Οικονομία

Βρούτσης: Δημιουργία επιτροπών για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης

Βρούτσης: Δημιουργία επιτροπών για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης Βρούτσης: Δημιουργία επιτροπών για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης
Βρούτσης: Δημιουργία επιτροπών για την προώθηση της κοινωνικής ένταξης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Με μια σειρά από δημιουργία επιτροπών και ομάδων έργου, που θα αναλάβουν το έργο του ελέγχου της εφαρμογής των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής, επιδιώκει το υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσει τις περιπτώσεις επικάλυψης αρμοδιοτήτων και γραφειοκρατικών καθυστερήσεων που παρατηρούνται.

Ειδικότερα με τρεις διαφορετικές υπουργικές αποφάσεις ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, ανακοίνωσε ότι:

*Συγκροτείται ομάδα έργου που αντικείμενό της θα είναι ο μηχανισμός για την παρακολούθηση των ζητημάτων κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής. Η ομάδα είναι οκταμελής και στόχος της θα είναι να υπάρξει καλύτερη διασύνδεση και δικτύωση όλων των εμπλεκόμενων φορέων που σχεδιάζουν και υλοποιούν πολιτικές κοινωνικής ένταξης, προστασίας και συνοχής, σε εθνικό, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο. Θα παρακολουθείται ο σχεδιασμός των πολιτικών αυτών και πρόκειται να εκπονηθεί και ειδικό σχέδιο δράσης

ñ  Συγκροτείται ομάδα εργασίας για την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη. Στόχος είναι να αναπτυχθούν όλοι οι άξονες και οι πυλώνες προτεραιοτήτων για την ενεργό ένταξη και την καταπολέμηση της φτώχειας σε εθνικό και περιφερειακό επίπεδο. Θα ιεραρχηθούν οι προτεραιότητες, θα αποτυπωθεί το αντίστοιχο θεσμικό πλαίσιο και θα ελέγχεται η συμβατότητα των προτεινόμενων δράσεων με τα κριτήρια επιλεξιμότητας του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου και του Ευρωπαϊκού Ταμείου Περιφερειακής Ανάπτυξης. Η συγκεκριμένη ομάδα εργασίας θα μπορεί να συνεργάζεται και με την αντίστοιχη ομάδα εργασίας για την πιλοτική εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

ñ  Συγκροτείται υποομάδα δεικτών για την εθνική στρατηγική για την κοινωνική ένταξη. Σκοπός της είναι να προσδιορίσει και να οριοθετήσει τους ωφελούμενους της εθνικής στρατηγικής για την κοινωνική ένταξη, καθορίζοντας συγκεκριμένους δείκτες και να συμβάλει στην εν γένει αξιολόγηση των πολιτικών κοινωνικής ένταξης, προστασίας και κοινωνικής συνοχής.

Σε όλες τις ομάδες θα μπορούν να καλούνται εμπειρογνώμονες, καθώς και εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων, για να διατυπώσουν τις απόψεις τους επί ειδικών θεμάτων. Επίσης, θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν όλα τα εργαλεία και οι μελέτες που είναι διαθέσιμες από το υπουργείο Εργασίας.