαψεύδοντας παράλληλα τα σενάρια για επιβολή έκτακτου φόρου.

Μιλώντας στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, όπου άρχισε η συζήτηση επί του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας 2022- 2025, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι η αισιοδοξία του βασίζεται στην αύξηση των καταθέσεων που έφτασαν κάποια στιγμή και τα 25 δις, με το 50% εξ αυτών να προέρχονται από τα νοικοκυριά, καθώς και στην πολύ μεγάλη μείωση των κόκκινων δανείων και στην εμπιστοσύνη που δείχνουν οι ξένες αγορές στα ελληνικά ομόλογα.

«Έχουμε κι ένα ιδιαίτερα φιλόδοξο σχέδιο μεταρρυθμίσεων που αντανακλούν στην αύξηση του ΑΕΠ και των θέσεων εργασίας», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός. Επίσης, παρατήρησε ότι έστω και μια μονάδα αύξησης του ΑΕΠ για φέτος, σημαίνει μισή μονάδα αύξηση των πλεονασμάτων από το 2022 και μετά.

Για επικοινωνιακό μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα έκανε λόγο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενώ τόνισε ότι ως προς τον προσδιορισμό του πρωτογενούς πλεονάσματος στο 2% δεν έχουν ληφθεί υπόψη σοβαρές παράμετροι, όπως η αύξηση των πρώτων υλών,τα επιτόκια των ΗΠΑ και η κατάσταση στον Τουρισμό. Πρότεινε δε, την επιβολή ενός έκτακτου φόρου για τους «έχοντες και κατέχοντες»,για την αντιμετώπιση των συνεπειών της πανδημίας.

Το μεσοπρόθεσμο που εισάγεται την Πέμπτη προς συζήτηση στην Ολομέλεια, υπερψηφίστηκε από την κυβερνητική πλειοψηφία, ενώ το καταψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης.