Οικονομία

Μετά την διαπραγμάτευση οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις

Μετά την διαπραγμάτευση για τις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις Μετά την διαπραγμάτευση για τις υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις
Μετά την διαπραγμάτευση οι υπόλοιπες φοροελαφρύνσεις Αύριο ξεκινά η κρίσιμη διαπραγμάτευση της ελληνικής κυβέρνησης με τους επικεφαλής της τρόικας για τις επιπλέον ελαφρύνσεις που δεν συμπεριελήφθησαν στο προσχέδιο του προϋπολογισμού αλλά το οικονομικό επιτελείο επιθυμεί να τις εντάξει στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού.

Σύμφωνα με το Mega sε εκείνες τις ελαφρύνσεις που δεν "χώρεσαν" στο προσχέδιο περιλαμβάνονται οι μειώσεις φορολογικών συντελεστών για μισθωτούς, συνταξιούχους και επιχειρήσεις, που έχουν στόχο την ενίσχυση του πραγματικού εισοδήματος.

"Θα είναι μια καλή χρονιά για την Ελλάδα, για τη σταθερότητα, για την ανάπτυξη και κυρίως για τη μείωση της ανεργίας", είπε ο Αντώνης Σαμαράς εξερχόμενος σήμερα από τη Βουλή.

Με το προσχέδιο ανοίγει ο δρόμος για αυξήσεις στους ενστόλους, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό ποιο θα είναι το ύψος των αυξήσεων παρά το γεγονός ότι για τους δικαστικούς η αναπροσαρμογή των αποδοχών τους έχει ψηφιστεί και μάλιστα στα επίπεδα του 2012. Η αναπροσαρμογή των αποδοχών των ενστόλων θα ξεκινήσει άμεσα και θα καλύψει αναδρομικά την περίοδο από την 1η Ιουλίου και μετά.

Με δεδομένο, πάντως, ότι το ετήσιο κόστος υπολογίζεται στα περίπου 183 εκατ. ευρώ, είναι προφανές ότι οι αποδοχές δεν θα επανέλθουν στα επίπεδα του 2012, αφού το κόστος θα έφτανε στα 350 εκατ. ευρώ. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι το κόστος για τα αναδρομικά της περιόδου 2012- 2014 υπολογίζεται στα 315 εκατ. ευρώ, ενώ η πλήρης αποκατάσταση των αποδοχών θα απαιτούσε 650 εκατ. ευρώ. Σημειώνεται, ότι τα αναδρομικά θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από την επόμενη χρονιά.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, δήλωσε χαρακτηριστικά: "Η χώρα εισέρχεται σε μια μακρά περίοδο διατηρήσιμων ρυθμών οικονομικής μεγέθυνσης και πρωτογενών πλεονασμάτων, που θα φέρουν αύξηση στην απασχόληση, μείωση στην ανεργία, βελτίωση του βιοτικού επιπέδου όλων των πολιτών. Αυτό είναι το αποτέλεσμα όλων των θυσιών της ελληνικής κοινωνίας, νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Θυσίες οι οποίες δεν πρέπει να πάνε χαμένες".

Στο προσχέδιο ενσωματώθηκε η μείωση της έκτακτης εισφοράς κατά 30%, η βελτίωση των ρυθμίσεων οφειλών σε εφορίες και ταμεία χωρίς να έχει αποσαφηνιστεί ακόμα ο αριθμός των δόσεων, η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 30%, το οποίο με την επιδότηση θα πωλείται προς περίπου 80 λεπτά το λίτρο, καθώς και η διατήρηση του χαμηλού ΦΠΑ στην εστίαση.

Σε συνάντηση που είχε ο Αντ. Σαμαράς με βουλευτές της ΝΔ στο εντευκτήριο της Βουλής, με... φόντο έναν καφέ που χύθηκε, οι βουλευτές ζήτησαν περισσότερες φοροελαφρύνσεις. Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος μάλιστα είπε στον Αντώνη Σαμαρά: "Κύριε πρόεδρε, λεφτά θα πάρουμε. Ελπίζω να τα δούμε στις φοροελαφρύνσεις και να υπάρξουν και άλλες". Ο Αντώνης Σαμαράς απάντησε στον βουλευτή: "Θα υπάρξουν".

Το "κλειδί" όλων των προβλέψεων είναι ότι τα δύο τελευταία φετινά τρίμηνα θα έχουν θετικό πρόσημο για το ΑΕΠ, ενώ για το 2015 εκτιμάται ότι ο δείκτης της ανάπτυξης θα φτάσει τουλάχιστον στο 2,9%. Όσο για το πρωτογενές πλεόνασμα, θα ξεπεράσει κατά μισή μονάδα το φετινό στόχο και θα πιάσει σχεδόν τις προβλέψεις του 2015.

Τα φορολογικά έσοδα θα είναι αυξημένα κατά 1,7 δισ ευρώ, λόγω των πληρωμών του ΕΝΦΙΑ στο α΄ 2μηνο, της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών που οδηγεί σε αύξηση των κρατήσεων φόρου εισοδήματος, της αύξησης των κρατήσεων φόρου στις συντάξεις που πλέον πάνε όλες στην κλίμακα, αλλά και των μεγαλύτερεων εισπράξεων από τις ρυθμίσεις οφειλών.