Οικονομία

ΣτΕ: Μαχητό τεκμήριο απασχόλησης

ΣτΕ: Μαχητό τεκμήριο απασχόλησης ΣτΕ: Μαχητό τεκμήριο απασχόλησης
ΣτΕ: Μαχητό τεκμήριο απασχόλησης Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Η ανατροπή του νόμιμου μαχητού τεκμηρίου απασχόλησης είναι δυνατή. Την απόφαση αυτή έλαβε το πρώτο τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ), αρκεί από την πλευρά του εργοδότη ή του μισθωτού να υπάρξουν τα απαιτούμενα επίσημα έγγραφα.

Όπως είναι γνωστό, εντός οκτώ ημερών ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να αναγγέλλει στον ΟΑΕΔ την αποχώρηση ενός μισθωτού από την εργασία του, για οποιονδήποτε λόγο. Εάν η υποχρέωση αυτή δεν τηρηθεί, το ΣτΕ θεωρεί ότι υπάρχει νόμιμο μαχητό τεκμήριο απασχόλησης του μισθωτού, που αφορά το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία πρόσληψής του, μέχρι την προηγούμενη ημέρα του ελέγχου, έχοντας αφαιρέσει την οκταήμερη προθεσμία.

Εάν ο εργοδότης ή ο μισθωτός μπορούν να αποδείξουν με έγγραφα επίσημα ότι υπήρξε αποχώρηση του μισθωτού από την εργασία του σε χρόνο προγενέστερο από την ημερομηνία του ελέγχου, τότε είναι δυνατό να ανατραπεί το τεκμήριο. Σε κάθε περίπτωση ο εργοδότης έχει την ευθύνη να αποδείξει τον ακριβή χρόνο αποχώρησης του μισθωτού από την εργασία του.