Οικονομία

Στην πρώτη γραμμή τα προγράμματα μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.

Στην πρώτη γραμμή τα προγράμματα μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ.
Στην πρώτη γραμμή τα προγράμματα μαθητείας του Ο.Α.Ε.Δ. Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Ιδιαίτερο βάρος στην προώθηση των προγραμμάτων μαθητείας, ως ένα μέτρο που θα βοηθήσει στην καταπολέμηση της ανεργίας, δίνει η διοίκηση του ΟΑΕΔ.

Με δεδομένο ότι οι υπηρεσίες του Οργανισμού διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία για τις συγκεκριμένες δράσεις, αφού τις αναλαμβάνουν από το 1952, έχουν καταφέρει σήμερα, εν έτη 2014 να λειτουργούν 51 ΕΠΑΣ μαθητείας σε όλη τη χώρα, που περιλαμβάνουν εκπαιδευτικά προγράμματα για 34 ειδικότητες.

Στόχος του ΟΑΕΔ είναι να αναδειχθούν οι Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας, η πρώτη επιλογή των νέων αποφοίτων, είτε μέσα από φοίτηση σε Σχολές Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΣΕΚ), είτε με παρακολούθηση της «τάξης μαθητείας», που αναφέρεται σε αποφοίτους ΕΠΑΛ.

Στο πλαίσιο αυτό έχει ξεκινήσει συνεργασία με το Ελληνογερμανικό επιμελητήριο για την παροχή τεχνογνωσίας και έχει ήδη υπογραφεί μνημόνιο στο οποίος συμμετέχει και η Dekra Akademie, επίσημος συνεργάτης του Ομοσπονδιακού υπουργείου Παιδείας της Γερμανίας. Ο ΟΑΕΔ επιθυμεί να συνάψει και άλλες συνεργασίες με χώρες – μέλη της ΕΕ που εφαρμόζουν το θεσμό της μαθητείας για να βελτιώσει την τεχνογνωσία του και να αξιοποιήσει και άλλες πρακτικές εφαρμογές. Με ένα πιλοτικό πρόγραμμα που ονομάζεται «συμμαχία για την εργασία», ο ΟΑΕΔ ξεκίνησε συνεργασία με τις ιδιωτικές εταιρίες Manpower Group, MENON Network και ΜΚΟ Praksis, που στόχο έχει την εύρεση εργασίας σε 200 αποφοίτους των προγραμμάτων μαθητείας.

Οι δράσεις για τη μαθητεία έρχονται να προστεθούν στους βασικούς άξονες που έχει θέσει η διοίκηση του ΟΑΕΔ στην προσπάθεια που καταβάλλεται για να περιοριστεί κάπως το πρόβλημα της ανεργίας. Οι άξονες αυτοί είναι:

*Βελτίωση οργάνωσης και διαδικασιών

*Παρεχόμενες υπηρεσίες σε όσους αναζητούν εργασία και σε εργαζόμενους

*Εμπλουτισμός και περαιτέρω βελτίωση των συστημάτων πληροφορικής.

*Κατάρτιση και ανάπτυξη των δεξιοτήτων των εργαζομένων του ΟΑΕΔ.