Οικονομία

Τα τεχνικά κλιμάκια ελέγχουν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων

Τα τεχνικά κλιμάκια ελέγχουν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων
Τα τεχνικά κλιμάκια ελέγχουν τα έσοδα των Ασφαλιστικών Ταμείων Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Από την Κοινωνική Ασφάλιση ξεκινάει ο έλεγχος της τρόικας, καθώς τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών, από σήμερα κιόλας, «ξεσκονίζουν» τα έσοδα και τις δαπάνες των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Η περίοδος του καλοκαιριού ουσιαστικά παρήλθε και στόχος των τεχνοκρατών είναι να διαπιστώσουν εάν η αύξηση του τουρισμού απέφερε ανάλογα έσοδα στα Ταμεία, μέσω της αντίστοιχης αυξημένης καταβολής ασφαλιστικών εισφορών. Πάντως τα πρώτα στοιχεία, ειδικά από το σκέλος του ΙΚΑ, είναι μάλλον αποκαρδιωτικά…

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον Ιούλιο τα έσοδα στο μεγαλύτερο ασφαλιστικό ταμείο της χώρας παρουσίασαν πτώση κατά 9,07% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, ενώ η πτώση αυτή συνεχίστηκε και τον Αύγουστο (-7,12%) σε σχέση με τον Αύγουστο του 2013. Σε απόλυτους αριθμούς το ΙΚΑ συγκέντρωσε λιγότερα έσοδα κατά 47,5 εκατ. ευρώ τον Ιούλιο και κατά 36 εκατ. ευρώ τον Αύγουστο. Ουσιαστικά, πρόκειται για συνέχιση της πτωτικής πορείας των εσόδων που καταγράφεται στο ΙΚΑ από την αρχή της χρονιάς και υπολογίζεται στο 4% ή περίπου 161 εκατ. ευρώ. Ήδη οι αρμόδιες υπηρεσίες του μεγαλύτερου ασφαλιστικού ταμείου της χώρας προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν το σοβαρό ενδεχόμενο να διαχειριστούν ένα έλλειμμα που έως το τέλος του έτους  μπορεί να ανέλθει έως και τα 780 εκατ. ευρώ.

Ήδη έχει αποφασιστεί να μην καταβληθούν περίπου 400 εκατ. ευρώ προς τον ΟΑΕΔ και τον ΕΟΠΥΥ, κονδύλι  που αποτελεί έσοδο που εισπράττει το ΙΚΑ, αλλά απευθύνεται στους δύο αυτούς Οργανισμούς. Τα υπόλοιπα 380 εκατ. ευρώ θα καλυφθούν από το ειδικό αποθεματικό του κρατικού προϋπολογισμού, πάντα με τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας.