Οικονομία

Ενισχύσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση αλιέων

Ενισχύσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση αλιέων Ενισχύσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση αλιέων
Ενισχύσεις για πρόωρη συνταξιοδότηση αλιέων Λόγω της αύξησης του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ από το 65ο στο 67ο έτος ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιώργος Καρασμάνης εξέδωσε απόφαση με την οποία επεκτείνεται η χορήγηση της πρόωρης σύνταξης στους αλιείς του Μέτρου 4.2 του ΕΠΑΛ.

Σύμφωνα με την απόφαση, πρόκειται για δαπάνη 1.905.120 ευρώ σε βάρος των πιστώσεων του Π.Δ.Ε, η οποία θα χρησιμοποιηθεί προκειμένου να καλύψει τις ανάγκες των αλιέων που στερούνται κάθε εισοδήματος από την αλιεία έως την οριστική συνταξιοδότησή τους με την συμπλήρωση του 67ου έτους τους.

Η εν λόγω απόφαση, με θέμα «Καθορισμός διαδικασιών και δικαιολογητικών για την επέκταση της χορήγησης πρόωρης συνταξιοδότησης σε αλιείς ενταγμένους στη Δράση 1 του Μέτρου 4.2 του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Ε.Π.ΑΛ. 2000−2006, οι οποίοι υπάγονται στις διατάξεις του νόμου 4093/2012 για τον καθορισμό των νέων ορίων ηλικίας ασφάλισης και συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων στον Ο.Γ.Α.» δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 2200/11-8-2014.

Πιο αναλυτικά, η απόφαση καθορίζει τα εξής:

Άρθρο 1

1) Με την παρούσα επεκτείνεται η χορήγηση πρόωρης συνταξιοδότησης σε αλιείς ενταγμένους στη Δράση 1 «Πρόωρη Συνταξιοδότηση» του Μέτρου 4.2 «Κοινωνικοοικονομικά Μέτρα» του Άξονα Προτεραιότητας 4 του Ε.Π.ΑΛ. 2000−2006, από τη συμπλήρωση του 65ου έτους και μέχρι τη συμπλήρωση της αυξημένης ηλικίας συνταξιοδότησής τους που προβλέπεται από το Ν. 4093/2012 (Α΄ 222) με τους ίδιους όρους που προέβλεπε η ανωτέρω Δράση 1, δεδομένου ότι συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν το 65ο έτος ηλικίας μετά την 1−1−2013.

2) Οι δικαιούχοι και τα ακριβή στοιχεία χρηματοδότησής τους για τη χορήγηση πρόωρης συνταξιοδότησης παρατίθενται αναλυτικά στο Παράρτημα Ι της παρούσας.

Άρθρο 2

1) Οι υποχρεώσεις της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας της Γενικής Διεύθυνσης Αλιείας του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, όσον αφορά στην καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης καθορίζονται στην υπ’ αριθμ. 163511/13−1−2003 κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

2) Οι αρμόδιες υπηρεσίες για την παραλαβή αιτήσεων και απαραίτητων δικαιολογητικών για θέματα Αλιείας, Υπηρεσίες της Περιφέρειας, το έργο των οποίων καθορίζεται στην υπ’ αριθμ. 163511/13−1−2003 κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει, οφείλουν:

α) Να ενημερώσουν τους δικαιούχους για την επέκταση της χορήγησης πρόωρης συνταξιοδότησης.

β) Να παραλάβουν από τους δικαιούχους Υπεύθυνη

Δήλωση ότι αποδέχονται τα αναφερόμενα στην παρούσα απόφαση.

γ) Να τηρούν όλα τα παραστατικά έγγραφα υποβολής και πληρωμής των δικαιούχων τουλάχιστον για είκοσι (20) έτη μετά την ημερομηνία καταβολής των οικονομικών ενισχύσεων, ώστε να είναι διαθέσιμα σε ενδεχόμενο έλεγχο.

