Οικονομία

Νέες αλλαγές για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ

Νέες αλλαγές για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ Νέες αλλαγές για απαλλαγή ή έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ
Νέες αλλαγές στην απαλλαγή ή την έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ Νέες αλλαγές στα κριτήρια απαλλαγής ή έκπτωσης του ΕΝΦΙΑ κατά 50% για τους οικονομικά ασθενέστερους, αλλά και εκπτώσεις για όσους έχουν ξενοίκιαστα ακίνητα για μεγάλο χρονικό διάστημα εξετάζει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Η πρώτη έκπτωση που σχεδιάζεται είναι η απαλλαγή κατά 50%, μείωση δηλαδή του φόρου στο μισό, για όσους έχουν εισόδημα μέχρι 9.000 ευρώ ( με προσαύξηση 1.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και ακίνητα που δεν ξεπερνούν σε αξία τις 150.000 ευρώ και τα 120 τετραγωνικά

Ως και 100% θα είναι η έκπτωση για τρίτεκνους και πολύτεκνους που έχουν εισόδημα ως 12.000 ευρώ (με προσαύξηση 1.000 ανά προστατευόμενο μέλος) και περιουσία ως 200.000 ευρώ και 150 τετραγωνικά.

Για τα ξενοίκιαστα το ακριβές ποσοστό της έκπτωσης ακόμη αναζητείται (πληροφορίες αναφέρουν έως 20%), σε συνάρτηση με το δημοσιονομικό κόστος. Επίσης εξετάζεται η θέσπιση ενός ακόμα κριτηρίου που θα αφορά τη συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας.

Το θέμα διευθετηθεί με την Πέμπτη, με την κατάθεση της τροπολογίας που θα περιλαμβάνει τις αλλαγές στον ΕΝΦΙΑ , στη Βουλή.

Πηγές αναφέρουν ότι οι υπολογισμοί της ΓΓΔΕ δείχνουν ότι οι δικαιούχοι των εκπτώσεων ,μετά και την αλλαγή του κριτηρίου της προσκόμισης φορολογικής και της ασφαλιστικής ενημερότητας ,που θα ωφελούνταν σε περισσότερους από ένα εκατομμύριο, σε σύνολο 6,1 εκατομμυρίων ιδιοκτητών ακινήτων.