Οικονομία

Σύνταξη με πλασματικά έως και 17 χρόνια νωρίτερα

Σύνταξη με πλασματικά έως και 17 χρόνια νωρίτερα Σύνταξη με πλασματικά έως και 17 χρόνια νωρίτερα
Σύνταξη με πλασματικά έως και 17 χρόνια νωρίτερα Σύνταξη με πλασματικά έτη ασφάλισης μπορούν να πάρουν οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων. Ωστόσο, η νομοθεσία έτσι όπως έχει διαμορφωθεί με τις προσθαφαιρέσεις πλασματικών χρόνων και τις επιμέρους ημερομηνίες που ισχύουν για την αναγνώριση τους χωρίζει τους ασφαλισμένους σε 4 κατηγορίες ως προς τους χρόνους που μπορούν να προσμετρήσουν για σύνταξη.

Οι ασφαλισμένοι όλων των Ταμείων (πλην Δημοσίου και ΟΓΑ) που συνταξιοδο-τούνται με προϋποθέσεις του 2010 αναγνωρίζουν μόνο τη στρατιωτική θητεία και χρόνο επιδοτούμενης ανεργίας ή επιδοτούμενης ασθένειας.

Οι ασφαλισμένοι (πλην Δημοσίου και ΟΓΑ) που συνταξιοδοτούνται με τις προϋ-ποθέσεις που ισχύουν από το 2011 και μετά αναγνωρίζουν χρόνο σπουδών, παιδιών, γονικής άδειας, στρατιωτικής θητείας, ανεργίας, απεργίας, μαθητείας κ.λη. μόνο εφόσον έχουν αλλαγή στις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης, δηλαδή έχουν αλλάξει για αυτούς είτε τα όρια ηλικίας είτε τα έτη ασφάλισης για σύνταξη.

Οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτούνται το 2011 και το 2012, αλλά με προϋποθέσεις που έχουν αλλάξει, δεν έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν τους νέους πλασματικούς χρόνους παρά μόνο στρατιωτική θητεία, ανεργία και ασθένεια

Οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο αναγνωρίζουν όλους τους χρόνους από το 2011 και μετά, ενώ για το 2010 αναγνωρίζουν και το χρόνο των παιδιών.

Με τα πλασματικά έτη οι ασφαλισμένοι μπορούν να κατοχυρώσουν χαμηλά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και να βγουν στη σύνταξη ως και 17 χρόνια νωρίτερα. Βασική προϋπόθεση για τις αναγνωρίσεις πλασματικών από το 2011 και μετά είναι να υπάρχουν 3.600 ημέρες ασφάλισης

Για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης το 2011 αναγνωρίζονται μέχρι 4 πλασματικά έτη.  Για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης το 2012 αναγνωρίζονται μέχρι 5 έτη.
Για να συμπληρωθεί χρόνος ασφάλισης το 2013 αναγνωρίζονται μέχρι 6 έτη.
Από το 2014 και εφεξής αναγνωρίζονται μέχρι 7 έτη.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Σε όλες τις περιπτώσεις, οι ασφαλισμένοι συνταξιοδοτούνται με τις προϋποθέσεις του έτους για τον οποίο ζητούν να αναγνωρίσουν πλασματικό χρόνο. Δηλαδή, ασφαλισμένος του ΙΚΑ που θα αναγνωρίσει στρατιωτική θητεία αναδρομικά για το 2012, θα βγει στη σύνταξη στα 65, ενώ αν ζητήσει η θητεία να αναγνωριστεί για σύνταξη με προϋποθέσεις του 2013 θα βγει στα 67.