Οικονομία

Πρόστιμο – μαμούθ 20 εκατ. ευρώ στην Clearview, της απαγορεύεται να συγκεντρώνει δεδομένα στην Ελλάδα

Πρόστιμο – μαμούθ 20 εκατ. ευρώ στην Clearview, της απαγορεύεται να συγκεντρώνει δεδομένα στην Ελλάδα
Μετά από καταγγελία της Homo Digitalis, η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα επέβαλλε πρόστιμο – μαμούθ 20 εκατ. ευρώ στην Clearview AI.

Το πρόστιμο – μαμούθ των 20 εκατ. ευρώ επέβαλλε η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα στην εταιρεία Clearview AI για παρεμβατικές πρακτικές για τις οποίες την κατήγγειλε η Homo Digitalis. Παράλληλα, η Αρχή απαγορεύει στην Clearview να συλλέγει και να επεξεργάζεται προσωπικά δεδομένα υποκειμένων στην ελληνική επικράτεια, με τη χρήση μεθόδων αναγνώρισης προσώπου, ενώ την καλεί να διαγράψει αμέσως όσα δεδομένα έχει ήδη συγκεντρώσει.

Από τον Μάιο του 2021 μια συμμαχία οργανώσεων έκαναν καταγγελίες κατά της Clearview σε Ελλάδα, Μεγάλη Βρετανία, Ιταλία, Αυστρία και Γαλλία σχετικά με πρακτικές μαζικής παρακολούθησης μέσω αναγνώρισης προσώπου.

Αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που έχει επιβάλλει ποτέ η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, από την ίδρυσή της το 1997. Η Clearview είναι μια αμερικανική εταιρεία που έχει ιδρυθεί το 2017 και έχει αναπτύξει λογισμικό αναγνώρισης προσώπου. Πρόκειται για ένα αυτοματοποιημένο εργαλείο, το οποίο επισκέπτεται δημόσιες ιστοσελίδες και συλλέγει εικόνες με ανθρώπινα πρόσωπα.

Έπειτα τις αντιπαραβάλλει στο λογισμικό της, χτίζοντας τη βάση δεδομένων της. Ακολούθως πουλάει την πρόσβαση σ' αυτή τη βάση δεδομένων σε ιδιωτικές εταιρείες.