Οικονομία

Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για δικαιούχους του ΕΚΑΣ

Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για δικαιούχους του ΕΚΑΣ Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για δικαιούχους του ΕΚΑΣ
Μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα για δικαιούχους του ΕΚΑΣ Τα δικαιολογητικά που αναγνωρίζονται για την μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα που προμηθέυονται οι δικαιούχοι ΕΚΑΣ έτους 2014 από τον ΕΟΠΥΥ καθορίζει εγκύκλιος του υπουργείου Υγείας

Το υπουργείο Υγείας με εγκύκλιο του κάνει γνωστό ότι για το έτος 2014 τα δικαιολογητικά με τα οποία θα αναγνωρίζεται αν κάποιος συνταξιούχος είναι δικαιούχος μειωμένης συμμετοχής στα φάρμακα λόγω ΕΚΑΣ είναι τα παρακάτω:

Για το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ η χορήγηση του ΕΚΑΣ για το έτος 2014 θα ξεκινήσει στις 29-5-2014 μαζί με την σύνταξη του Ιουνίου 2014.

Επομένως το παραστατικό με βάση το οποίο θα μπορεί κάποιος να θεωρηθεί δικαιούχος του ΕΚΑΣ για το 201 4 θα είναι το ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων του δευτέρου τριμήνου του 201 4 το οποίο περιλαμβάνει το μήνα Ιούνιο κατά τον οποίο θα πρέπει να υπάρχει εγγραφή για χορήγηση του επιδόματος αυτού στο συγκεκριμένο μήνα.

Επειδή το συγκεκριμένο σημείωμα οι δικαιούχοι θα το παραλάβουν εντός του μηνός Ιουλίου. Επίσης σχετικό αρχείο δικαιούχων ΕΚΑΣ θα αποσταλεί στην υπηρεσία της ΗΔΙΚΑ. Αν διαπιστωθεί εκ των υστέρων δικαίωμα χορήγησης ΕΚΑΣ κατά το τρέχον έτος θα πρέπει να γίνει δεκτό μεταγενέστερο ενημερωτικό σημείωμα συντάξεων με τη σχετική αναγραφή ως προς το δικαίωμα είσπραξης του ΕΚΑΣ ή σχετική βεβαίωση του Υποκαταστήματος περί χορήγησης του για το έτος 2014.

Για το Ε.Τ.Α.Α.
α) Τομείς Μηχανικών ΚΙ ΕΔΕ (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.-Τ.Π.Μ.Ε.Δ.Ε.-Τ.Υ.Μ.Ε.Δ.Ε.-Τ.Ε.Α.Μ.Ε.Δ.Ε.) τα παραστατικά από τα οποία προκύπτει αν κάποιος είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ είναι: -Η απόφαση χορήγησης ΕΚΑΣ
-Το ενημερωτικό σημείωμα τριμηνιαίων αποδοχών σύνταξης
-Η ετήσια βεβαίωση αποδοχών που αποστέλλεται για φορολογική χρήση
β) για τον Τομέα Ασφάλισης Νομικών -ΤΕΑΔ
-Εκδίδεται Υπηρεσιακή βεβαίωση αν κάποιος είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ κατόπιν αίτησης του -στο Ενημερωτικό Σημείωμα συντάξεων που αποστέλλεται σε όλους τους συνταξιούχους ανά τρείς μήνες εμφανίζεται η ένδειξη καθώς και το ποσό αν κάποιος είναι δικαιούχος του επιδόματος
γ) για τον Τομέα Υγειονομικών
-η καταβολή ΕΚΑΣ στους δικαιούχους συνταξιούχους προκύπτει από το μηνιαίο εκκαθαριστικό σημείωμα καταβολής συντάξεως το οποίο λαμβάνουν οι ενδιαφερόμενοι. Εφόσον στο εκκαθαριστικό σημείωμα αναγράφεται η ένδειξη «ΕΚΑΣ» ο συνταξιούχος ως δικαιούχος δικαιούται μειωμένη συμμετοχή στα φάρμακα.

Για τα υπόλοιπα ασφαλιστικά ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΟΠΥΥ θα ακολουθήσει νεώτερο έγγραφο μόλις υπάρξει ενημέρωση για τα παραστατικά με τα οποία θα προκύπτει ότι κάποιος συνταξιούχος είναι δικαιούχος ΕΚΑΣ.