Οικονομία

Έξοδο από το Μνημόνιο αλλά με νέο πρόγραμμα η πρόταση της Λαγκάρντ

Έξοδο από το Μνημόνιο αλλά με νέο πρόγραμμα η πρόταση της Λαγκάρντ Έξοδο από το Μνημόνιο αλλά με νέο πρόγραμμα η πρόταση της Λαγκάρντ
Εξοδο από το Μνημόνιο αλλά με νέο πρόγραμμα η πρόταση της Λαγκάρντ Τη συνέχιση του προγράμματος, το οποίο θα καμουφλαριστεί, ως «προληπτική στήριξη» μέσω μιας πιστωτικής γραμμής του ΔΝΤ προς την Ελλάδα, πρότεινε η γενική διευθύντριά του Κριστίν Λαγκάρντ, ως μια διαφορετική σχέση της χώρας με το Ταμείο στο μέλλον και ως απάντηση στην πρόθεση της κυβέρνησης Σαμαρά να διακόψει το δανειακό της πρόγραμμα.

Σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσιγκτον, στο πλαίσιο της Ετήσιας Συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, η κ. Λαγκάρντ εξέφρασε την άποψη ότι η Ελλάδα εξακολουθεί να έχει ανάγκη «προληπτικής στήριξης» από τους επίσημους πιστωτές της. «Η Ελλάδα έχει σημειώσει πολύ μεγάλη πρόοδο, αλλά αν θέλει να διατηρήσει το θετικό οικονομικό περιβάλλον καλό θα ήταν να έχει προληπτική στήριξη (precautionary support)», δήλωσε χαρακτηριστικά η Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε σχετική ερώτηση.

«Μιλάμε για μια εξέλιξη στη σχέση (τρόικας-Ελλάδας). Αλλά πιστεύουμε ότι η σχέση μπορεί να είναι πολύ βοηθητική για να προχωρήσει μπροστά η χώρα και τελικά να καταφέρει να βαδίσει μόνη της», είπε η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ, προσθέτοντας πως το Ταμείο είναι έτοιμο να βοηθήσει με αποτελεσματικό τρόπο.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του ΔΝΤ που μίλησε στην «Ε», η μετάφραση της φράσης «προληπτική στήριξη» σημαίνει την ύπαρξη μιας πιστωτικής γραμμής, ενός ποσού χρημάτων, το οποίο οι χώρες θα μπορούν να το χρησιμοποιούν όταν καταστεί ανάγκη. Ο ίδιος αξιωματούχος κατέστησε σαφές στην «Ε» ότι «αυτή η πιστωτική γραμμή παραπέμπει στη συνέχιση του προγράμματος με όρους και επιτήρηση, δεν ξεφεύγουμε καθόλου από τις υποχρεώσεις που απορρέουν από ένα Μνημόνιο» τόνισε χαρακτηριστικά.

Μήνυμα στην Αθήνα

Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κριστίν Λαγκάνρτ απέφυγε τεχνηέντως να σχολιάσει τις δηλώσεις του Ελληνα πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά ότι η Ελλάδα μπορεί να ανταποκριθεί στις χρηματοδοτικές ανάγκες της τα επόμενα χρόνια, χωρίς οικονομική βοήθεια από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ. Η Γαλλίδα αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί σε δηλώσεις της πως το σχήμα της εποπτείας που σκέφτεται θα διαφοροποιηθεί.

Στην ουσία η επικεφαλής του Ταμείου στέλνει μήνυμα στην ΑΘήνα ότι θέλει να συνεχιστεί σε άλλη μορφή η παρουσία του Ταμείου στην Ελλάδα και ότι το ΔΝΤ δεν θα πρέπει να υποκατασταθεί στο υπόλοιπο του δανείου του για το 2015-2016 από εκδόσεις ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου. Επειτα από αυτή την εξέλιξη η θέση που εξέφρασε η Κ. Λαγκάρντ και οι όποιες διευκρινίσεις θα δοθούν στην κατά τα άλλα ενδιαφέρουσα συνάντηση της ερχόμενης Κυριακής με τον υπουργό Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη στην έδρα του Ταμείου στην αμερικανική πρωτεύουσα, παρουσία του διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού Στ. Παπασταύρου και του προσωρινού επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Τμήματος Πόουλ Τόμσεν.

πηγη: Ελευθεροτυπία