Οικονομία

Βρούτσης: Έρχονται κατασχέσεις σε 92.992 ελεύθερους επαγγελματίες

Βρούτσης: Έρχονται κατασχέσεις σε 92.992 ελεύθερους επαγγελματίες Βρούτσης: Έρχονται κατασχέσεις σε 92.992 ελεύθερους επαγγελματίες
Βρούτσης: Έρχονται κατασχέσεις σε 92.992 ελεύθερους επαγγελματίες Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Το «κυνήγι» των ελεύθερων επαγγελματιών συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Ο ίδιος ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, έκανε γνωστό ότι μόλις την περασμένη Πέμπτη το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), μόλις την περασμένη Πέμπτη έλαβε λίστα από τον ΟΑΕΕ για 92.992 ελεύθερους επαγγελματίες, με ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 5.000 ευρώ.

Πρακτικά, αυτό σημαίνει για όσους το όνομά τους «φιγουράρει» στη συγκεκριμένη λίστα ότι οι υπηρεσίες του ΚΕΑΟ «μετρούν αντίστροφα» πενήντα ημέρες για να αποστείλουν τα σχετικά ειδοποιητήρια και, αν δεν λάβουν κάποια συγκεκριμένη απάντηση, να προχωρήσουν στη λήψη μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις τραπεζικών λογαριασμών κλπ).

Βέβαια ο κ. Βρούτσης θέλοντας προφανώς να «χρυσώσει το χάπι» των αναγκαστικών μέτρων, πρότεινε στους οφειλέτες να δώσουν «ότι μπορούν στο ΚΕΑΟ». Μάλιστα, ο κ. Βρούτσης σημείωσε με νόημα ότι μια τέτοια πράξη «θα μπει σε μια λογική αξιολόγησης του ατομικού προφίλ του οφειλέτη, με ό,τι αυτό σημαίνει». Προφανώς, ο υπουργός άφησε να εννοηθεί ότι όσοι, ενώ έχουν δημιουργήσει οφειλές, σπεύσουν να προσφέρουν το... υστέρημά τους προς το Ταμείο, θα αποφύγουν έστω και προσωρινά τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης.

Συνολικά, το ΚΕΑΟ καλείται να διαχειριστεί οφειλές που συνολικά υπερβαίνουν τα 10 δισ. ευρώ. Η διαδικασία επίδοσης των απαραίτητων ειδοποιητηρίων, μαζί με την έναρξη λήψης μέτρων αναγκαστικής είσπραξης (πχ πλειστηριασμοί, δήμευση τραπεζικών λογαριασμών) μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο έως 50 ημέρες. Πάντως, συνολικά μόλις το 17% των οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που δημιουργήθηκαν από το 2009 και μετά δηλαδή κατά τα χρόνια της οικονομικής κρίσης.