Οικονομία

Λιμενικό: Όλη η διαδικασία για την αποζημίωση πληρωμάτων

Λιμενικό: Όλη η διαδικασία για την αποζημίωση πληρωμάτων Λιμενικό: Όλη η διαδικασία για την αποζημίωση πληρωμάτων
Λιμενικό: Όλη η διαδικασία για την αποζημίωση πληρωμάτων Με Απόφαση τoυ Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, επιλύεται ένα χρόνιο πρόβλημα που αφορά την αποζημίωση των πληρωμάτων του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής που υπηρετούν στα περιπολικά, ναυαγοσωστικά και αντιρρυπαντικά πλοία/σκάφη, για τις περιπολίες που πραγματοποιούν.

Επισημαίνεται ότι η Απόφαση συνυπογράφεται από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα και έρχεται να θεραπεύσει νομοθετικό κενό που υπήρχε και έθετε στρεβλώσεις στην καταβολή της αποζημίωσης.

Στην Απόφαση του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, πέραν των προβλεπομένων στο ν. 2685/1999 και στο π.δ. 200/1993 που αφορούν τις εκτός έδρας αποζημιώσεις των πληρωμάτων, καθορίζεται το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης που θα καταβάλλεται κατά μήνα ανά άτομο στα πληρώματα των Περιπολικών Πλοίων – Σκαφών (Π.Λ.Σ.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Το ποσό ανέρχεται στα δεκατέσσερα ευρώ και εξήντα οχτώ λεπτών (14,68 €) ανά ημέρα και θα βαρύνει τον τακτικό προϋπολογισμό του ειδικού φορέα του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ

Επισυνάπτεται το πλήρες κείμενο της εν λόγω ΚΥΑ, στην οποία περιγράφονται αναλυτικά, οι όροι και οι προϋποθέσεις καταβολής της ημερήσιας αποζημίωσης, η διαδικασία που απαιτείται καθώς και τα δικαιολογητικά της συγκεκριμένης δαπάνης.

Ύψος αποζημίωσης
1. Πέραν των προβλεπομένων στο ν. 2685/1999 και στο π.δ. 200/1993, το ύψος της ημερήσιας αποζημίωσης που καταβάλλεται κατά μήνα ανά άτομο στα πληρώματα Περιπολικών Πλοίων – Σκαφών (Π.Λ.Σ.) Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανέρχεται στο ποσό των δεκατεσσάρων ευρώ και εξήντα οχτώ λεπτών (14,68 €).

2. α. Η ανωτέρω ημερήσια αποζημίωση υπολογίζεται βάσει των κατηγοριών Π.Λ.Σ., όπως αυτές προβλέπονται στο ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Α, που επισυνάπτεται στην παρούσα απόφαση και αποτελεί αναπόσπαστο μέρος αυτής.
β. Η αποζημίωση καθορίζεται ειδικότερα ανά κατηγορία πλοίου σκάφους ως ακολούθως:

Α. Υπηρετούντες στα Π.Λ.Σ Βορειοανατολικού-Ανατολικού-Νοτιοανατολικού Αιγαίου και Βορειοδυτικού Ιονίου:

i) Στα πληρώματα των Π.Λ.Σ. όλων των κατηγοριών του Λ/Σ Μεγίστης, δεκαπέντε (15) ημέρες.

ii) Στα πληρώματα Π.Λ.Σ. κατηγορίας Α2 των Λιμενικών Αρχών Αλεξανδρούπολης Σαμοθράκης, Λήμνου, Μυτιλήνης, Χίου, Σάμου, Κω, Πάτμου, Λέρου, Καλύμνου, Σύμης, Ρόδου, Καρπάθου, Κέρκυρας, Ηγουμενίτσας και των υπαγόμενων σε αυτές Λιμενικών Αρχών, πλην του Λ/Σ Μεγίστης, δέκα (10) ημέρες.

iii) Στα πληρώματα Π.Λ.Σ. κατηγορίας Α3 των ανωτέρω Λιμενικών Αρχών, πλην του Λ/Σ Μεγίστης, έξι (06) ημέρες.

B. Υπηρετούντες στα Π.Λ.Σ. λοιπών Λιμενικών Αρχών:

i) Στα πληρώματα Π.Λ.Σ. κατηγορίας Α1, Β1, δέκα (10) ημέρες.
ii) Στα πληρώματα Π.Λ.Σ. κατηγορίας Α2, Γ1, Δ1, έξι (06) ημέρες.
iii) Στα πληρώματα Π.Λ.Σ. κατηγορίας Α3, Δ2 τέσσερις (04) ημέρες.

Όροι και προϋποθέσεις καταβολής αποζημίωσης
1. Η δαπάνη του άρθρου 1 βαρύνει τις κατ’ έτος εγγεγραμμένες πιστώσεις στο ΚΑΕ 0711 οδοιπορικών εξόδων του Τακτικού Προϋπολογισμού του ειδικού φορέα του Αρχηγείου Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ και καταβάλλεται υπό την προϋπόθεση ότι:

α) κατά την διάρκεια του μήνα εκτελούνται περιπολίες/ αποστολές από τα ανωτέρω Π.Λ.Σ. (πλην των Π.Λ.Σ. κατηγορίας Α3 και του Λ/Σ Μεγίστης) εκτός ή εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής στην οποία έχουν διατεθεί, τουλάχιστον διπλάσιες του αριθμού των ημερών αποζημίωσης, σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 ναυτικών μιλίων από τη βάση του Π.Λ.Σ., διάρκειας τουλάχιστον τριών (03) ωρών, ανεξαρτήτως της ώρας εκτέλεσης και των περιπτώσεων αλλαγής ημέρας κατά τη διάρκεια της περιπολίας.

