Οικονομία

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ επιχειρηματίας με 199 αδήλωτα Airbnb στη Μύκονο

Στα δίχτυα της ΑΑΔΕ επιχειρηματίας με 199 αδήλωτα Airbnb στη Μύκονο Φωτογραφία: Jarrett Wilson on Unsplash
Ένας Έλληνας φορολογούμενος, που διαχειριζόταν μέσω ιστοσελίδας τη βραχυχρόνια μίσθωση 199 πολυτελών βιλών στη Μύκονο, ήρθε αντιμέτωπος με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων.

Οι βίλες ενοικιάζονταν εβδομαδιαίως με ποσά που έφταναν τα 40.000 ευρώ, χωρίς όμως να αναρτάται ο Αριθμός Μητρώου Ακινήτων Βραχυχρόνιας Διαμονής, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Η εταιρεία μέσω της οποίας διαχειριζόταν τις μισθώσεις είχε έδρα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ο έλεγχος της ΑΑΔΕ αποκάλυψε ότι τα ακίνητα εμφανίζονταν μόνο σε αυτή την ιστοσελίδα και οι πληρωμές γίνονταν μέσω τραπεζικών λογαριασμών στο Βέλγιο και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Μετά την κράτηση των ποσών στους συγκεκριμένους λογαριασμούς, τα χρήματα καταβάλλονταν στους ιδιοκτήτες των ακινήτων, μείον την προμήθεια του διαχειριστή. Ο έλεγχος στο TAXIS δεν εντόπισε καταχωρισμένες βραχυχρόνιες μισθώσεις με τον ΑΦΜ του διαχειριστή, γεγονός που ενίσχυσε τις υποψίες των φοροελεγκτών.

Η ΑΑΔΕ κοινοποίησε στον φορολογούμενο Σημείωμα Διαπιστώσεων Ελέγχου και προσωρινή πράξη επιβολής προστίμου, καθώς δεν είχαν αναρτηθεί οι απαραίτητοι Μοναδικοί Αριθμοί Ακινήτου στις καταχωρήσεις των βιλών, όπως ορίζει ο νόμος. Το πρόστιμο υπολογίστηκε σε 995.000 ευρώ, με 5.000 ευρώ να επιβάλλεται για κάθε βίλα που δεν είχε αναρτημένο αριθμό μητρώου. Παρά τις ενέργειές του για να διαγραφεί το πρόστιμο, η ενδικοφανής προσφυγή του απορρίφθηκε.