Οικονομία

Ο Βρούτσης ήξερε, αλλά το ''έκρυβε'' για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις

Ο Βρούτσης ήξερε, αλλά το ''έκρυβε'' για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις Ο Βρούτσης ήξερε, αλλά το ''έκρυβε'' για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις
Ο Βρούτσης ήξερε, αλλά το ''έκρυβε'' για τις νέες μειώσεις στις συντάξεις Απο τον Βασιλη Αγγελόπουλο Η «διαρθρωτική μεταρρύθμιση» που... βάφτισε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας το νέο σύστημα ενιαίου υπολογισμού της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, που θα εφαρμοστεί από την 1η Αυγούστου και μετά, θα αποφέρει οικονομικό όφελος περίπου 400 εκατ. ευρώ την επόμενη διετία. Πρόκειται για μνημονιακή υποχρέωση που κανονικά έπρεπε, βάσει μνημονίου, να τεθεί σε εφαρμογή από την 1.1.14, αλλά θα ισχύσει οκτώ μήνες αργότερα. Ίσως ο λόγος είναι ότι μεσολάβησαν τον Μάιο οι διπλές εκλογές και η κυβέρνηση δεν θα ήθελε να εισπράξει και αυτό το πολιτικό κόστος, στην κάλπη!

Η πραγματικότητα είναι ότι ο ενιαίος υπολογισμός της μηνιαίας παρακράτησης φόρου, επί του αθροίσματος όλων των συντάξεων για τους συνταξιούχους, αποτελεί ένα ξεκάθαρο πρόσθετο δημοσιονομικό μέτρο, που οδηγεί σε αύξηση των κρατήσεων φόρου σε 746.858 συνταξιούχους. Μάλιστα, οι περικοπές αυτές που το υπουργείο Εργασίας θεωρεί ότι θα κυμαίνονται στα 40 ευρώ, κατά μέσο όρο, μπορούν να φτάσουν έως και τα 325 ευρώ το μήνα, για περιπτώσεις πολύ υψηλού εισοδήματος από συντάξεις. Επίσης, με τα 400 εκατ. ευρώ «ζεστά» που θα μπουν στα δημόσια ταμεία, χωρίς την παραμικρή δυσκολία, αφού τα χρήματα θα παρακρατηθούν «στην πηγή», θα καλυφθεί ένα μεγάλο μέρος από το κόστος που προέκυψε από το κοινωνικό μέρισμα και το οποίο ανήλθε στο ποσό των 525 εκατ. ευρώ.

Άλλωστε, στη έκθεση αξιολόγησης που αναφέρεται στην πορεία του Μνημονίου και που συντάχθηκε από τους τεχνοκράτες του ΔΝΤ, υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για το συγκεκριμένο μέτρο και την επιβολή του. Όπως τονίζεται χαρακτηριστικά το μέτρο αυτό έρχεται ως αντιστάθμισμα στις δημοσιονομικές δαπάνες ύψους 525 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση του περίφημου «κοινωνικού μερίσματος», 75 εκατ. ευρώ για την καταβολή οικονομικών παροχών προς άστεγους κι ανασφάλιστους και 450 εκατ. ευρώ λόγω περικοπής των εργοδοτικών και εργατικών εισφορών κατά 3,9%.

Ειδικότερα προτείνεται να εφαρμοστεί ένα νέο σύστημα παρακράτησης φόρου εισοδήματος επί των συντάξεων, με το οποίο επισπεύδεται η είσπραξη του συνολικού φόρου που αναλογεί σε όλα τα εισοδήματα από συντάξεις.

Το σύστημα αυτό προβλέπει τον υπολογισμό της μηνιαίας παρακράτησης φόρου εισοδήματος με ενιαίο τρόπο για το άθροισμα κύριων και επικουρικών συντάξεων βάσει της ισχύουσας φορολογικής κλίμακας για μισθωτούς και συνταξιούχους. Με το σύστημα αυτό, οι κρατήσεις φόρου επί των κύριων και των επικουρικών συντάξεων θα αυξηθούν σημαντικά, μειώνοντας αντίστοιχα τα καθαρά ποσά που λαμβάνουν οι συνταξιούχοι. Η εφαρμογή του νέου αυτού συστήματος παρακράτησης «επισπεύδει την είσπραξη των φόρων για να δώσει εφάπαξ αύξηση των εσόδων 400 εκατ. ευρώ σε διάστημα δύο ετών»! Επίσης, προβλέπεται να εφαρμοστούν επιπρόσθετα τα εξής μέτρα:

Μείωση των ανωτάτων ορίων δαπανών του κρατικού προϋπολογισμού κατά 320 εκατ. ευρώ και τη λήψη άλλων διαρθρωτικών μέτρων ύψους περίπου 220 εκατομμυρίων, όπως η μείωση των ανώτατων ορίων δαπανών των κονδυλίων εκτός προϋπολογισμού (100 εκατ. €) και η περικοπή δαπανών για στρατιωτικές προμήθειες κατά περίπου 50 εκατ. ευρώ.

Μείωση των περιθωρίων αποσβέσεων των ελληνικών επιχειρήσεων και την υπαγωγή των ατομικών επιχειρήσεων και των ελευθέρων επαγγελματιών στο νέο επαχθές καθεστώς της επιβολής φόρου 26% στο σύνολο του καθαρού – πραγματικού ή τεκμαρτού – εισοδήματός τους μέσω του νέου Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος. Τα μέτρα αυτά εκτιμάται ότι θα αποδώσουν επιπλέον έσοδα ύψους τουλάχιστον 350 εκατ. ευρώ.