Οικονομία

Voucher οδηγίες για την ηλεκτρονική αίτηση

Voucher οδηγίες για την ηλεκτρονική αίτηση
Voucher οδηγίες για την ηλεκτρονική αίτηση Ξεκίνησαν οι αιτήσεις συμμετοχής στο πρόγραμμα voucher Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας για ανέργους του ΟΑΕΔ ηλικίας 25 έως 29 ετών . Το πρόγραμμα αφορά 30.000 ανέργους που θα καταρτιστούν και θα εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις . Ακολουθούν αναλυτικές οδηγίες για την ηλεκτρονική αιτηση για το πρόγραμμα voucher

Επισημαίνουμε ότι στο κεφάλαιο 2.3. της πρόσκλησης (Κριτήρια επιλογής-Μοριοδότηση) το κριτήριο με α/α 2 του Πίνακα 2 αφορά το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα οικονομικού έτους 2014 όπως αυτό αποτυπώνεται στον πινάκα Γ2 της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου (εκκαθαριστικό σημείωμα).

[Ως ατομικό εισόδημα, νοείται το εισόδημα του υπόχρεου σε περίπτωση που υποβάλλει μόνος του φορολογική δήλωση (π.χ. άγαμος, μονογονέας, διαζευγμένος). Ως οικογενειακό εισόδημα, νοείται το εισόδημα του υπόχρεου, της συζύγου και των εξαρτώμενων μελών του].

Ομοίως η αναφορά στο κεφ. 2.4 της πρόσκλησης (Διαδικασία επιλογής των ωφελουμένων – Κατάρτιση Μητρώου Ωφελουμένων), παράγραφος Β, σελ.25, «….Αν και πάλι παρουσιάζεται ισοβαθμία, προηγείται ο υποψήφιος, που έχει το μικρότερο ποσό φορολογητέου εισοδήματος..» αναφέρεται στο 2ο κριτήριο του Πίνακα 2 του κεφ. 2.3, απ’ όπου προκύπτει σαφώς ότι δηλώνεται το συνολικό ατομικό ή οικογενειακό εισόδημα.

Συμπληρωματικά αναφέρουμε, ότι σχετικά με τους  αιτούντες που δεν έχουν οι ίδιοι υποχρέωση υποβολής δήλωσης (π.χ. πρόσωπα τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος ως προστατευόμενα μέλη) δηλώνεται το συνολικό οικογενειακό εισόδημα  της πατρικής οικογένειας.

Τέλος, σχετικά με τον υπολογισμό των μορίων, αναφέρουμε ενδεικτικά τα ακόλουθα παραδείγματα:

Αιτών με συνολικό εισόδημα 7.000 Ευρώ μοριοδοτείται με [30-(7.000/800)]=21,25 Μόρια

Αιτών με συνολικό εισόδημα 15.000 Ευρώ μοριοδοτείται με (18.000-15.000)/400=7,5 Μόρια

Το νέο πρόγραμμα Voucher θα περιλαμβάνει πρόγραμμα θεωρητικής κατάρτισης 100 ωρών, πρακτική άσκηση σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας συνολικής διάρκειας 420 ωρών σε δύο φάσεις (180 ώρες θα αφορούν την ομαλή ένταξη και ενσωμάτωση του καταρτιζόμενου στο εργασιακό περιβάλλον της επιχείρησης στην πρώτη φάση και 240 ώρες θα αφορούν τις εξειδικευμένες δεξιότητες της θέσης πρακτικής στη δεύτερη φάση), ενώ η διάρκεια της πρακτικής άσκησης συνολικά δεν θα υπερβαίνει τους έξι μήνες.

Παράλληλα, μέσω του προγράμματος θα παρέχονται υπηρεσίες υποστήριξης και συμβουλευτικής καθοδήγησης των καταρτιζομένων από τον πάροχο κατάρτισης, πριν και κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκηση.

Οι υπηρεσίες θα αφορούν α) στη διάγνωση και κατάλληλη σύζευξη των εκπαιδευτικών αναγκών / δεξιοτήτων των καταρτιζομένων με τις ανάγκες των ε πιχειρήσεων, β) στην τοποθέτηση, παρακολούθηση και εποπτεία του καταρτιζόμενου από τον πάροχο κατάρτισης στην επιχείρηση πρακτικής άσκησης, μέσω του επόπτη Πρακτικής και γ) σε επιπρόσθετες υπηρεσίες για τη μετατροπή της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας και την τοποθέτησή του στην επιχείρηση πρακτικής.

Ωστόσο, το πιο σημαντικό σκέλος του πρόγραμμα είναι αυτό της επιχορήγησης της επιχείρησης, προκειμένου αυτή να προβεί στην πρόσληψη του ωφελουμένου μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης.

