Οικονομία

Συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ με χρόνο προϋπηρεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ

Συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ με χρόνο προϋπηρεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ Συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ με χρόνο προϋπηρεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ
Συνταξιοδότηση από τον ΟΑΕΕ με χρόνο προϋπηρεσίας από κράτη μέλη της ΕΕ Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο «Η αρχή του συνυπολογισμού απαιτεί να συνυπολογίζονται οι περίοδοι που κοινοποιούνται από άλλα κράτη μέλη, χωρίς να αμφισβητείται η αξία τους.» Η φράση αυτή υπάρχει σε απόφαση της Διοικητικής Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων και αφορά τη δυνατότητα θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος με συνυπολογισμού περιόδων που έχουν πραγματοποιηθεί σε άλλα κράτη μέλη.

Σε σχετική εγκύκλιο που εξέδωσε ο ΟΑΕΕ γίνεται λόγος για την συγκεκριμένη απόφαση, στην οποία έχει προστεθεί η φράση ότι «τα κράτη μέλη – αφού εφαρμόσουν την αρχή του συνυπολογισμού, διατηρούν τη δικαιοδοσία να καθορίζουν τους λοιπούς εθνικούς όρους ως προς την χορήγηση παροχών κοινωνικής ασφάλειας, με την προϋπόθεση, ότι οι εν λόγω όροι εφαρμόζονται χωρίς διακρίσεις».

Πιο συγκεκριμένα η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής:

Ο αρμόδιος φορέας σε πρώτη φάση, συνυπολογίζει για τον εκάστοτε σχετικό κίνδυνο(γήρας-αναπηρία-θάνατο)τις περιόδους ασφάλισης κάθε άλλου κράτους μέλους χωρίς να αμφισβητήσει την αξία τους.

Σε δεύτερη φάση και εφόσον από την εθνική νομοθεσία ορίζονται για κάποια παροχή ειδικοί εθνικοί όροι , τότε κατ’ εφαρμογή της αρχή της εξομοίωσης παρομοίων γεγονότων ή καταστάσεων, ο αρμόδιος για την χορήγηση της παροχής φορέας επαληθεύει εάν τούτοι οι όροι πληρούνται. Παραδείγματα εφαρμογής από ελληνικής πλευράς είναι η σύνταξη γήρατος χωρίς όριο ηλικίας (Χ.Ο.Η.) σε γονείς , συζύγους αδελφούς αναπήρων, η σύνταξη γήρατος με τις διατάξεις Βαρέων και ανθυγιεινών που χορηγεί το ΙΚΑ, καθώς και η συμπλήρωση των απαιτουμένων για τις αναγνωρίσεις 12 ετών με περιόδους υποχρεωτικής και προαιρετικής ασφάλισης.

Σχετικά με την αναγνώριση χρόνου Στρατιωτικής Υπηρεσίας και αναφορικά με τις περιόδους που συνυπολογίζονται για την συμπλήρωση των 12 ετών και 3 ετών (προκειμένου ή Σ.Υ. να ληφθεί υπόψη για θεμελίωση του συν/κου δικαιώματος) σε γήρατος και αναπηρίας/θανάτου αντίστοιχα έχουν δοθεί οδηγίες με την Εγκύκλιο 39/2001 του τ.ΤΕΒΕ, οι οποίες θα βρίσκουν εφαρμογή και για την επαλήθευση του Εθνικού όρου και οι διατάξεις της εσωτερικής νομοθεσίας ορίζουν.

Όσον αφορά τον συνυπολογισμό περιόδων άλλων κρατών μελών για θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, δεν θα υπάρχει πλέον διαφοροποίηση μεταξύ των περιόδων που γνωστοποιούνται για τον εκάστοτε κίνδυνο(γήρας- αναπηρία-θάνατο) μόνο για θεμελίωση ή μόνο για υπολογισμό. Η αλλαγή αυτή παρουσιάζει ενδιαφέρον για χώρες που περιλαμβάνουν διαφορετικές ενδείξεις για την θεμελίωση του δικαιώματος και διαφορετικές για τον υπολογισμό της παροχής πχ Γερμανίας και Αυστρία.

Στην περίπτωση της Αυστρίας για παράδειγμα, εάν γνωστοποιούνται περίοδοι στην ένδειξη για τον υπολογισμό της παροχής, οι οποίες δεν έχουν συμπεριληφθεί στην αντίστοιχη για την θεμελίωση του δικαιώματος, θα πρέπει πλέον να λαμβάνονται υπόψη από ελληνικής πλευράς για την θεμελίωση του δικαιώματος.

Επίσης, στην ίδια εγκύκλιο γίνεται γνωστό ότι:

Οι συντάξεις γήρατος Χ.Ο.Η. γονέων, συζύγων, αδελφών αναπήρων σαφώς ορίζονται από ειδικούς εθνικούς όρους.

Άρα κατά την επαλήθευση της πλήρωσης του ειδικού εθνικού όρου η απαιτούμενη 25ετία θα συμπληρώνεται από υποχρεωτική , προαιρετική ασφάλιση καθώς και τους λοιπούς περιοριστικά χρόνους των άλλων κρατών μελών.

Ειδικά σε ότι αφορά τις περιόδους που έγιναν γνωστές μέσω των χρόνων που πραγματοποιήθηκαν στην Γερμανία, στο εξής θα συνυπολογίζονται για την θεμελίωση συνταξιοδοτικού δικαιώματος γήρατος σε αιτήματα που έχουν υποβληθεί μετά την 1/5/10.

Σημειώνουμε ότι οι συγκεκριμένοι χρόνοι δεν μπορούν να ληφθούν υπόψη για την θεμελίωση του συν/κου δικαιώματος σε συντάξεις αναπηρίας ή θανάτου αφού αφορούν μόνο τον κίνδυνο γήρατος.

Σύμφωνα με όσα προαναφέρθηκαν για τον υπολογισμό του ποσού της σύνταξης γήρατος (καθορισμός θεωρητικού-πραγματικού ποσού) και σύμφωνα με το υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται υπόψη μαζί με τον Ελληνικό χρόνο μόνο οι Γερμανικές περίοδοι όπως αυτές γνωστοποιούνται στον ΟΑΕΕ από τον ξένο φορέα και θα εφαρμόζονται οι διατάξεις των Κατώτατων Ορίων (πλην των περιπτώσεων που η ελληνική νομοθεσία το απαγορεύει πχ στους διπλοσυνταξιούχους), αλλά και θα χορηγείται συμπλήρωμα μέχρι την ελάχιστη παροχή.