Οικονομία

Στο επίκεντρο της Τροίκας αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και ενοποιήσεις ταμείων

Στο επίκεντρο της Τροίκας αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και ενοποιήσεις ταμείων Στο επίκεντρο της Τροίκας αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και ενοποιήσεις ταμείων
Στο επίκεντρο της Τροίκας αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα και ενοποιήσεις ταμείων Τα εργασιακά και το ασφαλιστικό ήταν αυτά που απασχόλησαν την Τρόικα και την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην πρώτη συνάντηση για την αξιολόγηση της πορείας των μεταρρυθμίσεων στα εν λόγω ζητήματα . Οι αλλαγές στα προνοιακά επιδόματα, οι ενοποιήσεις ταμείων, η κατάργηση των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλά και οι περαιτέρω αλλαγές στο εργασιακό θα εξετασθούν εκ νέου σήμερα, Παρασκευή, στις 6 το απόγευμα στη συνάντηση του υπουργού Εργασίας Γιάννη Βρούτση με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών.

Η μείωση των συντάξεων, είναι η απειλή των δανειστών της χώρας, ως αποτέλεσμα της άθλιας κατάστασης των ασφαλιστικών ταμείων, που για άλλη μια χρονιά θα καταγράψουν, στη συντριπτική τους πλειονότητα, σημαντικά ελλείμματα. Για να απομακρυνθεί για την ώρα, αυτό το σενάριο, για το οποίο η ελληνική πλευρά φαίνεται ότι και χθες, αρνήθηκε να συζητήσει, μπαίνει ξανά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, το ζήτημα των ορίων ηλικίας στις περιπτώσεις της πρόωρης συνταξιοδότησης. Σε πρώτη φάση πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα αυξηθεί το κατώτατο όριο ηλικίας για χορήγηση σύνταξης, που σήμερα είναι στη 15αετία ή 4.500 ημέρες ασφάλισης και θα φτάσει στην 20αετία και 6.000 ημέρες ασφάλισης, στον ιδιωτικό τομέα. Στο σκέλος της περαιτέρω μείωσης των δαπανών για τα ασφαλιστικά ταμεία, το υπουργείο Εργασίας θα προχωρήσει σε επανέλεγχο των προνοιακών επιδομάτων και σε πιθανή κατάργηση του ΕΚΑΣ, με την τελική απόφαση όμως να μετατίθεται για το 2015.

Η τρόικα έχει στη διάθεσή της, την μελέτη του ΚΕΠΕ για το ασφαλιστικό και τα 8 σενάρια που προβλέπει και αναμένεται να καταθέσει τις αντιπροτάσεις της. Έτσι και αλλιώς πάντως, ο έλεγχος 393 χρήσεων για τα ασφαλιστικά ταμεία, που αποφασίστηκε από την ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, δεν θα έχει ολοκληρωθεί πριν από τον Νοέμβριο του 2015, συνεπώς είναι πιθανό και η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση να μεταφερθεί για αργότερα.

Στο σκέλος των εργασιακών, η ελληνική πλευρά παρουσίασε όλες τις παραμέτρους της συμφωνίας με τους κοινωνικούς εταίρους που θέλει να μην πραγματοποιηθεί η παραμικρή αλλαγή στο σκέλος των ομαδικών απολύσεων, αλλά και να μην αλλάξουν οι βασικές παράμετροι που διέπουν το συνδικαλιστικό νόμο. Το υπουργείο Εργασίας, δεσμεύτηκε επίσης να καταθέσει διάταξη την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή, για να καθορίζει επακριβώς το πεδίο στο οποίο θα ξαναρχίσει η λειτουργία του Οργανισμού Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ). Στόχος είναι να μπορούν αφενός τα συνδικάτα των εργαζομένων να προσφεύγουν μονομερώς στον Οργανισμό για να αποφασίσει για κάποια νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, αλλά να υπάρχει και ένα «δεύτερο σκαλοπάτι», έτσι ώστε να αποφευχθούν μαζικές προσφυγές που θα δυσκολέψουν τη διαδικασία.

Σήμερα εξάλλου έχει προγραμματιστεί νέα συνάντηση ανάμεσα στις δύο πλευρές που αναμένεται να ξεκινήσει στις 6 το απόγευμα, πάλι στο υπουργείο Οικονομικών.