Οικονομία

Καταργούνται οι εξετάσεις και η προϋπηρεσία για τους κομμωτές και τους αισθητικούς

Καταργούνται οι εξετάσεις και η προϋπηρεσία για τους κομμωτές και τους αισθητικούς Καταργούνται οι εξετάσεις και η προϋπηρεσία για τους κομμωτές και τους αισθητικούς
Καταργούνται οι εξετάσεις και η προυπηρεσία για τους κομμωτές και τους αισθητικούς Με τροπολογία που κατατέθηκε στην βουλή αλλάζουν όλα στην χορήγηση της άδειας άσκησης επαγγέλματος κουρέων ,κομμωτών και τεχνιτών περιποίησης ποδιών και χεριών . Οι αλλαγές φέρνουν την απλοποίηση των διαδικασιών αλλά και την ευκολότερη αδειοδότηση αφού πλέον δεν θα απαιτείται η μέχρι τώρα απαραίτητη προυπηρεσία.

όπως αναφέρει η Τροπολογία στην αιτιολογική της έκθεσης ''τα τελευταία χρόνια πραγματοποιείται εκτενής και συστηματική προσπάθεια από την ελληνική Πολιτεία για τον εκσυγχρονισμό των επαγγελμάτων και την αποτελεσματικότερη πρόσβαση σε αυτά με την έννοια της άρσης νομικών περιορισμών που με τους ειδικούς όρους που προέβλεπαν δεν επέτρεπαν γενικευμένη πρόσβαση σε στα συγκεκριμένα επαγγέλματα. Ο κατακερματισμός των επαγγελμάτων των κουρέων, κομμωτών και τεχνιτών περιποίησης ποδιών και χεριών σε υποκατηγορίες δημιουργεί ανελαστικότητες, είναι αδιαφανής διαδικασία κατηγοριοποίησης αυτών, δεν διασφαλίζει την προστασία των καταναλωτών, ενώ οδηγεί σε απαξίωση του κλάδου, καθώς δεν ήταν απαραίτητο, προκειμένου να ασκείς το επάγγελμα να έχεις συναφείς πιστοποιημένες σπουδές. Η ευκολότερη και πιστοποιημένη πρόσβαση για την άσκηση των επαγγελμάτων αυτών από όσους διαθέτουν τα ελάχιστα απαιτούμενα προσόντα και το επιθυμούν θα έχει θετικές επιπτώσεις στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, στην καταπολέμηση της ανεργίας και στη συμβολή του κλάδου στην προσδοκώμενη οικονομική ανάπτυξη.''

Σε αυτό το πλαίσιο και με βάση τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας, το επάγγελμα των κουρέων, κομμωτών αλλά και τεχνιτών περιποίησης χεριών και ποδιών, ρυθμιζόμενο από το π.δ. 133/2005 παρέμενε σε αυτά που έπρεπε να ρυθμιστούν εκ νέου.

Με την παρούσα τροπολογία η ελληνική έννομη τάξη ευθυγραμμίζεται με τα όσα ισχύουν στις αντίστοιχες έννομες τάξεις των χωρών της Ε.Ε. και ανταποκρίνεται στις διεθνείς της έννομες δεσμεύσεις και υποχρεώσεις. Με τις προβλεπόμενες ρυθμίσεις επέρχεται εκσυγχρονισμός του νομικού πλαισίου που διέπει τα σχετικά επαγγέλματα και γίνεται απλούστερη η πρόσβαση σε αυτά, ενώ περιορίζεται σε μέγιστο βαθμό η παρεμβολή του κράτους στην άσκηση τους.

Τι αλλάζει στο επάγγελμα:

Δίνονται οι ορισμοί των επαγγελμάτων-ειδικοτήτων που ρυθμίζονται από τις συγκεκριμένες διατάξεις. Τα επαγγέλματα-ειδικότητες περιορίζονται σε τρία και με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται η επιδιωκόμενη απλοποίηση των διαφορετικών προβλέψεων για τις παλιές επτά ειδικότητες.


Βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση επαγγέλματος.

Προβλέπεται για ποιες κατηγορίες θα χορηγείται πλέον από τις αρμόδιες αρχές η βεβαίωση συνδρομής νόμιμων προϋποθέσεων για την άσκηση επαγγέλματος. Σύμφωνα με τη νομοθεσία η χορήγηση της βεβαίωσης αυτής αντικαθιστά τις χορηγούμενες άδειες. Πλέον οι διαθέτοντες τα νόμιμα προσόντα για την άσκηση των επαγγελμάτων γνωστοποιούν το γεγονός στις κατά τόπον αρμόδιες δημοτικές αρχές και οι τελευταίες χορηγούν τη σχετική βεβαίωση.

Προσόντα και διαδικασία για την άσκηση επαγγέλματος

Επίσης περιγράφονται τα προσόντα που απαιτεί ο νόμος για την άσκηση των συγκεκριμένων επαγγελμάτων. Σε σχέση με το παλαιό καθεστώς εξαλείφεται σε κάθε περίπτωση η προϋπόθεση/αναγκαιότητα προϋπηρεσίας, όπως επίσης και η διαδικασία εξετάσεων για την πιστοποίηση των γνώσεων και δεξιοτήτων.

Διατηρείται η υποχρέωση των Δήμων για τήρηση Μητρώου, το οποίο όμως θα αφορά πλέον τις ανωτέρω χορηγούμενες βεβαιώσεις και όχι τις διοικητικές άδειες που έχουν καταργηθεί.

Επίσης η τροπολογία προβλέπει τους όρους και τις προϋποθέσεις ίδρυσης και λειτουργίας καταστημάτων παροχής υπηρεσιών υγειονομικού ενδιαφέροντος κομμωτηρίων - κουρείων, περιποίησης χεριών - ποδιών.

Παράλληλα ορίζονται οι προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος στο συγκεκριμένο πεδίο δραστηριότητας

Ρυθμίζεται η λειτουργία του Πειθαρχικού Συμβουλίου και προβλέπονται οι πειθαρχικές ποινές.

Προβλέπονται ειδικές διατάξεις του Ποινικού Κώδικά για ιδιαίτερες συμπεριφορές που πέρα από τυχόν πειθαρχική δίωξη επισείουν και ποινικό κολασμό.

Η διάταξη αυτή τίθεται για να διευκρινιστεί πως η ρύθμιση αφορά τις μελλοντικές περιπτώσεις. Όσες άδειες έχουν ήδη παραχωρηθεί, θα συνεχίσουν να ισχύουν ως έχουν. Η μεταβατική διάταξη που ακολουθεί τίθεται προκειμένου να ρυθμιστούν όλες οι εκκρεμείς αιτήσεις και περιπτώσεις, με βάση το ισχύον καθεστώς. Όσοι βρίσκονται σε φάση εξέλιξης και υπαγωγής σε άλλο καθεστώς, μπορούν με τη διάταξη αυτή να προσαρμοστούν στη νέα διαδικασία.