3) Οι Επιτροπές Ελέγχου λειτουργούν κατά τα οριζόμενα στην υπ’ αριθμ. 163511/13−1−2003 κοινή υπουργική απόφαση, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

4) Οι δικαιούχοι της παρούσας Απόφασης υπόκεινται στις υποχρεώσεις που έχουν οριστεί στα πλαίσια του Μέτρου 4.2 − Δράση 1 του Ε.Π.ΑΛ. 2000−2006 σύμφωνα με το άρθρο 16 της υπ’ αριθμ. 163511/13−1−2003 κοινής υπουργικής απόφασης. Η μη τήρησή τους επισύρει ανάλογη επιστροφή της αποζημίωσης που έχει καταβληθεί.

Η επέκταση της πρόωρης συνταξιοδότησης, κατά την έννοια της παρούσας, δεν αποτελεί λόγο στέρησης ή αναστολής των προϋποθέσεων για την απόκτηση δικαιώματος σύνταξης.

Κατά τη διάρκεια παραμονής των δικαιούχων στο καθεστώς πρόωρης συνταξιοδότησης και μέχρι τη συμπλήρωση του 67ου έτους της ηλικίας τους, οι αλιείς λογίζονται ως «ενεργοί αλιείς» όσον αφορά τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα και την ιατροφαρμακευτική τους περίθαλψη.

Άρθρο 3

1) Η προκαλούμενη δαπάνη για την παράταση χορήγησης πρόωρης χρηματοδότησης των δικαιούχων αλιέων θα καλυφθεί από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και συγκεκριμένα από τη Συλλογική απόφαση Έργων (Σ.Α.Ε.) 086, με κωδικό έργου 2014ΣΕ08600000.

2) Οι οικονομικές ενισχύσεις καταβάλλονται στους δικαιούχους ανά τρίμηνο μέσω διατραπεζικού συστήματος πληρωμής (ΔΙΑΣ) εντός του επομένου του τριμήνου μηνός απευθείας στους αριθμούς λογαριασμών τράπεζας που τηρούν οι δικαιούχοι (ωφελούμενοι αλιείς).

3) Η υποχρέωση καταβολής της οικονομικής ενίσχυσης αρχίζει από τη συμπλήρωση του 65ου έτους ηλικίας των δικαιούχων.

4) Η καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης στους δικαιούχους πραγματοποιείται με μέριμνα του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.

5) Η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας μετά την παραλαβή των προβλεπόμενων δικαιολογητικών −ήτοι Βεβαίωση της Επιτροπής Ελέγχου και Υπεύθυνη Δήλωση της παραγράφου 2 του άρθρου 2 της παρούσας − προβαίνει ανά τρίμηνο στις απαραίτητες ενέργειες για τη μεταβίβαση της σχετικής πίστωσης που απαιτείται για την πληρωμή των δικαιούχων.

Ειδικότερα, αποστέλλει στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. φάκελο με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά πληρωμής. Ο φάκελος πληρωμής περιλαμβάνει:

α) Το σχετικό διαβιβαστικό.

β) Την απόφαση Έγκρισης Καταβολής της ενίσχυσης των δικαιούχων, με την Κατάσταση Πληρωμής. Η Κατάσταση Πληρωμής περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα στοιχεία που ταυτοποιούν τους δικαιούχους και προσδιορίζουν το προς πληρωμή ποσό αναλυτικά και συγκεντρωτικά, την αναγνώριση και εκκαθάριση της δαπάνης, τη βεβαίωση επιλεξιμότητας και είναι υπογραμμένη αρμοδίως από την Υπηρεσία.

γ) Την Κατάσταση Ελέγχων όπου βεβαιώνεται ότι έχουν πραγματοποιηθεί οι απαιτούμενοι έλεγχοι (Υπόδειγμα 2). Το σχετικό με το φάκελο αναγνωρισμένο και εκκαθαρισμένο ηλεκτρονικό αρχείο πληρωμής διαβιβάζεται από τη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. στο τραπεζικό ίδρυμα τήρησης του λογαριασμού του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για το συγκεκριμένο έργο, σύμφωνα με τη διαδικασία του σημείου (7γ), του άρθρου 3 της παρούσας.

