Οικονομία

Το ΔΝΤ φεύγει οριστικά από την Ελλάδα

eurokinissi eurokinissi
Η Ελλάδα αποπληρώνει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο νωρίτερα και τελειώνει τη σχέση της με το ταμείο

Το ΔΝΤ αναμένεται να αποχωρήσει άμεσα από την Ελλάδα, η οποία σχεδιάζει να αποπληρώσει τις τελευταίες οφειλές της το επόμενο δίμηνο.

Τέλος σε ένα τραυματικό κεφάλαιο της ιστορίας της, σχεδιάζει να βάλει η Ελλάδα αποπληρώνοντας νωρίτερα τις τελευταίες οφειλές της προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο έπειτα θα αποχωρήσει από τη χώρα και ως δανειστής. Άλλωστε από το 2020 έχει κλείσει το μόνιμο γραφείο του στην Αθήνα.

Τηλεγράφημα του Reuters φέρνει στο φως την είδηση πως η Ελλάδα σε δύο μήνες θα αποπληρώσει τα τελευταία της χρέη προς το Ταμείο και με τη λήξη της Ενισχυμένης Εποπτείας, η σχέση της χώρας με το ΔΝΤ θα επιστρέψει στην εποχή πριν το Μνημόνιο.

Οι αξιωματούχοι που μίλησαν στο Reuters με τον όρο της ανωνυμίας ανέφεραν πως η Ελλάδα αναμένεται να αποπληρώσει νωρίτερα από το αναμενόμενο 1,8 δισ. ευρώ, την τελευταία δόση για τα 28 δισ. που το Ταμείο παρείχε στη χώρα μεταξύ 2010 και 2014.

Επιπρόσθετα η Ελλάδα θα αποπληρώσει μέχρι το τέλος του πρώτου τετραμήνου του 2022, 5,3 δισ. ευρώ δανείων στους Ευρωπαίους εταίρους που λήγουν μεταξύ 2022 και 2023. «Σχεδιάζουμε να ολοκληρώσουμε τις πληρωμές τους επόμενους 2 μήνες» δηλώνει Έλληνας αξιωματούχος στο Reuters. «Αυτό θα μας βοηθήσει να μειώσουμε το ποσοστό χρέους σε σχέση με το ΑΕΠ. Παράλληλα θα στείλει μήνυμα στις αγορές ότι η ελληνική οικονομία είναι δυνατή και υγιής».

Η Ελλάδα χρειάστηκε 3 δάνεια από Ευρωπαϊκή Ένωση και ΔΝΤ μεταξύ 2010 και 2015 συνολικής αξίας 260 δισ. ευρώ. Από το 2018 όταν και βρίσκεται εκτός προγραμμάτων έχει στηριχτεί αποκλειστικά στις αγορές για τον δανεισμό της.