β) για τα πληρώματα των Π.Λ.Σ. κατηγορίας Α3 ,πλην των Π.Λ.Σ. του Λ/Σ Μεγίστης, κατά την διάρκεια του μήνα εκτελούνται περιπολίες/ αποστολές εκτός ή εντός της περιοχής δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής στην οποία έχουν διατεθεί, τουλάχιστον τριπλάσιες του αριθμού των ημερών αποζημίωσης, σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 ναυτικών μιλίων, διάρκειας τουλάχιστον τριών (03) ωρών, ανεξαρτήτως της ώρας εκτέλεσης και των περιπτώσεων αλλαγής ημέρας κατά τη διάρκεια της περιπολίας.

2. Εφόσον πραγματοποιείται μικρότερος αριθμός περιπολιών κατά μήνα από τα ανωτέρω Π.Λ.Σ. καταβάλλεται στους δικαιούχους το ανάλογο κατ’ αντιστοιχία ποσοστό αποζημίωσης.

Διαδικασία
Οι Περιφερειακές Διοικήσεις Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ συγκεντρώνουν τα αιτήματα των Π.Λ.Σ. των Λιμενικών Αρχών υπαγωγής τους που συνοδεύονται από τα προβλεπόμενα στο άρθρο 4 δικαιολογητικά και υποβάλλουν αίτημα για Ανάληψη Υποχρέωσης μέχρι την 15η έκαστου μηνός, στην αρμόδια οικονομική Υπηρεσία του Υ.Ν.Α., η οποία αφορά τις μηνιαίες περιπολίες του επόμενου μήνα, προκειμένου να λαμβάνει την σχετική έγκριση δέσμευσης. Για πλοία-σκάφη που διοικητικά υπάγονται σε κεντρική Υπηρεσία του Υ.Ν.Α. ακολουθείται ομοίως η ανωτέρω διαδικασία. Οι Περιφερειακές Διοικήσεις Λ.Σ – ΕΛ.ΑΚΤ εκδίδουν στη συνέχεια εγκριτικές διαταγές για τις περιπολίες που μνημονεύονται οι ημερομηνίες πραγματοποίησης τους.

Δικαιολογητικά Δαπάνης
1. Στα δικαιολογητικά δαπάνης που απαιτείται να προσκομίζονται περιλαμβάνονται:
α) Βεβαίωση του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής στον επιχειρησιακό έλεγχο του οποίου υπάγεται το Π.Λ.Σ. με την οποία βεβαιώνονται: ο αριθμός, οι ημερομηνίες εκτέλεσης των περιπολιών καθώς και ότι αυτές πραγματοποιήθηκαν σε αποστάσεις μεγαλύτερες των 20 ν.μ. από τη βάση του Π.Λ.Σ.

β) Βεβαίωση του Προϊσταμένου της Λιμενικής Αρχής στον επιχειρησιακό έλεγχο του οποίου υπάγεται το πλοίο - σκάφος με την οποία βεβαιώνεται ότι για την ίδια ημέρα τα πληρώματα δεν διεκδικούν άλλου είδους εκτός έδρας αποζημίωση και σε περιπτώσεις που τα σκάφη υπαγωγής τους διαθέτουν πολλαπλά πληρώματα ότι αυτά δεν επέβαιναν την ίδια ημέρα σε άλλο σκάφος.

γ) Πίνακας με τα στοιχεία βαθμού, αριθμού μητρώου, ονοματεπωνύμου, αριθμού φορολογικού μητρώου (Α.Φ.Μ) κάθε μέλους πληρώματος που συμμετείχε στις περιπολίες αυτές.

2. Για Π.Λ.Σ. που διοικητικά υπάγονται σε κεντρική Υπηρεσία του Αρχηγείου Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ, οι ανωτέρω βεβαιώσεις των περιπτώσεων α’ και β’ της παραγράφου 1 θεωρούνται από τον Τμηματάρχη της εκάστοτε αρμόδιας Διεύθυνσης .

3. Δικαιολογητικά οδοιπορικών εξόδων δεν αποστέλλονται και αποζημίωση δεν καταβάλλεται όταν:
α) δεν υπάρχει ανάληψη υποχρέωσης για τη δαπάνη
β) δεν καλύπτεται η αναγραφόμενη στην παράγραφο (2) προϋπόθεση.
γ) για την ίδια ημέρα υφίσταται διαταγή πλου εκτός της περιοχής δικαιοδοσίας της Λιμενικής Αρχής υπαγωγής του, με την οποία προβλέπεται η καταβολή εκτός έδρας ημερήσιας αποζημίωσης.
δ) μέλος του πληρώματος δεν επιβαίνει επί του πλοίου/σκάφους κατά την εκτέλεση της περιπολίας, λόγω απουσίας του σε κανονική, προφορική, αναρρωτική άδεια ή ημερήσια ανάπαυση.

4. Τα δικαιολογητικά υποβάλλονται στην αρμόδια Υπηρεσία του ΥΝΑ προς έλεγχο και προώθηση τους για ενταλματοποίηση.