6) Ο Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. εκδίδει την εντολή πληρωμής, με την οποία εντέλλεται το τραπεζικό ίδρυμα, όπου τηρείται λογαριασμός του έργου, να καταβάλλει τα δικαιούμενα ποσά της ενίσχυσης στο ακέραιο με απευθείας πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

Το τραπεζικό ίδρυμα αποστέλλει άμεσα στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. – Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων τα σχετικά παραστατικά έγγραφα για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων, καθώς και μηχανογραφικό αρχείο με την πίστωση ή μη των αντίστοιχων ποσών, με σχετική αναφορά στην αιτία μη πίστωσης των λογαριασμών των συγκεκριμένων δικαιούχων. Μηχανογραφικό αρχείο με τα ίδια στοιχεία αποστέλλεται και στη Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας του ΥΠ.Α.Α.Τ. και στη Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥΠ.Α.Α.Τ..

Σε περίπτωση μη πίστωσης των λογαριασμών κάποιων δικαιούχων, η Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας φροντίζει για την αποστολή των διορθωμένων αρχείων στο τραπεζικό ίδρυμα τήρησης του λογαριασμού., μέσω της Διεύθυνσης Πληροφορικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. και με έγγραφό του ενημερώνει τη Διεύθυνση Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων – τμήμα Λογιστηρίου του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. για την αποστολή των διορθωμένων αρχείων στο τραπεζικό ίδρυμα.

Η Διεύθυνση Πληρωμών – Τμήμα Λογιστηρίου αποστέλλει έγγραφο στο τραπεζικό ίδρυμα, με βάση το οποίο πραγματοποιείται η πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων αποδεκτών. Η διαδικασία επαναλαμβάνεται μέχρι να πιστωθούν όλα τα ποσά.

7) Η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥΠ.Α.Α.Τ. τηρεί και ενημερώνει ηλεκτρονική βάση για τη διαχείριση και την πληρωμή του εν λόγω έργου, σύμφωνα με τα στοιχεία και τις οδηγίες της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας και επίσης τηρεί ηλεκτρονικό αρχείο του ιστορικού των πληρωμών που έχουν πραγματοποιηθεί.

Για τη διενέργεια κάθε πληρωμής, η Διεύθυνση Πληροφορικής του ΥΠ.Α.Α.Τ.:

α) Δημιουργεί τα ηλεκτρονικά αρχεία πληρωμής, πραγματοποιώντας τους απαραίτητους υπολογισμούς των εκάστοτε δικαιούμενων ποσών, για κάθε δικαιούχο, λαμβάνοντας υπόψη το χρόνο έναρξης και ολοκλήρωσης της συμμετοχής του στο έργο.

β) Συντάσσει κατάσταση των προς πληρωμή δικαιούχων, την οποία και διαβιβάζει ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση Θαλάσσιας Αλιείας για τον περαιτέρω έλεγχο, την αναγνώριση και εκκαθάριση των δαπανών.

γ) Μετά την έκδοση της εντολής πληρωμής από το τμήμα Λογιστηρίου της Διεύθυνσης Πληρωμών Αγροτικών Ενισχύσεων του Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε., διαβιβάζει το αναγνωρισμένο και εκκαθαρισμένο ηλεκτρονικό αρχείο πληρωμής, στο τραπεζικό ίδρυμα τήρησης του λογαριασμού, για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων.

δ) Με εντολή της Διεύθυνσης Θαλάσσιας Αλιείας, διαβιβάζει το διορθωμένο αρχείο στο τραπεζικό ίδρυμα τήρησης του λογαριασμού, για την πίστωση των λογαριασμών των δικαιούχων των οποίων τα στοιχεία έχουν διορθωθεί κατά τη διαδικασία του σημείου 6 του άρθρου 3 της παρούσας.