Οικονομία

Μείωση στις εργοδοτικές εισφορές και «ασυλία» από ελέγχους σε επιχειρήσεις

Μείωση στις εργοδοτικές εισφορές και «ασυλία» από ελέγχους σε επιχειρήσεις Μείωση στις εργοδοτικές εισφορές και «ασυλία» από ελέγχους σε επιχειρήσεις
Μείωση στις εργοδοτικές εισφορές και «ασυλία» από ελέγχους σε επιχειρήσεις Ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης παρουσίασε χθες στο κυβερνητικό συμβούλιο απασχόλησης την πρότασή του για δημιουργία «λευκού μητρώου» με επιχειρήσεις που αποδεδειγμένα και διαχρονικά έχουν επιδείξει υποδειγματική συμπεριφορά ως προς τις υποχρεώσεις τους προς τους εργαζομένους και την πολιτεία.

Μετά τη σωρευτική μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά πέντε ποσοστιαίες μονάδες τον Ιούλιο του 2014 όπως ανέφερε ο υπουργός Εργασίας κ.Βρούτσης, σχεδιάζουμε την περαιτέρω μείωση των εργοδοτικών εισφορών – καταρχήν κατά μία (1) μονάδα μέχρι το τέλος του έτους - υπό την προύπόθεση ότι θα επιβεβαιωθεί η θετική δυναμική και η ταμειακή ισορροπία του μέτρου, δηλαδή η υπερκάλυψη της απώλειας πόρων για τα ταμεία, με έμμεση ενίσχυση των δημοσίων εσόδων λόγω προσλήψεων.

«Με διαφορετικά λόγια, πρέπει να κινηθούμε σε μια λογική διαρκούς και αυτοτροφοδοτούμενου περιορισμού του μη μισθολογικού κόστους εργασίας (δηλ. μείωσης των εργοδοτικών εισφορών) εάν τηρούνται δύο προϋποθέσεις: η συνεχώς αυξανόμενη συμμόρφωση των επιχειρήσεων λόγω περιορισμού της αδήλωτης και ανασφάλιστης εργασίας και ο διακριτός μετασχηματισμός της ενισχυμένης ανταγωνιστικότητας σε νέες προσλήψεις, όπως όλα αυτά αντανακλώνται στο ρυθμό αύξησης των εσόδων των ασφαλιστικών ταμείων.» συμπλήρωσε ο υπουργός σχετικά με το θέμα

Σε πρώτη φάση, οι επιχειρήσεις αυτές δεν θα υπόκεινται σε εντατικούς ελέγχους. Με αυτόν τον τρόπο, οι ελεγκτικές υπηρεσίες θα στραφούν σε πιο στοχευμένες περιπτώσεις υψηλής ή υποτροπιάζουσας παραβατικότητας. Σε δεύτερη φάση, θα επέλθει η μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά μία μονάδα στις συνεπείς επιχειρήσεις, εντός του 2014. Αλλωστε, η επιπλέον μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 1%, έως το τέλος του 2016, αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας έναντι των δανειστών. Βασική προϋπόθεση είναι να υπάρχει «ταμειακή ισορροπία» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Μέχρι σήμερα, η πορεία των εσόδων του ΙΚΑ δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για μειώσεις, ενώ στο υπουργείο Εργασίας εκτιμούν πως η υπερκάλυψη της απώλειας των εισφορών από την αύξηση της απασχόλησης δεν θα φανεί άμεσα.