Οικονομία

Τι αποζημίωση δικαιούστε λόγω συνταξιοδότησης

Τι αποζημίωση δικαιούστε λόγω συνταξιοδότησης Τι αποζημίωση δικαιούστε λόγω συνταξιοδότησης
Τι αποζημίωση δικαιούστε λόγω συνταξιοδότησης Οι εργαζόμενοι που έχουν συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη λήψη πλήρους σύνταξης γήρατος μπορούν είτε να αποχωρούν, είτε να απομακρύνονται από τον εργοδότη, λαμβάνοντας σε όλες αυτές τις περιπτώσεις το 50% της αποζημίωσης που προβλέπεται εάν απολύονται βάσει των διατάξεων που διέπουν την καταγγελία της σύμβασης εργασίας από τον εργοδότη, για την περίπτωση της απροειδοποίητης καταγγελίας, ή το 40% αυτής, εάν είναι ασφαλισμένοι και σε ταμείο επικουρικής ασφάλισης.

Σύμφωνα με αναλυτικό κείμενο που έδωσε στη δημοσιότητα το Ινστιτούτο Εργασίας (ΙΝΕ) της ΓΣΕΕ και αναφέρεται στο θέμα της αποζημίωσης των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα, η περίπτωση αυτή καλύπτει τόσο μισθωτούς, όσο και εργατοτεχνίτες. Αντίθετα δεν καλύπτει ιδιωτικούς υπαλλήλους που έχουν την ιδιότητα του παλαιού έφεδρου πολεμιστή, όσους είναι ήδη συνταξιούχοι και συνεχίζουν να απασχολούνται, οι μισθωτοί που έχουν την ιδιότητα του συνδικαλιστικού στελέχους, οι συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη αναπηρίας ή λαμβάνουν μειωμένη σύνταξη.

Στις προϋποθέσεις χορήγησης της αποζημίωσης είναι ο εν δυνάμει συνταξιούχος μισθωτός να έχει την υπαλληλική, εργατοτεχνική ιδιότητα. Επίσης, να είναι ασφαλισμένος για τον κλάδο σύνταξης, σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό φορέα και πριν από την αποχώρηση ή απόλυσή του, να έχει συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για τη χορήγηση πλήρους σύνταξης γήρατος, χωρίς όμως να απαιτείται να έχει συνταξιοδοτηθεί.

Οι εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, όταν συμπληρώνουν τα 15 έτη προϋπηρεσίας ή όταν δεν υπάρχει όριο το 65ο έτος της ηλικίας ή όταν συμπληρώνεται το όριο ηλικίας που προβλέπει ο οικείος ασφαλιστικός οργανισμός τους, μπορούν να αποχωρήσουν από την εργασία με τη συγκατάθεση του εργοδότη τους.

Η συναίνεση από την πλευρά του εργοδότη αποτελεί όρο για τη νομιμότητα της παραίτησης και για το δικαίωμα λήψης αποζημίωσης. Η παραίτηση αυτή συνοδεύεται με το δικαίωμα του μισθωτού να ζητήσει το μισό (50%) της αποζημίωσης που θα έπαιρνε σε περίπτωση απροειδοποίητης απόλυσης. Σημειώνεται ότι είναι άκυρη η απόλυση του υπό συνταξιοδότηση μισθωτού, εάν δεν του καταβληθεί η νόμιμη μειωμένη αποζημίωση ή αν η καταβληθείσα αποζημίωση είναι ελλιπής. Η αξίωση αυτή υπόκειται στην εξάμηνη αποσβεστική προθεσμία διεκδίκησης της αποζημίωσης αυτής.

Σχετικά με τον υπολογισμό του ποσού της αποζημίωσης, τον τρόπο καταβολής της μειωμένης αποζημίωσης και τις προθεσμίες για την έγερση των αξιώσεων, εφαρμόζεται ότι προβλέπεται γενικά για την αποζημίωση απόλυσης των λοιπών μισθωτών, εκτός βέβαια από τις διατάξεις που αφορούν την απόλυση με προειδοποίηση.