Οικονομία

«Ψαλίδι» στα πρόστιμα της εφορίας για ανακριβή φορολογική δήλωση - Πότε θα δίνεται έκπτωση 50%

«Ψαλίδι» στα πρόστιμα της εφορίας για ανακριβή φορολογική δήλωση - Πότε θα δίνεται έκπτωση 50%
Από την 1η Οκτωβρίου τίθεται σε ισχύ νέα διαδικασία εξωδικαστικού συμβιβασμού που προσφέρει εκπτώσεις στα πρόστιμα για μη υποβολή ή ανακριβή υποβολή φορολογικών δηλώσεων, η οποία μπορεί να φτάσει έως και το 50%.

Οι φορολογούμενοι που αποδέχονται τα ευρήματα της εφορίας άμεσα, θα επωφεληθούν από σημαντικές μειώσεις στα πρόστιμα, ανάλογα με το στάδιο της διαδικασίας κατά το οποίο πραγματοποιείται η αποδοχή. Ειδικότερα, η μέγιστη έκπτωση του 50% εφαρμόζεται αν η παραδοχή γίνει μετά την κοινοποίηση της εντολής ελέγχου ή της πρόσκλησης για παροχή πληροφοριών.

Η νέα διαδικασία αποσκοπεί στη μείωση των δικαστικών προσφυγών, καθώς τα πρόστιμα για εκπρόθεσμες δηλώσεις ή παραλείψεις μπορεί να φτάσουν έως και το 50% των φόρων.

Στον ΦΠΑ, τα πρόστιμα υπολογίζονται με το ίδιο ποσοστό. Μετά τη μείωση των προστίμων, το 25% της συνολικής οφειλής πρέπει να καταβληθεί εντός τριών ημερών από την αποδοχή της αίτησης, η οποία θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά. Η υπόλοιπη οφειλή θα μπορεί να εξοφληθεί σε έως και 12 έντοκες μηνιαίες δόσεις ή, εναλλακτικά, σε έως και 48 δόσεις μέσω πάγιας ρύθμισης.

Επιπλέον, οι τόκοι στις ρυθμίσεις οφειλών θα παραμείνουν σταθεροί μέχρι τις 31 Μαρτίου 2025, με τα επιτόκια να διαμορφώνονται σε 4,34% για οφειλές έως 12 δόσεις και 5,84% για περισσότερες από 12 δόσεις. Σε περιπτώσεις δεύτερης υπαγωγής, τα επιτόκια αυξάνονται σε 5,84% και 7,34% αντίστοιχα.