Δικαιούχοι
 Δικαίωμα συμμετοχής στο πρόγραμμα έχουν άνεργοι νέοι ηλικίας από 25 έως 29 ετών οι οποίοι είναι απόφοιτοι Πανεπιστημίων/ ΤΕΙ και ειδικότερα κάτοχοι πτυχίου ανώτατης εκπαίδευσης της Ελλάδας ή του εξωτερικού αναγνωρισμένο από το ΔΟΑΤΑΠ. Οσοι δεν έχουν αναγνώριση, τότε θα πρέπει να διαθέουν βεβαίωση περί αναγνωρισμένων προσόντων πτυχιούχων τυπικής ανώτατης εκπαίδευσης, από το ΣΑΕΙ ή το ΣΑΕΠ.

Τέλος, στο πρόγραμμα εντάσσονται και οι νέοι ηλικίας από 25 μέχρι 29 ετών οι οποίοι είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Η κατάρτιση θα παρασχεθεί από παρόχους κατάρτισης που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα εγγραφούν στο «Μητρώο Παρόχων» της παρούσας. Κάθε άνεργος που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον, εφόσον επιλεγεί βάσει των κριτηρίων θα εγγραφεί σε «Μητρώο Ωφελουμένων» και θα δικαιούται την «Επιταγή Εισόδου στην αγορά εργασίας», η οποία θα του δώσει τη δυνατότητα να λάβει υπηρεσίες συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης (θεωρία και πρακτική).

Μητρώο ωφελουμένων
 Το Μητρώο ωφελουμένων που θα συγκροτηθεί από την ΕΥΕ/ΕΚΤ και θα περιλαμβάνει τους ανέργους οι οποίοι θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον και θα επιλεγούν, σύμφωνα με τα κριτήρια και τις διαδικασίες.

Οι άνεργοι που θα εγγραφούν στο Μητρώο ωφελουμένων δικαιούνται επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας, η οποία αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης (θεωρία και πρακτική) και συμβουλευτική καθοδήγηση και υποστήριξη των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης.

Επιταγή εισόδου
 Η επιταγή εισόδου στην αγορά εργασίας αφορά στην οικονομική αξία ποσού 1.160 ευρώ το οποίο αντιστοιχεί στη λήψη υπηρεσιών κατάρτισης και συμβουλευτικής καθοδήγησης και υποστήριξης, των ωφελουμένων από τους παρόχους κατάρτισης. Μάλιστα, το ποσό αυτό μπορεί φτάσει τα 1.460 ευρώ, στην περίπτωση μετατροπής της πρακτικής άσκησης του καταρτιζόμενου σε σύμβαση εργασίας πλήρους απασχόλησης.

Επίδομα 2.530 για αποφοίτους ΑΕΙ/ΤΕΙ
 Το εκπαιδευτικό επίδομα περιλαμβάνει το επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και το επίδομα πρακτικής άσκησης. Το εκπαιδευτικό επίδομα ανέρχεται σε 2.530 ευρώ για τους αποφοίτους Πανεπιστημίων/ΤΕΙ, εκ των οποίων 600 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 1.930 ευρώ συνολικά, αντιστοιχούν στο επίδομα πρακτικής άσκησης (830 ευρώ για την πρώτη φάση και 1.100 ευρώ για τη δεύτερη φάση. Για τους αποφοίτους Δευτεροβάθμιας/Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσηςτο επίδομα αγγίζει τα 2.280 ευρώ, από το σύνολο των οποίων 600 ευρώ αντιστοιχούν στο επίδομα θεωρητικής κατάρτισης και 1.680€ στο επίδομα πρακτικής άσκησης (720 ευρώ για την α' φάση και 960 ευρώ για τη β' φάση).

Αιτήσεις
 Αμέσως μετά την προκήρυξη του προγράμματος, οι ενδιαφερόμενοι, που καλύπτουν τις προϋποθέσεις, θα πρέπει να εισέλθουν στην ηλεκτρονική σελίδα http://www.voucher.gov.gr, προκειμένου να υποβάλουν ηλεκτρονικά τις αιτήσεις τους .

Η επιλογή και η εγγραφή στο Μητρώο Ωφελούμενων θα γίνει με μοριοδότηση βάσει τον εξής κριτηρίων:
*Διάρκεια συνεχόμενης ανεργίας.
*Συνολικό εισόδημα, ατομικό ή οικογενειακό, οικονομικού έτους 2014.
*Συμμετοχή ωφελούμενων σε αντίστοιχες δράσεις.

Η μέγιστη μοριοδότηση είναι τα 90 μόρια.

Η μη επιλεγέντες άνεργοι έχουν δικαίωμα υποβολής αντιρρήσεων εντός 10 ημερών από την δημοσίευση του Μητρώου Ωφελούμενων. Το αργότερο είκοσι μέρες μετά την υποβολή των αντιρρήσεων, θα πρέπει η αρμόδια επιτροπή να αποφανθεί γι’ αυτές.

δείτε εδώ όλη την προκήρυξη