Οικονομία

Ο OAEE κυνηγάει τα «μπλοκάκια»

Ο OAEE κυνηγάει τα «μπλοκάκια»
Ο OAEE κυνηγάει τα «μπλοκάκια» Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Κίνδυνο να βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα αρκετών χιλιάδων ευρών έχουν όσοι ασφαλισμένοι – ελεύθεροι επαγγελματίες έχουν μπλοκάκι και μπορούν να επιλέξουν, λόγω μισθωτής απασχόλησης, άλλο ασφαλιστικό φορέα πέραν του ΟΑΕΕ (πχ το ΙΚΑ) για να ασφαλιστούν.

Το όριο που δίνει ο νόμος είναι συγκεκριμένο και θέτει ως απαραίτητη υποχρέωση τα 25 ένσημα το μήνα, για να δοθεί από τον ΟΑΕΕ, εξαίρεση ασφάλισης. Στην περίπτωση που ακόμα και για ένα μήνα, κατατεθούν λιγότερα ένσημα από το όριο των 25, τότε οι ασφαλισμένοι πρέπει οπωσδήποτε να επιστρέψουν και να ασφαλιστούν στον ΟΑΕΕ, για το χρονικό διάστημα της μειωμένης ασφάλισης. Εάν δεν το κάνουν, στην περίπτωση που εντοπιστούν από τις υπηρεσίες του Οργανισμού, τότε κινδυνεύουν με πρόστιμο, που αντιστοιχεί στο σύνολο της ασφάλισης προς τον ΟΑΕΕ, από την ημέρα που διαπιστώθηκε η παράβαση, έως και έξι μήνες νωρίτερα.

Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΑΕΕ, έχουν στη διάθεσή τους εγκύκλιο της διοίκησης του Οργανισμού, την οποία αξιοποιούν για όλες τις περιπτώσεις που προκύπτει αίτημα για ανανέωση της ετήσιας εξαίρεσης από την ασφάλιση. Ζητείται βεβαίωση ενσήμων από τον άλλο ασφαλιστικό φορέα και μόνο εάν καλύπτεται η υποχρέωση των 25 ημερών ασφάλισης το μήνα, δίνεται η βεβαίωση. Σε διαφορετική περίπτωση επιβάλλεται το πρόστιμο.