Οικονομία

Απόψε το «πρώτο πιάτο» των συναντήσεων του Βρούτση με την τρόικα

Απόψε το «πρώτο πιάτο» των συναντήσεων του Βρούτση με την τρόικα Απόψε το «πρώτο πιάτο» των συναντήσεων του Βρούτση με την τρόικα
Απόψε το «πρώτο πιάτο» των συναντήσεων του Βρούτση με την τρόικα Απο τον Βασίλη Αγγελόπουλο Μετάθεση για τις 6:30 το απόγευμα, αντί για τις 5 το απόγευμα που ήταν η αρχική συμφωνία, πήρε η συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας με τους εκπροσώπους της τρόικας. Αιτία το γεγονός ότι προστέθηκε, εμβόλιμα, άλλη μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών, Γκίκα Χαρδούβελη για τις 5:30 το απόγευμα.

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Γιάννης Βρούτσης γνωρίζει καλά ότι η αποψινή συνάντηση είναι μόνο το «πρώτο πιάτο», καθώς έχει έτσι και αλλιώς προγραμματιστεί να γίνει και δεύτερη συνάντηση με την τρόικα, αύριο το απόγευμα, στη λογική ότι σε αυτή τη φάση, οι διαπραγματεύσεις για τα εργασιακά ζητήματα θα γίνουν σε θεματικές ενότητες.

Από νωρίς το πρωϊ, ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης, έχει διαδοχικές συσκέψεις με υπηρεσιακούς παράγοντες, για την καλύτερη προετοιμασία των επιχειρημάτων της ελληνικής πλευράς, αξιοποιώντας και την θετική γνωμοδότηση του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για τα εργασιακά.

Στην «πρώτη γραμμή» των διαπραγματεύσεων, μπαίνει η απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ακολουθούν η αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου, η καθιέρωση της εργοδοτικής ανταπεργίας, ενώ η τρόϊκα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον της για την πορεία των μισθών στον ιδιωτικό τομέα και την βάση επαναπροσδιορισμού των κατώτατων αποδοχών από το 2016.
Ξεχωριστή ενότητα στις διαπραγματεύσεις κατέχει το ασφαλιστικό. Θέμα που δεν έφυγε ποτέ από το τραπέζι της διαπραγμάτευσης, καθώς οι δανειστές θεωρούν ότι μπορεί να έχει σοβαρές δημοσιονομικές επιπτώσεις. Στο επίκεντρο θα βρεθούν η ρύθμιση οφειλών, τα οικονομικά των ασφαλιστικών ταμείων και η δραστική ενοποίηση φορέων, με την τρόϊκα να θεωρεί ως ενδεδειγμένες λύσεις , μέτρα όπως η νέα μείωση συντάξεων και εφάπαξ, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ο περαιτέρω περιορισμός των ασφαλιστικών εισφορών και η επανεξέταση του ΕΚΑΣ.